Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Swap skrzyni Multitronic na manualną w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

X na końcu numeru zazwyczaj oznacza konieczność zdania "starej" części :wink4:

Tak jest także i w tym przypadku :)

czyli oznacza to ze te z X są nowszymi zamiennikami ??

komputery_BFB.jpg

W tym konkretnym przypadku, tak.

Opublikowano

Ile można wziąć za skrzynię FSD ze wszystkimi pierdołami, półosie itp. Skrzynia oczywiście sprawna.

Opublikowano

dobra widze ze mój przypadek bedzie specyficzny :(

Udałem się dzisiaj do ASO koleś potwierdził ze dla silnika BFB niema rozróżnienia w ETCE na skrzynie automat-manual w komputerach. Zasugerowal że powinien pasować i do takiej skrzyni i takiej. Nie dało mi to spokoju więc zalatwiłem sobie numer nadwozia od rocznika 2002 z manuala i jakie było moje zaskoczenie jak wyskoczył w ETCE ten sam numer komputera co mój ( 8e0909518AA ) :( odrazu sprawdzil ze napewno jest z manuala bo jet przypisana 5 skrzynia do numeru nadwozia. Ma ktoś pomysł ?? :wallbash:

Jutro siadam sam i sprawdzę kodowania :(

Opublikowano

To bym kupil takie samo ale od manuala :gwizdanie:

Opublikowano

dobra widze ze mój przypadek bedzie specyficzny :(

Udałem się dzisiaj do ASO koleś potwierdził ze dla silnika BFB niema rozróżnienia w ETCE na skrzynie automat-manual w komputerach. Zasugerowal że powinien pasować i do takiej skrzyni i takiej. Nie dało mi to spokoju więc zalatwiłem sobie numer nadwozia od rocznika 2002 z manuala i jakie było moje zaskoczenie jak wyskoczył w ETCE ten sam numer komputera co mój ( 8e0909518AA ) :( odrazu sprawdzil ze napewno jest z manuala bo jet przypisana 5 skrzynia do numeru nadwozia. Ma ktoś pomysł ?? :wallbash:

Jutro siadam sam i sprawdzę kodowania :(

W swoim poście założyłeś - że nie mogąc ustawić kodowania ECU pod manual - problemem jest wersja sterownika a dokładniej jego podział na manual/automat. A ja poszedłem Twoim tropem ;)

Numery sterowników, które podałem - spotkałem w autach z Multitronikiem (dlatego tych numerów i ich zastosowania w CVT bylem pewien). Obecna sytuacja tłumaczy brak podziału wersji tego sterownika w ETCE. Pierwsze co przychodzi mi do głowy to to, że masz za słaby interfejs aby zmienić kodowanie ECU. Albo aby to wykonać trzeba w pierwszej kolejności odpalić jakiś tryb serwisowy (np. przez Security Access).

Aby się upewnić co do teorii Pana z ASO - najlepiej poproś kogoś z forum z silnikiem BFB i manualem, aby podłączył interfejs i odczytał numer ECU (ETKA potrafi czasem pokazywać bzdury - co do rzetelności informacji uzyskanych od pomocników autoryzowanego serwisu, też mam zastrzeżenia - czasem trafisz dobrze a czasem nie ;)).

Opublikowano

temat ciągnę dalej :) dzisiaj zdobyłem numery nadwozia auta z 2003roku model 2004 ze skrzynia manualna i numer sterownika wyszedł po etce 8E0909518AL co by potwierdzało teorie ze sterowniki sa uniwersalne dla manuala i automatu.

Jestem na poniedziałek umówiony z kumplem który jest elektrykiem w ASO zobaczymy co uda sie wymyślić wspólnie :confused4:

Opublikowano

Chyba przychyliłbym się do teorii Bartka, że po prostu masz za słabego fejsa :mysli:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

I jak tam ze swapem? Dobrze wszystko się zakończyło?

btw. Ile można wziąć za skrzynię FSD ze wszystkimi pierdołami, półosie itp. Skrzynia oczywiście sprawna.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Up :)

Opublikowano

Tomek a nie masz kogoś z VASem ??

Opublikowano

Witam!

Zrobiłem przekładkę z multitronic na manual w a4 b6, Wszystko poszło dobrze oprócz prędkościomierza. Z tego co się dowiedziałem to a4 b6 odczytuje prędkość z czujników ABS/ESP.

Orientuje się ktoś, co trzeba jeszcze przekodować żeby zadziałał prędkościomierz po przekładce?

Przekodowałem: Silnik na 02012, ABS/ESP na 04255, liczniki na 01045.

A widz man wielką prośbę do kolegów co z tym sobie poradziły o pomoc z tym problemem!!!

Z góry dziękuje!!!

Opublikowano

u mnie czujnik predkosci jest w skrzyni

• 1 rok później...
Opublikowano
To jeszcze prosze bardzo rozpiska kostek od multitronica z a6 c5 2003r

Tak to opisałem sobie jak coś niejasne to pytajcie.

KOSTKA PRZY SKRZYNI

pin1 -----

2 zielony/żółty

3 brązowy/żółty (przewód do czujnika od wstecznego)

4 brązowy/biały

5 brązowy/czerwony (przewód do czujnika prędkości)

6 ------

7 niebieski z szarym

8 czarny/zielony (gruby)

9 czarny/zielony (gruby)

10 pomarańczowy/czarny CAN L

11 pomarańczowy.brązowy CAN H

12 szary/biały

13 zielony/fioletowy

14 zielony/szary

15 zielony/niebieski

16 -------------

17 ------------

18 ------------

19 ------------

20 ------------

21 ------------

22 ------------

23 ------------

24 ------------

25 brązowy (gruby pewnie masa)

Drugi przewód od obu czujników to oczywiście brązowy i do masy auta trzeba dać.

W skrzynce od komputera a raczej za nim znajdziesz niebieską kostkę. W pinie 7 będzie ten brązowy/żółty od czujnika wstecznego.

Dodatkowo mam to podam nr cześci łap do 6-tki skrzyni

Lewa łapa 8D0 399 113 AH

Prawa łapa 8D0 399 114 AC

Pamiętajcie że to do modelu C5 A6 i B5 A4.

Witam:)

Odgrzeje temat

Czy jest to rozpiska kostki okraglej czy prostokatnej?

Czy roznia sie kolorami kabli te kostki?

Jezeli tak to potrzebowalbym rozpike kostki prostokatnej :)

Opublikowano

Witam, jestem na etapie przekładki nieszczęsnego multitronica na manual 5 biegów, strone mechaniczną praktycznie mam już opanowaną.

Mam parę pytań:

1)który przekaźnik trzeba zewrzec aby rozrusznik kręcił prawidlowo

2)Na pedałach które kupiłem są 2 kostki, sądzę że to czujnik stopu i sprzęgła jak się do tego podłączyć ewentualnie czy potrzeba to podłaczać

3)Jak poprowadzić swiatła wstecznego biegu.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc bo juz powoli tracę siłę:)

Opublikowano

witam mam avf czy skrzynia manualna z b7 o kodzie csh bd pasowala p&p czy jest wymagana złaczka walu? ( jestem na etapie zakupu skrzyni a multi już wyjęty :decayed:

Opublikowano
To jeszcze prosze bardzo rozpiska kostek od multitronica z a6 c5 2003r

Tak to opisałem sobie jak coś niejasne to pytajcie.

KOSTKA PRZY SKRZYNI

pin1 -----

2 zielony/żółty

3 brązowy/żółty (przewód do czujnika od wstecznego)

4 brązowy/biały

5 brązowy/czerwony (przewód do czujnika prędkości)

6 ------

7 niebieski z szarym

8 czarny/zielony (gruby)

9 czarny/zielony (gruby)

10 pomarańczowy/czarny CAN L

11 pomarańczowy.brązowy CAN H

12 szary/biały

13 zielony/fioletowy

14 zielony/szary

15 zielony/niebieski

16 -------------

17 ------------

18 ------------

19 ------------

20 ------------

21 ------------

22 ------------

23 ------------

24 ------------

25 brązowy (gruby pewnie masa)

Drugi przewód od obu czujników to oczywiście brązowy i do masy auta trzeba dać.

W skrzynce od komputera a raczej za nim znajdziesz niebieską kostkę. W pinie 7 będzie ten brązowy/żółty od czujnika wstecznego.

Dodatkowo mam to podam nr cześci łap do 6-tki skrzyni

Lewa łapa 8D0 399 113 AH

Prawa łapa 8D0 399 114 AC

Pamiętajcie że to do modelu C5 A6 i B5 A4.

Witam:)

Odgrzeje temat

Czy jest to rozpiska kostki okraglej czy prostokatnej?

Czy roznia sie kolorami kabli te kostki?

Jezeli tak to potrzebowalbym rozpike kostki prostokatnej :)

No to odpowiem sobie sam :)

Rozpiska ta pasuje do kostki prostokatnej - autor napisal ze do auta z 2003 r wiec sila rzeczy pasuje tez do wtyczki okraglej :)

Pozdrawiam :)

Opublikowano

koledzy jestem po etapie zmiany multi na manual (zastąpiony skrzynia od 1.9 avf 6) pytanie które sterowniki przekodować i jak , jeśli było:kwasny: przepraszam nie mogę znaleźć proszę o link:jerk:

Opublikowano

Napisz wrażenia z jazdy jak all ogarniesz :decayed:

Opublikowano

Właśnie wróciłem autem po przekładce. Jutro jade na kodowanie. Wreszcie bez drgań a i auto całkiem miło przyspiesza :) U mnie koszta póki co to 4670zł z nowym sprzęgłem.

---------- Post dopisany 26-04-2013 at 19:38 ---------- Poprzedni post napisany 25-04-2013 at 18:52 ----------

Byłem dzisiaj na kodowaniu i jest zablokowane przekodowanie. Rocznik 2007. Co w tej sytuacji?

Opublikowano

Mialem podobny problem - sterownik silnika nie przyjmowal kodowania

Na szczescie mam znajomego ,ktory pracuje w servisie bosch i jemu udalo sie zdobyc jakis kod ,ktory odblokowywuje kodowanie sterownika - kosztowalo mnie to 80 euro (bez rachunku)- niestety kodu mi nie podal :(

On przekodowal mi to profesjonalnym vagiem

Ja natomiast po powrocie do domu sprobowalem ponownie pobawic sie i teraz sterownik przyjmuje kazde kodowanie - a z przeczytanych postow i z paru opini fachowcow wychodzilo ze bede musial kupic nowy sterownik - naszczescie obylo bez dodatkowych wydadkow :)