Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRD] Niewłaściwe spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problemy ze wskazaniami na komputerze tz. ze spalaniem chwilowym raz na postoju pokazuje mi że spala 2l/100km a raz 20l/100km tak samo jest podczas jazdy i nie wiem od czego to zależy lub jaki jest tego powód proszę o porady

Opublikowano

No samochód różnie pali w różnych momentach, na postoju z włączonym silnikiem zapamiętuje to co ostatnio spalił, więc pokazuje różne wartości. Jak jedziesz i dusisz to też pokaże więcej, niż jak nie dusisz lub gdy zdejmiesz nogę z gazu. To chyba w miarę oczywiste.

Opublikowano
  • Autor

To oczywiste ale nie wiedziałem że zapamiętuje to co ostatnio spalił bo jak miałem Octavie to tak nie było

Opublikowano

Z tego co się orientuję, to w Octaviach (nie wiem w jakich innych) podczas postoju wyświetlane spalanie przełączało się z l/100km na l/h. Pewnie stąd Twój niepokój :cool1:

Opublikowano
  • Autor

A widzisz może tak było to nie mam się czym martwić??

Opublikowano

Nie, spoko, ja na początku też zrobiłem oczy na chwilówce gdy ruszyłem zimnym samochodem a tam spalanie 44 litry, zatem luz, średnia średnich zimą 6,4 l, latem (temp i więcej podróży) 5,9 lub 6,0

Opublikowano

mojemu kumplowi w passacie 2.0 tdi przy gwałtownym ruszaniu pokazało 56l ale też sie nie załamuje bo tak naprawde średnie spalanie i tak wychodzi coś ponad 7l wszystko zależy od dynamiki jazdy, jak wysoko ciągniemy autko na obrotach no i oczywiście na jakim biegu

Opublikowano

adams0083 wszystko jak najbardziej OK.. nie masz się czym przejmować :)

Opublikowano

Nieraz u mnie też pokazuje większe spalanie niż normalnie ale wtedy jest wypalanie dpf-a. ( chyba ) :wallbash:

Opublikowano

a najprościej odpuść sobie obserwację spalania chwilowego i przełącz na średnią będziesz wiedział ile ci spalił po przejechanym odcinku

Opublikowano

Jak bledow nie masz w bloku 01 to bym sie nie przejmowal...

Opublikowano
  • Autor

Ok to dzieki ale jeszcze podjadę na wszelki wypadek do kolegi i podłącze komputer i sie upewnie poazdro :hi:[br]Dopisany: 17 Marzec 2011, 10:09_________________________________________________Ale panowie z tym zapamiętywaniem to jest prawda?? :mysli: bo jak zatrzymuje sie na światłach to raz mi pokazuję że mi spala 25l/100km a raz 2l/100km

Opublikowano

No samochód różnie pali w różnych momentach, na postoju z włączonym silnikiem zapamiętuje to co ostatnio spalił, więc pokazuje różne wartości. Jak jedziesz i dusisz to też pokaże więcej, niż jak nie dusisz lub gdy zdejmiesz nogę z gazu. To chyba w miarę oczywiste.

i inni... Jakie zapamiętywanie na chwilowym spalaniu na jałowym? :polew:. Przecież w pierwszym poście podał jasno, że na jałowym zmienia się wskazanie zużycia i to jest ŹLE.

Opublikowano

olej to chwilowe i przełącz na średnie, wyzeruj i sprawdź po tygodniu, dwóch - masz typowy "zespół nowego użytkownika"[br]Dopisany: 17 Marzec 2011, 15:27_________________________________________________

i inni... Jakie zapamiętywanie na chwilowym spalaniu na jałowym? :polew:. Przecież w pierwszym poście podał jasno, że na jałowym zmienia się wskazanie zużycia i to jest ŹLE.

to nie jest źle, przez chwilę pokazuje stare spalenie, a później aktualne

Opublikowano

olej to chwilowe i przełącz na średnie, wyzeruj i sprawdź po tygodniu, dwóch - masz typowy "zespół nowego użytkownika"[br]Dopisany: 17 Marzec 2011, 15:27_________________________________________________

U mnie spalanie chodzi równo z pedałem gazu, żadne później, chyba że masz na myśli 0,5 sek. "opóźnienia" wyświetlenia nowej wartości na FIS.

Opublikowano

Mam silnik 2.5 tdi 163 PS I jak stoi odpalony jeszcze na zimnym silniku to pokazuje 20 l a nawet niekiedy 22,5 l .. No ale to jak zimny silnik .. jak sie zagrzeje to pokazuje 6l albo 5l . ;) W trasie Do niemiec jak jechałem. prędkość 235km/h no to spalił mi 6,5 l . byłem zadowolony . W mieście pali mi 9 a czasami 10 ;) No a takie spalanie ogólne to 8 l .

Opublikowano

U mnie na postoju spalanie cały czas wzrasta czy tak powinno być?

Opublikowano

Czy w szkołach do których uczęszczałeś nie było matematyki ?

Średnie spalanie to iloraz zużytego paliwa i przejechanych km (w motoryzacji przyjęło się wyliczanie średniej na dystansie 100 km). Skoro stoisz to nie zmieniasz dystansu a paliwo spalasz ...

Dlatego w pojazdach miejskich lepszym rozwiązaniem byłoby średnie spalanie na h stania w korku.

Opublikowano

U mnie spalanie chodzi równo z pedałem gazu, żadne później, chyba że masz na myśli 0,5 sek. "opóźnienia" wyświetlenia nowej wartości na FIS.

u mnie nie, zasadzie to ostatnie to pamięta, aż znów przygazujesz ruszając

Opublikowano

W trasie Do niemiec jak jechałem. prędkość 235km/h no to spalił mi 6,5 l . byłem zadowolony ...

Taaaa mmmhhhmmmm HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHA

Moj AFN na jedynce leci 210km/h drugiego biegu nie odwazylem się jeszcze wrzucic, mam go 1,5 roku zrobiłem nim ponad 40tys kilometrow i niewiem w sumie ile spala bo po zakupie zalałem go do pełna i mam jeszcze pol baku wiec pewnie mi starczy na kolejne 1,5 roku. Nie rozumiem po co ludzie udzielają się w temacie takimi wypowiedziami skoro połowa posta jest NIE NA TEMAT, i do tego wypisany taki farmazon że witki opadają...