Gość Faworek Opublikowano 22 Listopada 2007 Opublikowano 22 Listopada 2007 Sprawdzam sobie wieczorem bagnetem poziom oleju a tu nic nie ma hmm i co teraz? co to za przyczyna ? popraw temat na zgodny z regulaminem bo poleci do kosza
neever Opublikowano 23 Listopada 2007 Opublikowano 23 Listopada 2007 To odrazu dolej olej bo zatrzesz silnik...
Rafaell Opublikowano 23 Listopada 2007 Opublikowano 23 Listopada 2007 troche to dziwne żeby nie było wogóle oleju sprawdzałeś wczesniej jakoś? dolej jak najprędzej i sprawdz czy ci pokaże na bagnecie a może zgubiłeś miskę olejową :> albo spala ci więcej oleju niz paliwa
YATES Opublikowano 23 Listopada 2007 Opublikowano 23 Listopada 2007 A może sprawdziłeś zaraz po wyłączeniu silnika,a powinno się sprawdzać na zimnym.bo z własnego doświadczenia wiem,że zaraz po wyłączeniu silnika bagnet pokazuje oleju dużo mniej.Sprawdz na zimnym.
adadur Opublikowano 23 Listopada 2007 Opublikowano 23 Listopada 2007 A może sprawdziłeś zaraz po wyłączeniu silnika,a powinno się sprawdzać na zimnym.bo z własnego doświadczenia wiem,że zaraz po wyłączeniu silnika bagnet pokazuje oleju dużo mniej.Sprawdz na zimnym. Olej sprawdza sie na ciepło ale po zgaszeniu trzeba odczekać ze 3 minuty
Rafaell Opublikowano 23 Listopada 2007 Opublikowano 23 Listopada 2007 pierwszy raz słyszę żeby prawidłowy stan oleju sprawdzać na ciepłym silniku, jak sprawdzam na ciepłym to stan oleju mam duzo ponad max, a jak silnik jest zimny to pokazuje ponad polowę stanu, więć chyba jednak lepiej sprawdzić na zimnym jedynie w 2.5tdi jest inaczej i sprawdza sie na ciepłym
Gość MorgothV8 Opublikowano 23 Listopada 2007 Opublikowano 23 Listopada 2007 Dziwne, zawsze myślałem że na ciepłym (tuż po zgaszeniu) stan jest niższy bo wciąga go do silnika, a dopiero potem opada do miski i mozna zmierzyć.... U mnie po nocy stan na jedną kreskę poniżej max Ale jak odpale na chwilę i zgaszę to oleju wogóle nie ma (w/g bagnetu)
Rafaell Opublikowano 23 Listopada 2007 Opublikowano 23 Listopada 2007 więc wniosek prosty: stan oleju sprawdza się na zimnym bo wtedy jest najbardziej wiarygodny na cieplym bagnet nie pokazuje prowidłowego odczytu
krzysiek23 Opublikowano 23 Listopada 2007 Opublikowano 23 Listopada 2007 olej sprawdza sie na cieplym silniku po odczekaniu od 3-5min ale tylko wtedy gdy silnik byl zagrzany do temp.pracy czyli pelne 90stop. lub po nocy czyli na zimnym silniku ale silnik wtedy takze wczesniej musial byc wpelni dogrzany zeby caly olej mogl splynac do miski
adadur Opublikowano 23 Listopada 2007 Opublikowano 23 Listopada 2007 więc wniosek prosty: stan oleju sprawdza się na zimnym bo wtedy jest najbardziej wiarygodny na cieplym bagnet nie pokazuje prowidłowego odczytu rafaello nie denerwuj ludzi i nie bądz modrzejszy od konstruktorów Audi - chcesz mieć czarno na biały i mam cie odesłac do instrukcji gdzie jak wół pisze że na rozgrzanym silniku.
spanky Opublikowano 23 Listopada 2007 Opublikowano 23 Listopada 2007 pierwszy raz słyszę żeby prawidłowy stan oleju sprawdzać na ciepłym silniku, jak sprawdzam na ciepłym to stan oleju mam duzo ponad max, a jak silnik jest zimny to pokazuje ponad polowę stanu, więć chyba jednak lepiej sprawdzić na zimnym jedynie w 2.5tdi jest inaczej i sprawdza sie na ciepłym skąd Ty masz takie wiadomości ... Poziom oleju sprawdza sie ~15 minut po zgaszeniu furmanki gdy jeszcze ma temp robocza ... Dziwne, zawsze myślałem że na ciepłym (tuż po zgaszeniu) stan jest niższy bo wciąga go do silnika, a dopiero potem opada do miski i mozna zmierzyć.... dobrze myślisz ...
Rafaell Opublikowano 23 Listopada 2007 Opublikowano 23 Listopada 2007 z własnego doświadczenia zawsze sprawdzam na zimnym i jeszcze nigdy nie miałem sytuacji że mam za mało oleju. a ile bedzie sie różnił poziom oleju jeżeli sprawdze na zimnym i na ciepłym??ważne zeby nie sprwadzac zaraz po zgaszeniu silnika
adadur Opublikowano 23 Listopada 2007 Opublikowano 23 Listopada 2007 Tylko czy zastanowiłeś się że jak na zimnym max max oleju to tak naprawde jego stan jest za wysoki - tak w trosce o uszczelki w silniku traktuj sprawdzanie na zimnym tylko jako "dodatkową informację"
Rafaell Opublikowano 23 Listopada 2007 Opublikowano 23 Listopada 2007 ok, dzisiaj sprawdzę na rozgrzanym i porównam z zimnym, ale nie wydaje mnie się zeby była aż taka wielka różnica
Piterex Opublikowano 23 Listopada 2007 Opublikowano 23 Listopada 2007 Ja 5 dni temu wymieniłem olej wlałem 5.5 l . Na zimnym silniku (po nocy) - troszkę niżej niż środek zakropkowanego pola na bagnecie Na gorącym ponad stan. Na gorącym po odczekaniu 15 min. - prawie max.
Gość Faworek Opublikowano 23 Listopada 2007 Opublikowano 23 Listopada 2007 Wiec ja sprawdzalem na zimnym i bylo praktycznie pusto na bagnecie, sprawdze odrazu po zgaszeniu silnika na cieplym i zobaczymy czy wzrosnie olej czy tez nieale dziwne bo mialem wymieniany 3 miesiace temu na nowy Shell Helix PLUS 10W-40 zobaczymy jak bedzie jak bedzie 90 stopni na silniku
YATES Opublikowano 23 Listopada 2007 Opublikowano 23 Listopada 2007 U mnie było odwrotnie - na zimnym poziom w połowie między minimum,a maksimum,a na ciepłym wogóle nie było oleju według bagnetu więc aby zawsze przy pomiarze było wiarygodnie to sprawdzam na zimnym.
wesoly1601 Opublikowano 23 Listopada 2007 Opublikowano 23 Listopada 2007 zajrzyj pod samochód czy nie masz osłony mokrej... bo jak poważnie nie masz oleju to silnika nie rozgrzewaj :/
grabalaba Opublikowano 25 Listopada 2007 Opublikowano 25 Listopada 2007 Tylko czy zastanowiłeś się że jak na zimnym max max oleju to tak naprawde jego stan jest za wysoki - tak w trosce o uszczelki w silniku traktuj sprawdzanie na zimnym tylko jako "dodatkową informację" U mnie na zimnym max, a na rozgrzanym po ok. 5 min stan oliwy 3mm poniżej max - o co tu kaman?
Gość Faworek Opublikowano 25 Listopada 2007 Opublikowano 25 Listopada 2007 Dolałem olej stan mam troszke wiecej niz w polowie pola zakropkowanego poprostu bylo malo bo nic nie ubylo oleju przynajmniej narazie i mam nadzieje ze tak zostanie a sprawdza sie na zimnym albo jak jest troszke cieply ale nei jak jest na maxa rozgrzany mi najlepiej pokazywal na calkiem zimnym
Rekomendowane odpowiedzi