Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podłączenie przewodów CAN z zegarów do radia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spisz numery radia

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Te vany z licznika to kostka niebieska ?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Tak czytam i czytam i już sam nie wiem o co tu biega...
Mam radio chyba pierwsze jakie wychodziły w B6 -> kaseciak 1 DIN.
Dzisiaj wyjąłem radio i w zasadzie mam "bieda edyszyn" jak nic. Widzę chyba dokładaną tylko jedną zieloną wtyczkę z dwoma kabelkami i jak spardziłem nr pin to wygląda na can-h i can-l z tym, że one nie idą do licznika tylko do wiązki klimatronika.
Coś grzebane czy tak było fabrycznie?

Chciałbym aby fis pokazywał stacje itd oraz podłączyć radio do lini diagnostyki (jeśli w ogóle się da).

Czy mogę odciąc te kabeli z wiązki klimatronika i podłączyć je do licznika + kodowanie?
Który pin z czy podłączyć żeby można było Vagiem połączyć się z radiem?

EDIT: jeszcze pytanko o piny: do radia ia piny mini iso a w liczniku?

Edytowane przez aiwer

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam jesli zaglada jeszcze ktos do tego tematu to moze potwierdzic do jakiego kolorukostki w liczniku podpinamy can h i can l ??

Opublikowano

..no i ktore piny zeby nie bylo watpliwosci dla innych..

Opublikowano
23 minuty temu, vojtec76 napisał:

..no i ktore piny zeby nie bylo watpliwosci dla innych..

W pieszym poście masz opisane... poza tym cany łączy się skrętką z 2 przewodów by zakłóceń w działaniu nie było. 

Opublikowano

Dzieki serdeczne Panowie!

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam kolegów. Chciałbym odnowić temat. Wyrzuciłem swoje stare orginale radio connect II i wstawiłem navigation plus niby jakoś działa ale nie wyświetla mi na fisie radia nie działa sterwoanie z kierownicy nie ma podświetlenia nie włącza się z kluczykiem i tak samo nie wyłącza się po każdym odpaleniu radia trzeba wpisywać kod. Wiem że trzeba się połączyć z licznikiem ale nie wiem który pin do którego ma iść mógłby ktoś podpowiedzieć? Dodaje zdjęcia jak to mam podłączone.20211116_204724.jpg20211116_204731.jpg20211116_204638.jpg20211116_204735.jpg20211116_204720.jpg20211116_204644.jpg

Opublikowano

porównaj rozpiskę z concerta z navigation plus. Cany masz pociągnięte ale musisz gdzie indziej je wpiąć

Inked20211116_204638.jpg.6b4d7047f70364b491166bc89d62806e_LI.jpg

Opublikowano

no i jeszcze tuner TMC potrzebny który jest gatewayem dla szyny CAN z RNSD ( szyna Bosch niezrozumiała dla licznika ) , kolega zaznaczył ci gdzie masz CAN - one już są do licznika podciagnięte , dodatkowo musisz plus po stacyjce podciagnać bo nie masz teraz logiki zapłonu 

Opublikowano

czyli podsumowując, zamiast RNS-D który jest starym radiem, warto wymienić na RNS-E.

Opublikowano

Plus po stacyjce to w który pin w radiu się wpiąć? Po  zmianie przodów can nic się nie zmieniło próbowałem zrobić adaptacje ale też bez rezultatu co może być nie tak jeszcze?20211116_204649.jpg

Edytowane przez Wojteka4b6 2.0 alt

Opublikowano

A czy jak założę radio RNS-E to będzie wszystko działać bez żadnego tunera? Chodzi mi że biorę podłączam kostki can na swoje miejsce koduje i chodzi. Nie zależy mi na nawigacji tylko na samym radiu bez większych przeróbek 

Opublikowano

RNSE jeżeli podłączysz przez adapter to będzie wszystko śmigać

co do plusu po stacyjce to wpinasz się w Skont - fabrycznie jest  to jest plus po stacyjce zanikający po wyciągnięciu kluczyka ( oddzielny pin jest przy stacyjce ) 

Opublikowano

Panowie jeszcze raz ja mam nadzieję że już ostatni raz. Zmieniłem radio wszystko pasuje tylko pozostaje temat podlaczenia anteny jakich przejściówek użyć w lokalnych sklepach brak.

20211124_090157.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano

Temat ładnotacja opisany. Niestety część zdjęć nie wczytuje się. Ma ktoś zdjęcia w jaki sposób dołożył CAN z licznika do RNS-e w B6?