Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5/B6/B7] Modyfikacje 1.8T - Pytania i odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A mierzyles faktyczną moc? Przepływka to nie wszystko, ja bez programu mam 167mg/s na przeplywce... Moment sie liczy na sprzegle a nie moc max

Rób u radzika i tyle, na pewno będzie z zapasem

Wysłane z mojego HTC EVO 3D X515m

• Odpowiedzi 7,5 tys.
  • Wyświetleń 782,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

nie przesadzajmy:wink: seryjne sprzęgło i docisk wystarczy na 200 parę koni nawet przy ostrej jeździe...chyba, ze ktoś wali ze sprzęgła na każdych światłach, ew. ciągnie przyczepy na półsprzęgle non stop...:grin::wink:

Opublikowano

Czyli u mnie podniesienie mocy wypadlo niefortunnie w momencie jak sie konczylo sprzeglo?

Bo akcja byla conajmniej smieszna... podczas logow na 3 biegu moj kierowca zrobil 3 przejazdy. Ja uradowany bo sie poprawilo mowie mu jak jechalismy na 4 biegu... wez odkrec zobaczymy jak sie zbiera. On wcisnal raz, a obroty wzrastaja 3.5K, 4K, 4.5K i nagle uslizg.

Moj kierowca nieogar co zrobil?! puscil noge z gazu a potem wbil trzeci bieg i gaz, zrobil mi uslizg tez na trzecim biegu a potem znowu na czwartym!!!

Witki mi opadly a w kabinie poczulem spalenizne...

Opublikowano

wez pod uwage ze masz juz trocha nalatane, a po 2 masz uturbiony motor z quattro gdzie sprzeglo zuzywa sie troche szybciej niz w jakims wolnossacym 2.0... w momencie zmiany programu dokoksowałeś jeszcze moment obrotowy wiec nie dziw sie ze sie slizga

Opublikowano
Poradzcie mi co z tym jeban.ym dociskiem bo jade na swieta 1000km i nie chce miec problemow jak zaloze nowe seryjne sprzeglo.

Radzikowski moze sie nie wyrobic z modyfikacją docisku, a na nowym seryjnym i 171g/s na przeplywce to boje sie, że znowu po wbiciu 4 biegu przy 4000 obr poczuje smrod i bedzie koniec zabawy.

w tydzień nikt tobie nie ogarnie mocnego sprzęgła pakuj ori zestaw i napewno da radę, u mnie zdrowe seryjne sprzęgło zaczeło się ślizgać dopiero przy 380Nm

Opublikowano

a wiec pakuje orginal luka i daje na msze :)

Opublikowano

Trzymam kciuki, u mnie ten ori zestaw wysrał się przy 300Nm :decayed:

Opublikowano

Rozmawialem z Panem z tej strony:

Regeneracja sprzęgieł. Wzmacnianie sprzęgieł. Regeneracja sprzęgieł hydrokinetycznych. | Remonty skrzyń biegów. Naprawa skrzyni biegów

Twierdzi, ze za 800zl wzmocni (zregeneruje)sprzeglo i docisk, ale ponoc dwumas tego nie wytrzyma. Poleca zestaw na jednomasie i sprzegle 240mm za 3000zł

Serio dwumas nie da rady?

Opublikowano
Trzymam kciuki, u mnie ten ori zestaw wysrał się przy 300Nm :decayed:

A zmieniała sprzeglo z dwumasem razem czy samo sprzeglo, bo to ważna informacja

Opublikowano

U mnie nowe sprzęgło zaczęło się ślizgać przy 330 Nm :( a było wymieniane przed programem. Potem zrobione delikatnie 2 tyś km żeby się ułożyło i niestety nie dało rady po programie. Obecnie siedzi wzmocnione od Radzika i powiem tak trzyma, aż miło :) Co do dwumasa to był wymieniany razem z pierwszą wymianą sprzęgła i puki co nic się złego nie dzieje. a zrobione już na nim ok 10 tyś km.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Apropos juz nudnego tematu sprzegiel to moze roznica wynika z tego, ze jedni mają sprzegło z wersji 150KM np w AEB B5 ,a w B6 jest inny model sprzegla wspolny dla wersji BFB, AMB, BEX.

Patrzac na katalog z poniższej strony internetowej to w grupie dedykowanych do tego sprzegla typów silnika nie ma tez wersji AVJ (B6 150KM) są jednie diesle np AFN 110KM:

Clutch Kit LuK RepSet Audi, VW from LuK - 623 1157 00

W sklad setu wchodzi:

1 x Clutch Pressure Plate for Audi, Faw-audi, Seat, VW

Part Number: 123 0428 10

1 x Clutch Disc for Audi, Faw-audi, VW

Part Number: 323 0645 10

Zgadza sie z numerami na moich czesciach

Vehicle list:

Model 1.8 T quattro

kW 120, 125, 140

HP 163, 170, 190

cc

Engine Code BFB, AMB, BEX

---------- Post dopisany 21-12-2012 at 09:34 ---------- Poprzedni post napisany 08-12-2012 at 17:46 ----------

Dzwoniłem do LUK i rozmawiałem z inzynierem od sprzegieł. Ten potwierdził mi zgodność części (623 1157 00) z moim modelem (AMB). Co dziwne każdy sprzedawca twierdził, że to jest sprzeglo od 1.9tdi bo "tak im program pokazuje, a program mają aktualny".

Wniosek: Trzeba pytac u zrodla bo sprzedawcy sie czesto myla, a roznice w cenie poprostu sa zabojcze. W lokalnym sklepie 1000zł za sprzegło mi powiedzieli na allegro ceny zaczynają się od 500zł.

Druga sprawa:

Czy ktos potrafi mi wyjaśnic roznice pomiedzy normami paliw PB95 Pb98, mon i ron? Na czym najlepiej jezdzic i czy jest sens lac 100 oktanowy shell vpower racing?

Opublikowano

a AVJ ma to samo czy inne ?

bo jak dla mnie to jest to samo co BFB,AMB czy BEX

Opublikowano

AVJ BFB AMB BEX jest to samo, nieważne czy skrzynia 5 czy 6 koło ma 228mm

jedynie w poprzeczniakach jest 228 i 240mm

Opublikowano

Rozmiar tarczy sprzegłowej to jedno, ale model tarczy dociskowej i sila z jaka pracuje to drugie. Tak mi powiedzial inzynier z LUKa.

Opublikowano

Nie trzeba być inżynierem żeby to wiedzieć ;) im szybciej czyli mocniej sprzeglo łapie, tym większą siła tarcia i mniejsze wytwarzania ciepła przez poślizg tarczy na docisku i dwumasie, w dieslach w teorii jest to samo sprzeglo ale praktycznie mogą mieć lepsze dociski że względu na fabrycznych większy moment obrotowy

Wysłane z mojego HTC EVO 3D X515m

Opublikowano

ale widac nie kazdy to rozumie i operujemy ogolnikami, ktore jak ktos przeczyta to wyciagnie mylne wnioski.

Opublikowano
Apropos juz nudnego tematu sprzegiel to moze roznica wynika z tego, ze jedni mają sprzegło z wersji 150KM np w AEB B5 ,a w B6 jest inny model sprzegla wspolny dla wersji BFB, AMB, BEX.

Patrzac na katalog z poniższej strony internetowej to w grupie dedykowanych do tego sprzegla typów silnika nie ma tez wersji AVJ (B6 150KM) są jednie diesle np AFN 110KM:

W sklad setu wchodzi:

1 x Clutch Pressure Plate for Audi, Faw-audi, Seat, VW

Part Number: 123 0428 10

1 x Clutch Disc for Audi, Faw-audi, VW

Part Number: 323 0645 10

Zgadza sie z numerami na moich czesciach

Vehicle list:

Model 1.8 T quattro

kW 120, 125, 140

HP 163, 170, 190

cc

Engine Code BFB, AMB, BEX

---------- Post dopisany 21-12-2012 at 09:34 ---------- Poprzedni post napisany 08-12-2012 at 17:46 ----------

Dzwoniłem do LUK i rozmawiałem z inzynierem od sprzegieł. Ten potwierdził mi zgodność części (623 1157 00) z moim modelem (AMB). Co dziwne każdy sprzedawca twierdził, że to jest sprzeglo od 1.9tdi bo "tak im program pokazuje, a program mają aktualny".

Wniosek: Trzeba pytac u zrodla bo sprzedawcy sie czesto myla, a roznice w cenie poprostu sa zabojcze. W lokalnym sklepie 1000zł za sprzegło mi powiedzieli na allegro ceny zaczynają się od 500zł.

Druga sprawa:

Czy ktos potrafi mi wyjaśnic roznice pomiedzy normami paliw PB95 Pb98, mon i ron? Na czym najlepiej jezdzic i czy jest sens lac 100 oktanowy shell vpower racing?

kolego ja mialem z tymi sklepami takie przejscia ze w 4 sklepach mi po vinie powiedzieli ze sprzeglo tylko na zamowienie za ponad 1200 zl czas realizacji 2 tyg bo tylko w niemczech maja ... i pewnie juz bym ze smutkiem sie na to zdecydowal ale przypadek chcial ze sie dopatrzylem ze do "europejczyka" czyli 163 i 190 km idzie takie samo srzeglo ... i za wszystko ori docisk tarcza i lozysko zaplacilem z przesylka 670 zl jest roznica prawda? ... poprostu im sie nie chce szukac i tyle.. zeby nie robic ot to mojesprzeglo poprostu sie rozsypalo przy palowaniu z powodu przebiegu taki mi si zdaje .. bo chyba producent przewiduje zywotnosc na ile 150 kk czy 180 ?? a moje ori bylo jeszcze ..
Opublikowano

Wampir za dużo kombinujesz. Albo płacisz 2kzł i masz sachs performance który ci wytrzyma, albo wysyłasz do Radzika i czekasz aż ci wzmocni. Wkładając ori sprzęgło będziesz ściągał skrzynię za 2 tygodnie z powrotem. Dwumas potrzyma i na pewno nie rozpadnie się od razu. Jego żywotność na twojej mocy będzie nieco skrócona.

Opublikowano

Łatwo powiedzieć z tymi wydatkami. Nie miałem czasu na Radzikowskiego bo musiałem mieć auto skrecone bo jadę w długa trasę. Założyłem nowy dwumas sachs oraz sprzeglo luk jak w bfb, amb i bex. Przejechalem już po mieście 200km i 600km na autostradzie. Czuje na pedale że szybciej łapie jak ruszam.

Ps: stary dwumas jest na sprzedaż. Nagralem film pokazujący różnice pomiędzy nowym i starym dwumasem sachs.

Opublikowano

pytanie laika:

czy można chipuningować silniki z lpg?:P

ile można uzyskać z silnika 1.8T bex?