Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] 18'' SLINE 235/40 czy 225/40 do TDIka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Jak w temacie... Felgi 18'' oryginalne S line. Do tej pory jezdzilem na 235/40/R18 ale mysle ze do mocy 1.9 TDI sa za szerokie. Mam dylemat, czy kupic na ten sezon 225/40 czy 235/40.

Opublikowano

ja mam 225/40 na s-line i się zastanawiałem nad 235 bo przy 225 felga jest bardzo mało chroniona przez oponę.

A co do mocy to myślę że różnica jest ale chyba mikro

Opublikowano

lepiej będzie wyglądała 235 - miałem w ubiegłym roku na 19" 225/35 i co chwila mądrala się wypowiadał iż mam kapcia, wyglądało to fatalenie, przy 235 jest o niebo lepiej.

co do mocy to już nie odczujesz - moje zdanie

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

też mam taki dylemat ktorą opone wybrać do felgi 8X18 ET 35 225/40 czy 235/40 ;(

Opublikowano

Koledzy ja aktualnie latam na 225/40 18 na s linach et 30 i jest akurat na 235 już cieżej mieściłem sie w koleinach niby centymetr różnicy ale teraz jest lepiej auto mniej pływa jeśli chodzi o moc to nie bedzie wiekszej różnicy

Opublikowano

Jezdzilem na 16/55/205 i w koleinach mnie nosiło ostro teraz mam 17/45/235 i nie nosi juz tak ale mocy by sie przydalo :kwasny:

Opublikowano

ja mam 225/40 na s-line i się zastanawiałem nad 235 bo przy 225 felga jest bardzo mało chroniona przez oponę.

A co do mocy to myślę że różnica jest ale chyba mikro

To akurat zależy od modelu opony. Miałem Dunlop SP Maxx, chroniła felgę 8" mniej niż Conti SC2, a teraz mam Vredestein'a Ultrac Sessanta i chroni jeszcze lepiej niż Conti.

Kolega kristof2009 ma również na 8" opony NEXEN N3000 i całe ranty ma na wierzchu, a opona naciągnięta, jakby 205 szerokości miała.

Na kołach miałem również 235/40 Michałki PS2 i wcale źle nie wyglądały. Gdyby nie obawa, że na dużej glebie będzie tarło przy kapciach 235, to wziął bym taki komplet.

Opublikowano

aby wypowiedzieć się w tym temacie warto na początek zapytać jakiej szerokości są felgi :cool1:

Opublikowano

też mam taki dylemat ktorą opone wybrać do felgi 8X18 ET 35 225/40 czy 235/40 ;(

wkoncu wybór padł i zamowilem Vredestein Sessanta 225/40R18 92 Y
Opublikowano

Tak wygląda Vredestein Ultrac Sessanta 225/40 na feldze 8":

zdjcie0216h.jpg

By koval81 at 2011-03-28[br]Dopisany: 28 Marzec 2011, 16:39_________________________________________________Jak widać, ładnie chroni rant, ale 235/40 jak na mój gust było by również jak najbardziej ok.

Opublikowano

235 lepiej by chronilo, tutaj moim zdaniem przy kazdym najechaniu na kraweznik felga bedzie tarla :)

Opublikowano

235 lepiej by chronilo, tutaj moim zdaniem przy kazdym najechaniu na kraweznik felga bedzie tarla :)

Lepiej lepiej, to nawet nie podlega dyskusji, ale jak pisałem, Dunlop SP Spor Maxx osłania jeszcze mniej, a Conti pośrednio, między tymi dwoma. 235/40 Michelin PS2 miałem założone na takich samych kołach i było ok wizualnie, ale balonik jednak widocznie większy.

2 lata jeździłem na 225/40 i nigdy nie obtarłem - jedyny przypadek losowy, kiedy musiałem z premedytacją "orać" dwoma kołami po murku.

Opublikowano

tutaj moim zdaniem przy kazdym najechaniu na kraweznik felga bedzie tarla :)

nie prawda.

jak dla mnie to 235/40 na 8J to za szeroko

Opublikowano

Mam teraz ten sam dylemat, jeździłem na 235/40 R18 na 8 calowej feldze i uważam, że to zbyt szeroki kapeć na tą felgę, pomijając kwestie noszenia na koleinach bo pewnie podobnie będzie na 225, ale mimo wszystko opona wygląda na balon i rozmiar 18" nieco się gubi na aucie...

Wiadomo, że felga będzie bardziej odsłonięta, ale bez przesady, da się jeździć, a wygląd dużo lepszy.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

powiedzcie czy 225/40/18 to dużo niższa opona od 235/40/18 czy tylko jest węższa bo muszę kupić komplet i niewiem które teraz mam 235 ,boję się że na 225 będzie bardziej tłuc może ma ktoś fotkę żeby porównać

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

powiedzcie czy 225/40/18 to dużo niższa opona od 235/40/18 czy tylko jest węższa bo muszę kupić komplet i niewiem które teraz mam 235 ,boję się że na 225 będzie bardziej tłuc może ma ktoś fotkę żeby porównać

Zerknij do mojego watku, przod mam 225/40/18 a tyl 235/40/18

Opublikowano

zdjcie0204.jpg

Po lewej 225/40 R18 - Po prawej 235/40 R18

Różnicę widać i w czasie jazdy i w wielkości koła - miałem zakładać u siebie, ale była obawa, że przytrze na winklu gdzieś na przodzie. Dwóch rozmiarów ze względów logicznych dawać nie chciałem - zamienić już nie można na 2 sezon osiami :thumbdown:

• 1 rok później...
Opublikowano

To jak koledzy ? bedzie optymalnie 225 na 18' i zawiasie -20mm 1BE ? Bo mam ten sam dylemat