Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Czy termostat ma wpływ na zwiększenie spalania??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam Avanta AJM w automacie i wydaje mi sie ze cos duzo pali :( ... Jak zapalił mi się zyd to zalałem 27 litrów wskoczylo tyci za polową i teraz wskaznik dochodzi mi do 1 białej kreski a ja mam dopiero przejechane 170 km.

Wiem że lepiej by bylo zalać pod korek i przejechać 100km ale samo to wydaje mi sie dość dziwne, gdyż chyba siadł mi termostat bo nie trzyma mi nawet w jezdzie po mieście 90stopni.

Może macie jakieś sugestie co do tego tematu.

Opublikowano

niedogrzewany silnik będzie palił nawet 20% więcej,a termostat warto mieć sprawny także ze względu na właściwą temperaturę pracy motoru.

Opublikowano

oczywiście, że niedogrzany silnik pali więcej

wymień termostat

Opublikowano

automacik zawsze trochę więcej łyknie zwłaszcza po mieście ( u mnie klima trochę korków około 10l/100km ) , a spalanie sprawdzisz przy tankowaniu pod korek :) bo takie dolewki po trochę to nigdy nie wyjdą

Jeśli masz pełnego FIS-a to u mnie wskazanie zaniża o jakieś 0,5l /100 km

Co do temperatury - u mnie wskazówka wariowała , nagle podczas jazdy potrafiła zanurkować do 70 C i potem znów 90 C i tak oscylowało co parę minut - winny był czujnik temperatury ( na VAG-u żadnych błędów ) zresztą temat o tym jest bardzo obszerny

Opublikowano

To powiem tak .. jesli masz uszkodzony termostat to spalanie zwiększa się, jednym bardziej drugim mniej, ale w każdym razie wzrasta ! u mnie było to do 1,5 l :wallbash: czyli bardzo wiele . Jeśli masz uszkodzony termostat to zaleca się ori , ale na tym świat się nie kończy. Prawdę mówiąc jest kilka dobrych firm które w cale nie odbiegają mu jakością wykonani i sprawnością ;) lecz co prawda muszę przyznać że u mnie ori wytrzymał 15 lat czyli bardzo długo :hi:

Opublikowano

jest kilka dobrych firm które w cale nie odbiegają mu jakością wykonani i sprawnością ;)

Znam jedną, Behr, który produkuje termostaty na pierwszy montaż.

Opublikowano
automacik zawsze trochę więcej łyknie zwłaszcza po mieście ( u mnie klima trochę korków około 10l/100km ) , a spalanie sprawdzisz przy tankowaniu pod korek smiley bo takie dolewki po trochę to nigdy nie wyjdą

Bardzo dużo Ci pali jeśli piszesz o średnim spalaniu a nie chwilowym. Ja mam automat, 17tki fele i 1,9 AHU 90 koni czipowane na około 115 koni. Ostatnio robiłem codziennie przez miesiąc trasy po 3-4km na zimnym silniku po mieście. Czasami pojechałem 40km w cyklu mieszanym. To było w marcu i kwietniu, a jak rzecze stare polskie porzekadło: w marcu jak w garncu. I spalił mi średnio 8,5L.

Opublikowano
  • Autor

niedogrzewany silnik będzie palił nawet 20% więcej,a termostat warto mieć sprawny także ze względu na właściwą temperaturę pracy motoru.

według klimatronica to na bloku silnika jesli dobrze pisze kanał 51 mam 90 stopni a na 49 pokoazuje mi prawie tak samo jak na wskażniku.

no nic bedzie trzeba tak jak koledzy mowią wymienic termostat, i zalać pod korek i wtedy się okaże jak wygląda sprawa ze spalaniem.mimo to dzieki za pomoc :good:

Opublikowano

kolego poza tym niedogrzany silnik to nieefektywne ogrzewanie kabiny, szczególnie w niskich temperaturach a poza tym większe spalanie no i przede wszystkim obniżone parametry smarne oleju czyli niewłaściwe smarowanie współpracujących powierzchni częsci w silniku...na dłuższą mete myśle że nie powinno się tego tak lekceważyć...

Opublikowano

Dobrzy producenci termostatów to tak jak pisał kolega Behr(to grupa Hella) i jest dostawcą OE,polecam firmę Wahler (w wielu samoczodach OE),ujdzie Gates,ostatecznie Vernet.

Opublikowano

Termostat tylko ori z ASO. Jeśli nei chcesz niebawem wymieniac znowu to kup ORI. Było duzo na forum.

Opublikowano

zanim kupisz jakis badziew jak ja to zapytaj o cene oryginalnego, u mnie tu roznica w cenie wyniosla jakies 2 funty wiec sie nie oplacalo kupowac szajsu bo znowu wyladowalem pod autem na conajmniej godzine.

Opublikowano

tak jak napisał mlodyabc termostat tylko ori, duzo użytkowników na forum pisało o tanich zamiennikach i po 2tyg kolejna wymiana...ale to pewnie też zależy jak trafisz :gwizdanie:

Twój wybór..ori w ASO ja kupowałem w marcu kosztował coś ok.100zł...tu masz poczytaj:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=72731.0

Opublikowano

jazda z popsutym może tylko zaszkodzić,norma ze więcej będzie palił.

Opublikowano
  • Autor

Sporo naczytałem watków na forum i juz mi sie miesza wszystko. na klimatronicu na kanale 49 pokazuje temeprature cieczy a na 51 temperature silnika?

Jesli tak jest to na 49 mam praktycznie to samo co na wskaźniku +/- 5 stopni a na 51 mam 90 stopni jeśli już trochę przejadę drogi.

Czujnik temperatury cieczy jest to ten co znajduje się miedzy zderzakiem a chłodnicą?

Chyba wymienie go wraz z termostatem zeby nie robić podwójnej roboty.

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale między chlodnicą a zderzakiem jest czujnik temperatury dla klimy i nie ma nic wspulnego z temperatura silnika.

Opublikowano

Czujnik o którym mowa znajduje się z tyłu silnika stojąc przed samochodem. Jest koloru zielonego z kostka na cztery piny. Jak sobie zajrzysz za pokrywę silnika to na pewno go zobaczysz

Opublikowano

a ja sie nie zgodze z tym tylko ORI tak naprawde niektore czesci sa duzo lepsze od ORi;o sam mam termostat walher czy tam jakos tak i juz pol roku i nic ;O

Opublikowano

a ja sie nie zgodze z tym tylko ORI tak naprawde niektore czesci sa duzo lepsze od ORi;o sam mam termostat walher czy tam jakos tak i juz pol roku i nic ;O

Spamujesz Kolego :gwizdanie: co to jest pół roku? To jest nic. Już się nie czepiam i nie pytam, które zamienniki są lepsze niż ori, one co najwyżej mogą być porównywalnej lub tej samej jakości jeżeli idą z logo audi na pierwszy montaż.

Poza tym Kolega mgas już na poprzedniej stronie pisał że Wahler jako zamiennik ori termostatu ujdzie.

Opublikowano
automacik zawsze trochę więcej łyknie zwłaszcza po mieście ( u mnie klima trochę korków około 10l/100km ) , a spalanie sprawdzisz przy tankowaniu pod korek smiley bo takie dolewki po trochę to nigdy nie wyjdą

Bardzo dużo Ci pali jeśli piszesz o średnim spalaniu a nie chwilowym. Ja mam automat, 17tki fele i 1,9 AHU 90 koni czipowane na około 115 koni. Ostatnio robiłem codziennie przez miesiąc trasy po 3-4km na zimnym silniku po mieście. Czasami pojechałem 40km w cyklu mieszanym. To było w marcu i kwietniu, a jak rzecze stare polskie porzekadło: w marcu jak w garncu. I spalił mi średnio 8,5L.

Weź po uwagę że na pompowtryskach palą troszkę więcej , te 10l/100km to tak uśrednione według komputera po zatankowaniu kiedyś zrobiłem tylko 200km po mieście odcinki po 5 km i tak pokazywał. wystarczy wyjechać na trasę i już spada. A średnie spalanie z 15000 km mam w podpisie z motostata :)