Skocz do zawartości
IGNOROWANY

mandat za wyprzedzanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy i koleżanki! Jechałem wczoraj na domek do znajomych i gdzieś na jakiejś wiosce zabrałem się za wyprzedzanie PKSa.

Redukcja, włączam NOS, turbiny świszczą <lol>, z naprzeciwka w oddali (kilometr) coś jechało więc pędzel.

Wracam na swój pas ruchu, noga z gazu, hamulec i nagle zza drzewa Pan Policjant z suszarką.

Zmierzył mnie 95km/h na dopuszczalnej 50km/h.

W momencie, w którym wracałem na swój pas zdołałem schamować jedynie do 95 i już mnie policzył. Zaoferował 400 zł i 8 punktów.

Musiałem mu odmówić, gdyż uważam, że manewr wyprzedzania należy wykonać bezpiecznie i szybko i nie ma mowy o wyprzedzaniu z prędkością dozwoloną bo można by komuś kuku zrobić. Sprawa do sądu.

Uważacie, że "młody w czarnej audi z GD" był idealnym celem dla Kartuskiej drogówki,

czy to raczej ja postąpiłem właściwie wykonując manewr szybko ?

Opublikowano

Przykro mi stwierdzić ale raczej przegrasz w sądzie. (obym się mylił)

Opublikowano

popełniłeś wykroczenie koniec kropka.

Jeżeli autobus jechał dopuszczalne 50km/h usłyszysz pytanie po co było go wyprzedzać ?

Ograniczenie 50km/h Ty jechałeś 95km/h - popełniłeś wykroczenie - wyprzedanie nie ma nic do sprawy - nie ma tematu, tłumaczenia - płacisz

[br]Dopisany: 02 Maj 2011, 20:47_________________________________________________sprawa będzie wyglądała tak :

1. jeżeli autobus jechał 30km/h - to miałes wyprzedzać w warunkach kiedy było to bezpiecznie możliwe z nieprzekroczeniem 50km/h

2. jeżeli autobus jechał 50km/h po co było go wyprzedzać ?

:)

w jednym i drugim przypadku płacisz :)

Opublikowano

Moim zdaniem też niestety przegrasz o do tego zdaje się dojdą opłaty sądowe :confused4:

Opublikowano

Sami wiecie jak to jest z wyprzedzaniem, daje się w dechę, żeby zrobić to szybko. Szkoda tylko, że Policjant nie rozumiał tej sytuacji bo chyba faktycznie będę musiał przyjąć mandat... Co za bzdura...

Miał ktoś podobną sytuacje ? Mam czekać na wezwanie do komisariatu celem złożenia wyjaśnień. Będę mógł wtedy przyjąć mandat ?

Opublikowano

Wiadomo jak to jest z przepisami.. ale jakby nie patrzeć złamałeś przepis i miałeś pecha trzeba płacić i tyle...

Opublikowano

Mam czekać na wezwanie do komisariatu celem złożenia wyjaśnień. Będę mógł wtedy przyjąć mandat ?

Na 99% tak. I niestety według mnie przegrasz ewentualną sprawę. Najtaniej przyjąć ten mandat wtedy i nie będzie kosztów sądu Grockiego a jest tego coś 100-200 zł.

Opublikowano

nie boj sie kosztow sadowych, bo na mnie nie nalozyli, na 2 innych kolegow tez nie...

ja maandatu nie przyjalem i chcialem sprawe wyjasnic w sadzie, a piperzona "rozprawa" odbyla sie bez mojego udzialu, nikt mnie nawet nie poinformowal, dostalem poczta list ze przysluguje mi prawo do odwolania sie od wyroku, albo zaplacenie tyle ile wynosila kwota mandatu.

poza tym, jak teraz nie przyjales mandatu to jeszcze bedziesz wzywany na komende w celu zlozenia oswiadczenia i wtedy pewnie tez pan/pani policjant zaproponuje tobie oplacenie mandatu, aby nie "uruchamiac" postepowania sadowego.

w twoim przypadku tlumaczenie przed sadem wg mnie nic nie da, bo gliniarz byl kawalem buca, skoro ci nie popuscil w takiej sytacji, nic wiecej nie wskorasz, bo w sadzie zezna przeciwko tobie, a jak wiadomo funkcjonariusz milicji jest "niezawistny" :/ :thumbdown::sick3:

olej temat, zaplac 400 i uzwyaj cb radia:)

Opublikowano

Nie ważne z jakiego powodu -ale chodzi o to że przekroczyłeś prędkość dozwoloną -sąd beż sensu bo 100% przegrana .

Opublikowano

Narobiles sobie troche problemu z tym sadem. Latanie, skladanie zeznan i potem do sadu...

Ewidentna twoja wina wiec pojedziesz uslyszec to co ci policjanci mowili...

Opublikowano

, bo gliniarz byl kawalem buca, skoro ci nie popuscil w takiej sytacji,

A co to za sytuacja,ze powinien puscic? :mysli: :mysli:

Opublikowano
A co to za sytuacja,ze powinien puscic?

Na ogół drogówka przymyka oko na takie wykroczenia, bo wiedzą, że aby wyprzedzić trzeba depnąć. Niestety tym razem się nie udało. Ale i tak bezpieczniej złamać prawo tylko później to sporo kosztuje :wallbash:

Przestroga dla Was wszystkich z tym wyprzedzaniem, kto myśli podobnie jak ja.

Tyle lat jeździłem w przeświadczeniu że za to nie karzą. No ale się myliłem do dzis.

A CB akurat pożyczyłem koledze ;p już nigdy więcej nie zniknie ono z mojego autka! ;p

P.S. Akurat miałem na sobie koszulkę "policja" ! ... ;p Policjant jak podszedł powiedział, że mam ładną koszulkę ;p

Opublikowano

P.S. Akurat miałem na sobie koszulkę "policja" ! ... ;p Policjant jak podszedł powiedział, że mam ładną koszulkę ;p

Taki wiek :decayed:

Płać i nie marudź.

Myślę, że wątek można zamknąć.

Opublikowano

Ty jakis dziwny jestes.

Przekroczyles predkosc ponad dwukrotnie i jeszcze masz jakies watpliwosci??

Nieznaczne przekroczenie przy wyprzedzaniu jest mozliwe,no ale bez przesady.

Dalej uwazasz,ze powinni Cie puscic? :wallbash: :wallbash:

Opublikowano
A co to za sytuacja,ze powinien puscic?

Na ogół drogówka przymyka oko na takie wykroczenia, bo wiedzą, że aby wyprzedzić trzeba depnąć. Niestety tym razem się nie udało.

miałem podobną sytuację, wyprzedzałem dziadka jadącego ~ 40km/h i się nadziałem na radar i miałem 78km/h i jakoś nikt nie przymknął oka tylko 100zł i 4pkt, nie te czasy dziura w budżecie i trzeba nakłdac mandaty, takie polecenie z góry...

Opublikowano

Jeśli dojdzie do sprawy to na bank ją przegrasz :gwizdanie:

Swoją drogą kierowcy PKS-ów to kombinatorzy, sam dużo jezdziłem pks-em do szkoły, połowy drogi jadą na luzie, a jak już jest z górki to wiadomo :polew: nie przekraczają 50/60 km/h no a pózniej za stodoła ropke spuszczają, jeżdżą środkiem drogi i ciężko ich wyprzedzić ale Tobie sie udało :decayed:

Opublikowano

, bo gliniarz byl kawalem buca, skoro ci nie popuscil w takiej sytacji,

A co to za sytuacja,ze powinien puscic? :mysli: :mysli:

nie kawał buca tylko wykonywał swoją pracę.

szans na wygranie nie masz żadnych, bo popełniłeś wykroczenie w ruchu drogowym i już. jakbyś miał te + 5-9 km wiecej to spoko bo wtedy mogles sie tlumaczyc i by cie puscili. ale na 50 mailes prawie stówe

Opublikowano

przepraszam, jak ja moglem uzyc niepochlebnych slow na temat naszej szanownej policji :hi:

sorry, ale qwa do cwaniakow z drogowki nie mam najmniejszego szacunku, mam na to sporo powodow :kwasny::thumbdown:

temat do zamkniecia, zlapali, trzeba zaplacic, taki life:)

Opublikowano

Ja miałem taki przypadek, że jechałem na obwodnicy (dozwolone 80km/h)

Dojezdzając do skrzyżowania zapaliło się pomarańczowe światło, gdybym zaczął hamować normalnie to wjechałbym i tak na skrzyzowanie, a gdybym zaczął hamować ostro to koles za mną prawdopodobnie wjechałby mi w dupe więc dałem gazu i poleciałem na pomarańczowym.

Policjant za skrzyzowaniem mnie złapał i mandacik

Tłumacze baranowi, że gdybym hamował to stworzyłbym zagrożenie więc lepszym złem było przejechanie na pomarańczowym a on na to, że mam dostosować prędkość (jechałem poniżej 80km/h) i ocenic, że jeśli światło zielone juz dosyć długo się świeci to mam byc przygotowany na to, że pomarańczowe się zaświeci.

W niemczech na obwodnicy spotkałem sie, że pod światłami są wyswietlacze przez ile jeszcze sekund będzie zielone światło, bardzo dobre rozwiązanie :good: :good: :good: Jak mu o tym powiedziałem to z ironią powiedział, że mam się tam przeprowadzić :angry:

I tak to jest z nasza policją

W UK jak cie złapią za brak pasów to tylko przypomną, że kolejnym razem mam pamiętać o pasach, za prędkość dali mi pouczenie, że następnym razem wolniej więc ja się pytam czy w tej Polsce tych policjantów juz wali na dekiel????

Tłumacze baranowi, że

Opublikowano

kolega miron78 ma 100% racji.