Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Ciągły notlauf... brak pomysłów 575 nowy problem. LOGI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Dwa razy podane są logi dynamiczne grupy 011, pojedynczo jak robiony wygląda tak samo. Do 4500obr nie dociągnę bo przy ok. 4100obr. na 3 biegu łapie notlaufa. Na 4 biegu o logach mogę zapomnieć, nie ma gdzie zrobić. Chip jest przyczyną ciągłego przeładowania? Czy da sie jakoś zniwelować, oszukać? Jak pamiętam to na 4 biegu łapie muła mniej więcej przy 3500obr... Mapa podaje max doładowanie 1.9 bara a przeładowuje do ponad 2.5 bar przy max. depie.[br]Dopisany: 16 Luty 2011, 17:36_________________________________________________Dodam, że auto mam mniej więcej rok. Byłem nim na Chorwacji, gdzie jadąc po autostradzie cisnąłem 210km/h i zero błędów było. Na początku złapało notlaufa, potem długo długo nie, potem coraz częściej, od początku zimy za każdym razem. Myślałem że wyczyszczenie turbo rozwiąże problem a tu psikus

Opublikowano

Jest możliwość, że mam kombinowany soft inny niż ori?

inny niż ori :] ... co do problemu - wyczyść przepływomierz (izopropanol będzie odpowiedni do tego zabiegu)

opisz czy wyciągałes i rozbierałeś turbulum na stole do czyszczenia kierownic czy tylko psikałeś i rozruszałeś sztangę ??

podaj numer ECU

Opublikowano
  • Autor

Przepływomierz wymieniałem na sprawny do testu :P od innej afn, nie ma różnicy. Turbo było wyciągnięte, rozebrane i dokładnie wyczyszczone, gorąca i zimna strona, po czym dobrze złożone. Jak sprawdzić numer ECU?

Opublikowano

Wejdź sobie w plik "Logs" programu vag-com na kompie i otwórz jeden dowolny log i będziesz miał na jego początku podany nr ECU czyli tak jak na tym przykładzie http://img202.imageshack.us/img202/9171/log01003008011dynamiczn.jpg

gdzie nr ECU to 038 906 019 CK wpisany pod nazwą dnia tygodnia w dacie i godzinie logu.

Drugą sprawą poza samym tylko oczyszczeniem zmiennej geometrii jest weryfikacja stanu bieżni muszli gorącej, po której poruszają się kierownice spalin gdyż niejednokrotnie nosi ona ślady rys i wyżłobień od kierownic spalin i jeśli takowe u Ciebie były a ich nie splanowałeś to nie ma się co dziwić, że znowu turbo przeładowuje, tu masz foto poglądowe z widocznymi wyżłobieniami na powierzchni bieżni muszli gorącej turbosprężarki : http://obrazki.elektroda.pl/3969646700_1297893674.jpg

Opublikowano

zrób loga 011 dynamicznego ze zdjętym wężykiem z gruszki

Opublikowano

Jest możliwość, że mam kombinowany soft inny niż ori?

tak, masz zmodyfikowane oprogramowanie ...

Opublikowano
  • Autor

Drugą sprawą poza samym tylko oczyszczeniem zmiennej geometrii jest weryfikacja stanu bieżni muszli gorącej, po której poruszają się kierownice spalin gdyż niejednokrotnie nosi ona ślady rys i wyżłobień od kierownic spalin i jeśli takowe u Ciebie były a ich nie splanowałeś to nie ma się co dziwić, że znowu turbo przeładowuje, tu masz foto poglądowe z widocznymi wyżłobieniami na powierzchni bieżni muszli gorącej turbosprężarki : http://obrazki.elektroda.pl/3969646700_1297893674.jpg

[br]Dopisany: 17 Luty 2011, 09:10_________________________________________________Sztomel, bieżnie muszli dokładnie wyczyściłem papierem ściernym... najpierw szczotką drucianą, potem papierem o gradacji 600 czyli bardzo drobno ziarnistym.. Nie było po czyszczeniu żadnych śladów działalności kierownic, z resztą one wcześniej ich nie wyżłobiły. Później z czytam nr ECU, logi mam u kumpla na kompie, zajrzę też to niego czy jest coś wlutowane. A Co da ten numer ECU?:P można coś sprawdzić za jego pomocą?

Opublikowano

inny niż ori :] ... co do problemu - wyczyść przepływomierz (izopropanol będzie odpowiedni do tego zabiegu)

opisz czy wyciągałes i rozbierałeś turbulum na stole do czyszczenia kierownic czy tylko psikałeś i rozruszałeś sztangę ??

podaj numer ECU

a po co czyscic przeplywomierz patrzac na mase powietrza, podejrzewam ze ktoś tam dym zrobil tak ze 008 wyglada jak wyglada [tym bardziej ze zapomnial/nie znalazl limitera doladowania :wink4:]

Opublikowano
  • Autor

spanky czyli mówisz, że przeładowanie to wina softu? Kurde wcześniej po kupnie auta śmigałem nim aż miło i nie łapało notlaufa wogóle. Softu sam nie ruszałem :D

Opublikowano

spanky czyli mówisz, że przeładowanie to wina softu? Kurde wcześniej po kupnie auta śmigałem nim aż miło i nie łapało notlaufa wogóle. Softu sam nie ruszałem :D

tego nie napisalem ... jak wczesniej bylo dobrze do szukaj mechanicznej przyczyny ,choc zawsze lepiej wrocic do serii zeby zobaczyc jak osprzet zachowuje sie przy fabrycznych ustawieniach

Opublikowano
  • Autor

Jedyna rzecz, której nie jestem pewien to grucha turboo.... rusza sie idealnie ale może zaniemogła po latach i nie radzi sobie pod obciążeniem. zrobie log 011 bez podpiętej gruszki dzisiaj. Wszystko inne cholera sprawdzone, wyczyszczone..

Opublikowano

ja stawiam na krótką sztangę

Opublikowano
  • Autor

regulowałem ja niemal do krytycznych ustawień, wiadomo turbo zbierało sie zupełnie na innych obrotach ale cały czas było przeładowanie przy depnięciu i rozpędzeniu.

Opublikowano

a tak z ciekawości po podlaczeniu innego lmm jak juz bylo w porzadku zapinaliscie spowrotem stary

tak - auto w tej chwili jezdzi na starym przepływomierzu ...

Opublikowano
  • Autor

No u mnie podmieniałem z dziurek88 przepływke z całą górną obudową fitra i wtyczką. On ma logi wzorowe. Nic to kompletnie nie dało.Dzisiaj trzasnę te logi grupy 011 bez podpiętej gruszki turbo. Program jak jest zmieniany u mnie to na bank był w porządku bo przed notlaufami chodziło idealnie bez błędów. Objawy notlaufów idealne do zapieczonych kierownic, coraz częstsze ich występowanie, po czyszczeniu kiszka...

Opublikowano

ja mówiłem o odpięciu wężyka idącego do gruszki a nie o odpięciu całej gruszki, zrób pojedynczo loga 010 a potem 011, po każdym logu gaś silnik bo pewnie będziesz łapał tryb awaryjny

możesz też dla mnie zrobić basic setting 003? :)

Opublikowano

No przecież gruszki nie wyciągałem, tylko wężyk ściągany i zaślepiony. Logi niedługo wkleję bo zrobione 011. Przy tej operacji też jest przeładowanie tak jak wcześniej. Przy zblokowaniu gruchy, śrubka centrująca na max u góry żeby nie mogła sztanga się podnieść w razie nieszczelności to samo. Przeładowanie. Zrobiłem zdjęcia ecu, wkleję ale nie wydaje mi sie żeby coś tam było wlutowane. Po ściągnięciu wężyka i zaślepieniu turbinka wstaje troche później i duł jest ospały ale i tak przeładowywuje na wyższych obrotach. :angry: