KL4K50N Opublikowano 7 Lutego 2011 Opublikowano 7 Lutego 2011 Witam, pytanko następującej treści : Jakie jest prawdopodobieństwo uszkodzenia łopatek w turbinie podczas gdy auto miało dzwona z przodu i rozgrzany silnik raptownie się zatrzymał, wypłynęły wszystkie płyny ?... Ponieważ mechanik mi powiedział, że te silniki mają właśnie tę bolączką, że w razie dzwona turbo może ulec zniszczeniu.
grzes1150 Opublikowano 7 Lutego 2011 Opublikowano 7 Lutego 2011 Jak długo pałowane i od razu dzwon to mogło się usmażyć ale nie koniecznie. Dostęp do turbo w 1.8t nie jest trudny więc po naprawie auta jak turbo będzie puszczać oliwe to wtedy wymiana/ naprawa.
KL4K50N Opublikowano 7 Lutego 2011 Autor Opublikowano 7 Lutego 2011 Dziękuję za odpowiedź!. Czy jest usmażone będę wiedział dopiero w sobotę. Dam znać co i jak.
paput Opublikowano 8 Lutego 2011 Opublikowano 8 Lutego 2011 Witam, pytanko następującej treści : Jakie jest prawdopodobieństwo uszkodzenia łopatek w turbinie podczas gdy auto miało dzwona z przodu i rozgrzany silnik raptownie się zatrzymał, wypłynęły wszystkie płyny ?... Ponieważ mechanik mi powiedział, że te silniki mają właśnie tę bolączką, że w razie dzwona turbo może ulec zniszczeniu. a może chodziło mu po prostu o układ wzdłużny silnika i to że rozrząd jest z przodu? Moim zdaniem to ze slinik zatrzymuje się nagle nie ma dużego wpływu na turbo
grzes1150 Opublikowano 8 Lutego 2011 Opublikowano 8 Lutego 2011 Witam, pytanko następującej treści : Jakie jest prawdopodobieństwo uszkodzenia łopatek w turbinie podczas gdy auto miało dzwona z przodu i rozgrzany silnik raptownie się zatrzymał, wypłynęły wszystkie płyny ?... Ponieważ mechanik mi powiedział, że te silniki mają właśnie tę bolączką, że w razie dzwona turbo może ulec zniszczeniu. ... Moim zdaniem to ze slinik zatrzymuje się nagle nie ma dużego wpływu na turbo Tak? To rozgrzej turbine zą się zacznie czerwienić i jeszcze wyłącz zapłona na wysokich obrotach
paput Opublikowano 8 Lutego 2011 Opublikowano 8 Lutego 2011 Witam, pytanko następującej treści : Jakie jest prawdopodobieństwo uszkodzenia łopatek w turbinie podczas gdy auto miało dzwona z przodu i rozgrzany silnik raptownie się zatrzymał, wypłynęły wszystkie płyny ?... Ponieważ mechanik mi powiedział, że te silniki mają właśnie tę bolączką, że w razie dzwona turbo może ulec zniszczeniu. ... Moim zdaniem to ze slinik zatrzymuje się nagle nie ma dużego wpływu na turbo Tak? To rozgrzej turbine zą się zacznie czerwienić i jeszcze wyłącz zapłona na wysokich obrotach jeżeli dzieje się to wielokrotnie to ma to wpływ ale jak raz sie tak zdarzy to nie ma tagedii
KL4K50N Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Opublikowano 8 Lutego 2011 Rafał, nie wiem dokładnie. Tak mi przez telefon gadał. Jak wrócę po auto do PL to zobaczę co i jak. Ale uspokoiłeś mnie trochę z tym, że turbo nie ma nic wspólnego z tym
paput Opublikowano 8 Lutego 2011 Opublikowano 8 Lutego 2011 wtedy gdy turbo kręci się wysoko i wyłączysz zaplon to turbo nadal się kręci a spada ciśnienie oleju i przesraje on skutecznie chlodzić turbawkę i zaczyna się smażyć w środku dmuchawki dlatego nie należy tak robić ale jeśli zdarzy się to raz czy dwa to nie ma to aż tak dużego wpływu
Buba Opublikowano 8 Lutego 2011 Opublikowano 8 Lutego 2011 moze chce cie nakręcić na wymianę turbiny i ma w promocyjnej cenie akurat w garażu :gwizdanie:
KL4K50N Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Opublikowano 8 Lutego 2011 Heh, nie wiem czy ma inne turbo, raczej nie. Ale wszystko w najbliższym czasie się okaże. Dzięki za pomoc oraz w jakimś stopniu o pocieszenie mnie. Bo i tak już sporo kasy w nią włożylem przez ten wypadek co mialem nią...
loloA4 Opublikowano 12 Lutego 2011 Opublikowano 12 Lutego 2011 no kosztowne naprawy po dzwonie znam ten temat,doswiadczylem tego:)[br]Dopisany: 12 Luty 2011, 07:01_________________________________________________ale turbo mi nie kiplo
moskal Opublikowano 12 Lutego 2011 Opublikowano 12 Lutego 2011 jesli mechanicznie turbina nie jest uszkodzona to nie ma prawa nic jej sie stać po nagłym wyłączeniu silnika.powiedz mechanikowi zeby jelenia w lesie szukał
KL4K50N Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Opublikowano 12 Lutego 2011 Turbinka cała . Autko już zrobione. Teraz tylko je zarejestrować...
Rekomendowane odpowiedzi