Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Demontaż fotela przedniego.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Poruszam bo część z nas ma z tym problem i nie wie od której mańki się zabrać.

W tym wypadku jest to fotel kierowcy ale nie ma to zadnego znaczenia.

Pytania typu ja mam auto z 1996, a mam na oku stołek/ki przedni/e z 1998 i czy podejdzie jest bezzasadne B5 to B5 i lift czy polift w tym wypadku nie robi różnicy, problem pojawia się tylko z mocowaniem tylnej kanapy bo trzeba delikatnie pokombinowac, ale było na forum poruszone i wystarczy :szukaj:

Potrzebne

śrubokręt krzyżak

srubokręt płaski do podwadzenia wykładziny- tak było w moim przypadku

kombinerki, ale niekoniecznie

30 min max

browarek

lampka

ODŁĄCZ AKUMULATOR ORAZ KOŚCI POD FOTELEM JAK MASZ GRZANE STOŁKI I AIRBAGI

thx bendzji za przypomnienie o kościach:)

Krzyżak w rękę i odkręcamy śryby od zaslepek na prowadnicach z tyłu fotela i delikatnie je wysuwamy

tylzaslepka1.jpg

tylzaslepka2.jpg

Idziemy do przodu fotela i wyciągamy ten zaznaczony ogranicznik <zasada wsówki> naciskamy z jednej strony i wyciągamy druga, następnie odsuwamy fotel do końca i powinien nam wyskoczyć z prowadnic jeśli nie chce to pewnie blokuje go wykładzina i trzeba ja podgąć troszke siły i stołek jest na zewnątrz

widokfotelaprzd.jpg

Wkładajac fotel pamietaj żeby lekko odsunac ten bolec ze sprezyna i dopasowac pod ramię przesuwania poziomego to nam blokuje fotel jak go przesuwamy do przodu i do tyłu (nr 1). a szyna fotela musi wejsc w tą wąską szczelinkę (2), wkładamy tylne łapy fotela i wszystko sprawdzamy czy jest gitara, możemy sobie przesmarowac jak nie ma smaru i skręcamy w odwrotnej kolejności.

slizg.jpg

GOOD LUCK :good:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

a ja się mordowałem :wallbash:

dobry opis, przerabiałem to, gdy pękło mi mocowanie fotela :confused4:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dobra,dobra ; ]] a jak zamontować to -- >

:slina:514c40d62482650fm.jpg

:disgust:f0bada558385db94m.jpg

:wallbash:0a20054f2c2a1b97m.jpg

Nie mogę znaleźć tematu z tymi fotelami , więc może ktoś z was mi podpowie .. jak to złapać ? W belce nie ma gwintu .. miałem te same fotele , które kolega rozbiera na zdjęciach ...

W ruch szły już kotwy,podkładki itp. wykluczyłem cięcie i spawanie belki ...

;)

Opublikowano
  • Autor

A mógłbyś wstawic foto ogólne? Nie bardzo kumam, gdzie to pod fotelem jest

Opublikowano

kolego,na pierwszym zdjęciu widać prowadnice środkową fotela .. a te dziurki są w belce pod tapicerką , są wycięcia w tapicerce , jak je podniesiesz masz widoczne dziury w belce :)) u Ciebie to 3 i 4 fotka. ; )

Opublikowano

No temat jest :good: Chyba pójdę odkręcić te fotele, przyniosę do domu i wypiorę je :decayed:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja bym dodał że trzeba pamiętać o wtyczkach od poduszki bocznej i podgrzewania foteli ( jeśli są ). Dobrze też jest założyć dwie stare skarpetki na końcówki mocowania fotela z tyłu - zwłaszcza jak się ma jasną tapicerkę i nie chcę się uszkodzić plastików wewnątrz przy wyciąganiu fotela jak się to robi samemu :gwizdanie:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

I tu moje pytanie odnośnie poduszek bocznych czy odłączenie kostki na czas wyjęcia fotela do prania mogę mieć problemy z poduchami po podłączeniu :mysli:

Opublikowano

I tu moje pytanie odnośnie poduszek bocznych czy odłączenie kostki na czas wyjęcia fotela do prania mogę mieć problemy z poduchami po podłączeniu :mysli:

Jeżeli przy odpiętych poduszkach nie włączysz zapłonu nic sie nie stanie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

w pierwszym poscie podkreslone jest na czerwono by odlaczyc akumulator po co wlasciwie?

chcialem wymontowac fotele celem wyprania

Opublikowano
  • Autor

Właśnie dlatego - to tylko elektronika

• 1 rok później...
Opublikowano

Mam B5, po lifcie. U mnie z przodu nie ma jednego mocowania tylko jakby dwie dodatkowe szyny na których opiera się fotel. Jak wymontować coś takiego?

Opublikowano

pewno masz elektrycznie regulowane fotele - z przodu po zaślepką powinna być śruba z tyłu pod zaślepkami dwie śruby

Opublikowano

A ja mam takie pytanie: pod fotelem w miejscu gdzie jest zabezpieczenie przed wysunięciem z przodu( ten bolec mały), jest taka guma, która trzyma fotel żeby nie gonił góra/dół, idzie ją gdzieś dokupić? bo zagubiła się przy demontażu fotela:facepalm:.

Opublikowano

Właśnie są elektryczne :) Ta zaślepka jest przy fotelu czy przy tych szynach z przodu?

@Fintosz:

Ta guma to pewnie ten suwak wewnętrzny. W aso za komplet na fotel dałem niecałe 40zł. Jedno chyba 13zł - odbiór dzień po zamówieniu.

Opublikowano

na allegro po 3 zł ta guma chodzi

Opublikowano

przepraszam poprawka dwie śruby z tyłu tak wynika z Elsy , przesuwasz fotel na max do tyłu i do góry , odłącz akumulator , wtyczki od elektryki , zdjąć osłony , odkręcic śruby i wyjąć fotel :)

siedznie.jpg

Opublikowano

Dzięki wielkie. Udało się wyciągnąć :) Rzeczywiście prosto jak się wie co odkręcić. Niemniej po wymianie suwaków bocznych (na środku nie znalazłem) fotel buja się tylko przód tył. Widać wyrobione są całe suwnice :/ Wie ktoś czy są one wymienialne?

• 5 lat później...
Opublikowano

Siemka, 

moglibyście odświeżyć te zdjęcia bo chciałbym u siebie wymienić ślizgi bo pod ciężarem nie blokują mi się fotele w tym problem. Byłym wdzięczny :)