Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Audi A, S, RS, Turbo+Supercharger

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie połączenie daje dobry dół kompresora i wydajność turbo . A robią to pewnie przez małą pojemność silnika , gdzie kompresor jest mało wydajny a duże turbo miało by big laga . Tak mi sie wydaje ,ale h*j wie o co tym szwabom chodzi :D Ja mam 450 Nm od 1100 obr/min bez turbo i bez kompresora :D

Opublikowano

Takie połączenie daje dobry dół kompresora i wydajność turbo . A robią to pewnie przez małą pojemność silnika , gdzie kompresor jest mało wydajny a duże turbo miało by big laga . Tak mi sie wydaje ,ale h*** wie o co tym szwabom chodzi :D Ja mam 450 Nm od 1100 obr/min bez turbo i bez kompresora :D

i tak najlepszy jest ten koles co ma niebieskiego mustanga z białymi pasami. widziałem ostatnio wykres :shocked:

Opublikowano

jak to jest załatwione tzn dostarczanie powietrza?

To się łączy w jeden dolot? czy jak?

jak takie zestawienie wpływa na doładowanie?

Rozwiązanie na przykładzie silnika VW 1,4 TSI:

459515090581801.jpg

Kompresor pracuje jako główne źródło doładowania do 2400 obr/min, powyżej gdy doładowywać zaczyna turbosprężarka kompresor zostaje odciążany poprzez uchylanie zaworu bypass, przy 3500 obr/min sprawność turbosprężarki wzrasta na tyle że kompresor zostaje całkowicie wysprzęglony. W ten sposób połączone zostały zalety obu rozwiązań, zarówno kompresor jak i turbosprężarka projektowane są do określonych obrotów przy których są najefektywniejsze i dlatego nie trzeba stosować kompromisów, w przypadku kompresora nie interesują nas duże opory przy wysokich obrotach bo po prostu jest odłączany, a w przypadku turbo nie trzeba martwić się lagiem bo ładuje wtedy kompresor.

Opublikowano

Witam, ciekawy wątek ale trzeba pamiętać, że napędzenie kompresora zabiera sporo mocy z silnika (awaryjność po kilku latach eksploatacji kompresoer

+ turbo :kox:) to tak na marginesie

Opublikowano

za***iste rozwiązanie do Big turbo. Na niskich dobry dół z kompresora, a na wysokich kick. :good: Przydał by się taki kompresorek u mnie. :)

Opublikowano
  • Autor

Thom4s dzięki za poprawienie właśnie o BT z Ski mi chodziło

domjenick, ono dał Ci odpowiedź ;]

OQS dzięki Ci wielkie za odpowiedź właśnie o coś takiego mi chodziło

sam schemat nie wygląda źle... układ 2 moim skromnymrozumowaniu byłby stosunkowo "prosty" aczkolwiek ten By-pass byłby największym problemem...

komputer musiałby sterować kompresorem ze sprzęgłem (np Eaton M62) i tym skrzydełkiem (coś jak 2-ga przepustnica) ...

wszystko do ogarnięcia ale coś mi sie wydaje że za mało miejsca na to pod maską... (tzn orurowanie)

Opublikowano

z tym miejscem to faktycznie największy problem

Opublikowano

lepiej byście powiedzieli kto i gdzie montuje kompresor do 2.8 :) i za ile :naughty:

Opublikowano

albo do S4 B6 ...

Opublikowano

Bez problemu mozemy zamontowac zarowno do 2.8 jaki i s4 rs4

Opublikowano

9tysi to juz mamy silnik od s4 2.7 BI

Opublikowano

a jak to jest w silnikach wolnossących (np. V6)-supercharger montowany jest w miejsce kolektorów ssących-chociaż mniejsza z tym-gdzie-interesuje mnie-jak jest rozwiązany problem sprężanego powietrza-potrzebny jest intercooler?Czy w takim przypadku -po prostu jest tylko dobry dolot zimnego i izolowanie termiczne wydechowych?Bo z turbiną/turbinami i superchargerem-to wiadomo

Opublikowano

intercooler jest wbudowany w kompresor

Opublikowano

Sa gdzies opisane projekty z kompresorem w B5 2.8 albo B6 3.0 ?

Opublikowano

Sa gdzies opisane projekty z kompresorem w B5 2.8 albo B6 3.0 ?

Gdzieś na SR były jakiś czas temu takie projekty.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

mialem taki kompresor w rekach Jackson Rancing ma w srodku chlodniczke wodna ktora chlodzi powietrze

powiem szczerze ze daje rade a przewage ma nad turbina ze ciagnie od samego dolu bo smiga z paska :)

w autach montuja oba rozwiazania kompres ciagnie od dolu a turbina gore :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie a jak wygląda żywotność kompresorów? Jak wypadają w porównaniu z żywotnością turbin?

Opublikowano

Kompresory mają duże lepsze warunki pracy - brak kontaktu ze spalinami.

Opublikowano

witam :hi: chcialbym zamontowac turbine lub kompresor do B6 3,0 ... czy ktos juz sie w to bawił? jakie turbo polecacie ? K03- K04 ? czy kompresor? jak wytrzymuje przy tym skrzynia... uklad napęowy? z gory dziekuje za odpowiedz :hi::)