Skocz do zawartości
IGNOROWANY

SPOCIKI KRAKOWSKIE - WTOREK godzina 20:00 Galeria Kazimierz!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany szukam drukarki tylko na czarny tusz, jakiejs w dobrej cenie dzialajacej, nie ma ktos na zbyciu?

Kup nową najtańszą.

• Odpowiedzi 121.5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• PABLO

11313

• Cuber

10898

• KERCZI

8572

• Wąski

6617

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Siemka :hi::kawa: ...w końcu piątunio... :decayed:

Panowie chciałbym kupić lustrzankę upatrzyłem sobie nikona d 3200? Nie wiem jaki obiektyw do tego całego body wybrać...

do wyboru 18-55 mm, 18-105, 18-200 mm VR II - obiektywy dodają z reguły Tamron lub nikkor (fotografowanie raczej rodzinne amatorskie)

Ktoś coś doradzi?

Edytowane przez D4NTE
Opublikowano

Panowie chciałbym kupić lustrzankę upatrzyłem sobie nikona d 3200? Nie wiem jaki obiektyw do tego całego body wybrać...

do wyboru 18-55 mm, 18-105, 18-200 mm VR II - obiektywy dodają z reguły Tamron lub nikkor (fotografowanie raczej rodzinne amatorskie)

Ktoś coś doradzi?

Tak, odpuść lustrzankę . Kup mocnego kompakta

Opublikowano

Ktoś coś doradzi?

zadzwoń do Fanty ma Nikona do sprzedaży i wiedzę na ten temat

mam Quada dla dzieciaka ATV 110 / od 8 lat/ do sprzedania -praktycznie nowy kilka razy był używany.Biegi w nodze +wsteczny

Opublikowano

Ktoś coś doradzi?

zadzwoń do Fanty ma Nikona do sprzedaży i wiedzę na ten temat

Chciałem sobie nowy kupić i wziąć na raty :wink:

Opublikowano

Czytaj, co napisał Kerczi. Ja też już to przerabiałem. Kup na raty mocnego kompakta i będziesz bardziej zadowolony niż z lustrzanki.

A tak w ogóle to :bry:

ABG

Opublikowano

Kompakta tylko jakiego? Jakiej firmy...itp

Opublikowano

a dlaczego kompakt lepszy niz lustro....

Opublikowano

Panowie, podrzuci ktoś link do strony z cenami części oryginalnych z aso . Nie moge tego znaleźć :/

http://sklep.krol-kn...rona-glowna_f_1

sklep.motorpol.com.pl

GETem: Części samochodowe - Volkswagen, Audi, Mercedes, Seat, Skoda, BMW, Honda, Ford, Jaguar

Podziękował :) działają

a co do lustra to rzeczywiście dla amatora lepiej kupić kompakta, albo znaleźć takie lustro w którym tryb auto działa bardzo dobrze bo na nim robi się 90% zdjęć. Przewagą lustra jest ilość światła przy jakiej robi foty, kompaktu rozmiar i prostota.

Opublikowano

To co możecie polecić z kompaktów... Firma model :)

Opublikowano

Przewagą lustra jest ilość światła przy jakiej robi foty, kompaktu rozmiar i prostota.

Żeby światło w lustrze porównywać z światłem w wypasionym kompakcie, musiałbyś mieć obiektyw za grubą kasę który miałby odpowiednie światło i miał taki zakres ogniskowych.

Np: w takim pierwszym lepszym kompakcie Panasonic Lumix DMC-FZ200 masz zakres ogniskowej (dla 35mm) 25-600 przy stałym świetle 2.8. Licząc crop dla takiego Nikona 3200 obiektyw musiałby mieć ogniskowe 40-960. Nie wiem czy taki obiektyw dla lustra w ogóle istnieje. A jeśli istniej to ma rozmiar człowieka.

To co możecie polecić z kompaktów... Firma model :)

Idź do sklepu, zapytaj Pana o kompakty ze światłem w granicach <2.8 i zoomie nie mniejszym niż 15x.

Później zastanów się czy chcesz mieć dodatkową lampę błyskową, bo jeśli tak to taki aparat musi mieć odpowiednią stopkę.

Następnie zastanów się czy będziesz takim aparatem "kręcił" filmy.

Następnie zobacz jaki ma aparat ISO, Przyzwoicie będzie jak będzie miał max 6400 w trybie rozszerzonym (i tak takie zdjęcia będą tak brzydkie że trzeba będzie przestawić na 3200) :)

Następnie zastanów się czy będą Ci potrzebne takie gadżety jak odchylany ekran...

Dodatkowo możesz pomyśleć o wadze (lustrzanka z uniwersalnym w miare tanim obiektywem waży około 1,2kg, a mając lustrzankę na jednym szkle się nie kończy)

I jeszcze jedno, lustrzanki mają przewagę nad kompaktami w takich dziedzinach jak:

- wizjer optyczny (nawet w największym słońcu widzisz dokładnie to co będzie na zdjęciu)

- szybkość pierwszego zdjęcia od uruchomienia

- ilość klatek na sekunde...

O tym też możesz pomyśleć podczas zakupu... W kompakcie te parametry nie będą się równały lustrzance ale mogą być zbliżone...

Jak coś to numer tel do mnie masz.... :wink:

Opublikowano

To dość stary (ma już 3 lata), ale dobry aparat.

Idź do sklepu, pomacaj, porozmawiaj, wypytaj, nie sugeruj się ceną. Może znajdziesz aparat dla siebie duuużo tańszy niż ten Lumix.

PS> Przy zoomie >15x ciężko jest celnąć w fotografowany mały obiekt i zrobić przy tym nie poruszone zdjęcie ;)

Opublikowano

Taka sytuacja

Mam 10 biletów gratisowych na jutro na 20 hokej Polska - Madziary

Sektor C10 Rząd 36

Miejsca 8-17

Zostały jeszcze dwa wolne bilety kto chętny pisać na PW

Na chwilę obecną ekipa to :

Mła + Kerczi + Daniel + Lennox + Cuber + 3 x osoba/Cuber

Bilety są gratis ;-)

Opublikowano

To przyznam się że nie wiem jak jest dziś ale jeszcze 5 lat temu dobry kompakt jasnością obiektywu nie dorównywał najtańszej lustrzance. I nie mówię tu jedynie o charakterystyce obiektywu a o transferze światla do matrycy gdzie lustrzanka z definicji potrafi przenieść go więcej niż kompakt. może nowe kompakty już w tym dorównują lustrom.

Opublikowano (edytowane)

w koncu weekend ;)

Edytowane przez boseron
Opublikowano

Taka sytuacja

Mam 10 biletów gratisowych na jutro na 20 hokej Polska - Madziary

Sektor C10 Rząd 36

Miejsca 8-17

Zostały jeszcze dwa wolne bilety kto chętny pisać na PW

Na chwilę obecną ekipa to :

Mła + Kerczi + Daniel + Lennox + Cuber + 3 x osoba/Cuber

Bilety są gratis ;-)

jak aktualne to się piszę ;-)

To dość stary (ma już 3 lata), ale dobry aparat.

Idź do sklepu, pomacaj, porozmawiaj, wypytaj, nie sugeruj się ceną. Może znajdziesz aparat dla siebie duuużo tańszy niż ten Lumix.

PS> Przy zoomie >15x ciężko jest celnąć w fotografowany mały obiekt i zrobić przy tym nie poruszone zdjęcie ;)

W tym Lumixie gabaryty nie były też za bardzo a taki Soniak http://allegro.pl/apara-sony-dsc-hx50-16gb-torba-czytnik-akc-cz-i5269363679.html ?

Opublikowano

to moze i ja tez bym sie wybral, jesli moga :P

Opublikowano

To przyznam się że nie wiem jak jest dziś ale jeszcze 5 lat temu dobry kompakt jasnością obiektywu nie dorównywał najtańszej lustrzance. I nie mówię tu jedynie o charakterystyce obiektywu a o transferze światla do matrycy gdzie lustrzanka z definicji potrafi przenieść go więcej niż kompakt. może nowe kompakty już w tym dorównują lustrom.

O czym Ty piszesz? :facepalm:

Sorry ale są tylko 2 parametry dot światła... Światłosiła czyli przysłona np: 2.8 i światłoczułość czyli ISO np: 6400.

I np: ten wspomniany przez mnie FZ-200 ma czułość ISO max 6400 i stałą przysłonę 2.8 a biorąc cenowo podobną lustrzankę np wspomniany równiez Nikon D3200 ma z kitowym obiektywem w najlepszym razie (przy najmniejszej ogniskowej) światłosiłę 3.5 a ISO 12800.

Nie wiem co masz na myśli pisząc o "transferze światła do matrycy" i gdzie masz w definicji lustrzanki że "potrafi przenieść go więcej niż kompakt"?

I żeby była jasność kompakty nigdy nie dorównają lustrom. Topowe lustrzanki mają ISO na poziomie 102400 i więcej! A i w lustrzankach można mieć obiektyw ze światłem nawet 1.2. Pomijając to że taki obiektyw jest w większości stałoogniskowy to zestaw lustrzanka + obiektyw TOP będzie kosztowało tyle co auto Szarpeya.

A My tu mówimy o kwotach rzędu 1,5kzł...

W tym Lumixie gabaryty nie były też za bardzo a taki Soniak http://allegro.pl/apara-sony-dsc-hx50-16gb-torba-czytnik-akc-cz-i5269363679.html ?

To dobry aparat ale lepiej celuj w światło max 2.8 stałe. Ten ma tak jak w obiektywach w lustrach, zmienną przysłonę w zależności od ogniskowej...

Generalnie - szukaj dalej. :decayed:

Opublikowano

niestety ale lista już zamknięta :-(

W kolejności zgłoszeń był:

1.kolega Kercziego

2.D4NTE

Lista zamknięta:

Mła + Kerczi + Daniel + osoba/Kerczi + Lennox + Cuber + 3 x osoba/Cuber + D4NTE