kedzior_1265 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 witam wszystkich mam pytanie. Siedzas kiedys na vagu odkrylem ze mam sterownik abs z eds jak sprawdzic czy wogole on dziala jezdzilem cala zime ale jakos nie czulem zeby on sie jakosc zalaczal sorki jak temat juz byl
Dev Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 temat juz był, wystarczy poszukac, każde Q ma EDS pracę układu EDS mozna zauwazyc podczas ruszania na śniegu lub lodzie ale jest to bardzo delikatne odczucie
matti_1986 Opublikowano 29 Października 2011 Opublikowano 29 Października 2011 a jak zalaczy sie ten caly eds to pokaze mi na konsoli cos ?? jakas kontrolka tak jak w przypadku ESP ?
pioteros Opublikowano 30 Października 2011 Opublikowano 30 Października 2011 czerwony wykrzyknik na srodku powinien migać
pieciajek Opublikowano 30 Października 2011 Opublikowano 30 Października 2011 Mam pytanie, ten wykrzyknik to na fisie się pojawia? Mam komplet i mam zamiar założyć do swojej.
Dev Opublikowano 30 Października 2011 Opublikowano 30 Października 2011 czerwony wykrzyknik na srodku powinien migać a u Ciebie miga ? :polew: [br]Dopisany: 30 Październik 2011, 12:14_________________________________________________ Mam pytanie, ten wykrzyknik to na fisie się pojawia? Mam komplet i mam zamiar założyć do swojej. nic sie nie pojawia[br]Dopisany: 30 Październik 2011, 12:14_________________________________________________aaa, tak na marginesie to bym nie ruszał na Twoim miejscu bloku ABS bedziesz płakał jak przyjdzie to odpowietrzyc
pieciajek Opublikowano 30 Października 2011 Opublikowano 30 Października 2011 A no właśnie, w EDS jest pod pompą ABS jeszcze dodatkowa pompa. Czemu przewód przez nią idzie z pompy hamulcowej a nie bez posrednio do pompy ABS, jaką rolę ona spełnia w układzie? Tak ciążko jest odpowietrzyć ten układ ale pewnie jest jaka serwisowa procedura, prawda
Dev Opublikowano 30 Października 2011 Opublikowano 30 Października 2011 Nie ma czegos takiego jak pompa EDS tylko blok i jest razem z ABS-em a co do odpowietrzenia to nie ma zadnej konkretnej procedury serwisowej robia to cisnieniowo i tyle Na Twoim miejscu 1000 razy bym sie zastanowil zanim to zrobisz
matti_1986 Opublikowano 30 Października 2011 Opublikowano 30 Października 2011 no to z tego co wywnioskowalem to jak zalczy sie eds to zapali sie czerwony wykrzyknik i zgasnie tak ??? czy sie myle ??
Dev Opublikowano 30 Października 2011 Opublikowano 30 Października 2011 Nic sie nie zapala ingerencje EDS-u mozna zauwazyc po delikatnym spadku napiecia
matti_1986 Opublikowano 30 Października 2011 Opublikowano 30 Października 2011 acha czyli to nie dziala jak ESP ze zapali sie kontrolka ze autko wpada w poslizg :/ szkoda nio ale jak tak jest to tak musi byc
pioteros Opublikowano 30 Października 2011 Opublikowano 30 Października 2011 czerwony wykrzyknik na srodku powinien migać a u Ciebie miga ? :polew: [br]Dopisany: 30 Październik 2011, 12:14_________________________________________________ Mam pytanie, ten wykrzyknik to na fisie się pojawia? Mam komplet i mam zamiar założyć do swojej. nic sie nie pojawia[br]Dopisany: 30 Październik 2011, 12:14_________________________________________________aaa, tak na marginesie to bym nie ruszał na Twoim miejscu bloku ABS bedziesz płakał jak przyjdzie to odpowietrzyc u mnie nie miga, ale mam poprzesuwane czujniki od ABSu wiec EDS moze w ogole nie działać, poki co odłączyłem sterownik od ABSu a że miga to wiem że w niektórych Audi miga, można na Youtube pooglądać filmiki - więc to nie jest wcale coś niezwykłego
Dev Opublikowano 31 Października 2011 Opublikowano 31 Października 2011 Kolego, my tutaj rozpatrujemy A4 a nie A80 a co do mrugania tej kontrolki to trzeba zapytac na forum A80 o co kaman
pieciajek Opublikowano 31 Października 2011 Opublikowano 31 Października 2011 Mam chyba rozwiązanie tego problemu bo mam taką 99 lift z fabrycznie zamontowanym ABS EDS, jest pompa pod maską, czujnik bezwładności pod kanapą po środku i sporej wielkości komputer od ABS EDS też pod kanapą, dodatkowo jest czujnik kata skrętu w taśmie kierownicy. Autko jeszcze nie jeździ ale tak za mały miesiąc już pewnie będzie to dam znać jak to działa a może i ślisko już będzie to tym lepiej. Mimo ostrzeżeń spróbuję zamotować bo kto nie ryzykuje nie zyskuje a mam swój warsztat to i narzędzi nie brak, czasem tylko czasu.
Dev Opublikowano 31 Października 2011 Opublikowano 31 Października 2011 Kolego to jest wersja ABS/ESP EDS nie potrzebuje czujnika skrętu kierownicy masz oznaczenie bloku ?
pioteros Opublikowano 31 Października 2011 Opublikowano 31 Października 2011 napisałem to tylko w kontekście tego że eds w obydwu autach działa przecież na tej samej zasadzie co więcej, ty pewnie masz FIS i nie masz standardowych kontrolek, a ja np. nie mam FISu, a kontrolki mam bardzo zbliżone jak te w linku który podałem w A80 - więc kolejną sprawą może być to że w starych licznikach jest kontrolka od EDSu (wykrzyknik na czerwonym tle - który oczywiście może sygnalizować nie tylko EDS) a w FISie może tego już nie być żadnej sygnalizacji związanej z EDSem
matti_1986 Opublikowano 31 Października 2011 Opublikowano 31 Października 2011 a teraz jeszcze ma pytanko jak sprawdzic czy wogole sie ma taki system eds ?? :D:
pioteros Opublikowano 31 Października 2011 Opublikowano 31 Października 2011 sprawdz numer pompy abs i w etce znajdziesz czy ma czy nie
Rekomendowane odpowiedzi