Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ARM] Nie działa obrotomierz i a wskaźnik prędkości drga w miejscu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wczoraj nabylem A4 z 96r z silnikiem 1.6 i mam problem z zegarami.

Niestety obrotomierz nie działa wcale a wskazówka predkosciomierza stoji w miejsciu na samym poczastku skali czyli na "zero" i drga z dosyc dużą częstotliwoscia.

Słyszalem ze w A4 dosyć czesto wystepuje problem z padajacymi licznikami, wiec sadze ze ktos juz kiedys miał podobny problem i podpowie co z tym zrobić.

Ja myslalem ze jest to jakiś zimny lut w samym liczniku, niestety po odlonczeniu i rozebraniu licznika i nastepnie po poprawieniu wszystkich punktów lutowniczych z obydwu stron płytki drukowanej problem nie ustał, nadal jest ten sam objaw, na dodatek teraz zaswieciła mi sie PODUSZKA :kwasny::wallbash:

Niewiem czy problem tkwi w samym liczniku czy tez w jakims innym podzespole w aucie.

Jezeli ktoś spotkał się z podobnym problemem to prosze o porade.

pozdrawiam

FUBU

Opublikowano

Bezpieczniki sprawdzilem wszystkie które sa w desce rozdzielczej po stronie kierowcy, wiecej nie znalazlem, a klemy nie odpiolem bo niewiedzialem ze trzeba :wallbash:

No ale zebym przynajnmiej ten licznik naprawil, to ta poduszke chyba da sie jakos skasować?

A ktoś miałpodobny przypadek z tym licznikiem?

Opublikowano

nie koniecznie wina licznika. w licznikach dosyc powszechny był problem wlasnie zimnych lutow skoro wszystkie poprawiles byc moze nie dziala poniewaz

moze nie ida do niego sygnały predkosci i obrotow. zeby ni eszukac po omacku najlepiej bylby podpiac inny licznik na probe.

a jak go kupiles od razu nie dzialaly?

Opublikowano

Tak, gdy go kupilem to odrazu nie działały zegary.

Po przekreceniu kluczyka w stan kiedy zapalają sie kontrolki, wskazówka od predkosci odrazu zaczyna drgac, natomiast wskazówka od obrotów jest martwa caly czas. poziom paliwa jak i temperature pokazuje prawidłowo.

Opublikowano

licznik do wymiany, mozesz jeszcze OUTPUT testy Vag-Com'em zrobic

Opublikowano

z tego co pamietam to jest to wina jakiegos procesora, dobry elektronik powinien dac sobie rade ;) ale czasami koszta sa wieksze niz kupno uzywki, poszukaj na forum powinno byc cos napisane na temat licznikow

Opublikowano

Najprawdopodobniej procesor Motorolii HC 908 lub ten drugi ( chyba HC911).Miałem podobną usterkę i zapłaciłem za naprawę 500zł ale poszukaj na allegro ogłasza się firma która naprawia liczniki w Audi do 300zł.

Opublikowano

Wcale nie. W tych rocznikach nie było Jaegera.

Ja raczej skłaniam się ku nieudolnemu cofaniu i uszkodzeniu wsadu licznika.

Opublikowano

witam ja mam koledzy taki sam problem tylko ze u mie licznik czasami po uruchomieniu silnika zaskoczy wiec moze to ten wsad licznika tylko co to jest dokladnie ten wsad pytanko do kolegi szogun0 jesli mozesz mi podpowiedziec gdzie to sie znajduje

bo mam nadzieje ze liczniki same w sobie nie sa uszkodzone tylko cos innego co powoduje przerwe czy to chodzi o kostke jedna z tych dwoch w liczniku pozdrawiam

Opublikowano

Podepne sie pod temat. Mnie dzis przestaly dzialac wskazowki licznika i obrotomierza. Poza tym wszystko dziala jak powinno. Podpialem pod vag'a nie wykazalo zadnych bledow. Stalo sie to od momentu gdy odlaczylem akumulator dodatkowo jeszcze odpialem wtyczke znajdujaca sie spod spodu silnika nad poloska gdzie znajduje sie korek poziomu oleju w skrzyni biegow. Wie ktos co moze byc przyczyna?

Opublikowano

U mojego teścia był ten sam problem,okazało się że wymiana licznika rozwiązała wszystkie problemy,koszt około 200zł.Pozdrawiam

Opublikowano

Dzis jade sobie od elektryka ktory stwierdzil uszkodzenie licznika. Jakis tam procesor wysiadl, az tu nagle w trakcie jazdy wskazniki sie podniosly i dzialaja prawidlowo :D ciekawe na jak dlugo:? oby na zawsze:)

Opublikowano

Witam,

Ja niestety mam podobny problem ze wskazówkami prędkościomierza i obrotomierza, raz działają, raz nie. Reszta wskazówek i diod działa poprawnie, czy ma ktoś może jakieś przypuszczenia czym to może być spowodowane ? Komputer żadnych błędów nie wskazuje, pozdrawiam !

Opublikowano

Witam,

Ja niestety mam podobny problem ze wskazówkami prędkościomierza i obrotomierza, raz działają, raz nie. Reszta wskazówek i diod działa poprawnie, czy ma ktoś może jakieś przypuszczenia czym to może być spowodowane ? Komputer żadnych błędów nie wskazuje, pozdrawiam !

:hi: kolego mam to samo zrobiłeś ten licznik ?
Opublikowano

Nie, nie zrobiłem, ale byłem u elektryków to cena naprawy waha się od 200-500zł...

za tyle to na forum kupisz od 3-10 szt. też jeździłem z tą usterką mi mówili do 150 zł , czytałem trochę tu i tam że może być to impulsator w skrzyni biegów albo wsad licznika się posypał a prawdopodobnie ktoś kombinował z przebiegiem , najlepiej byłoby podmienić inny licznik i sprawdzić czy jest tak samo na innym, narazie nie mam czasu na naprawę raz działa raz nie i tak co dzień .... :wallbash:

Opublikowano

Też miałem ten problem i okazało się, że kość w liczniku była nieudolnie włożona. Problem denerwujący, ale ma i swoją zaletę. Masz korektę licznika za free

Opublikowano

Nic u mnie tylko trzeba było wpiąć kość do końca