Opublikowano 8 Stycznia 20224 l 3 minuty temu, Muskel1 napisał: Zerowanie wartości popiołu przeprowadza się za pomocą programu diagnostycznego, np: VCDS. Samo z siebie się nie wyzeruje. Czyli wychodzi że zera świadczące o świeżym, czystym filtrze nie dają gwarancji że rzeczywiście tak też jest.
Opublikowano 8 Stycznia 20224 l Jeżeli wartość popiołu masz zero, oznacza to, że ktoś je wyzerował. Czy przy tym filtr wymieniono lub wyczyszczono nie wiem.
Opublikowano 8 Stycznia 20224 l 6 minut temu, Ass napisał: Czyli wychodzi że zera świadczące o świeżym, czystym filtrze nie dają gwarancji że rzeczywiście tak też jest. Skoda Superb II ma te same objawy braku zawartości popiołu w oleju. Ponoć to przez zamiennik DPF-a.
Opublikowano 8 Stycznia 20224 l Jak to wszystko wyjdzie czas pokaże. Podrzucę jeszcze te logi dynamiczne to może czegoś większego się dowiemy. 3 godziny temu, mazur1990 napisał: To czujnik różnicy ciśnienia mamy jest ok. Poniżej logi dynamiczne, zapomniałem dodać prędkości obrotowej silnika do pomiarów :(. Zakres pomiarowy był 1500obr. - 4000obr. na 3biegu gaz w podłogę. Wartość różnicy ciśnienia przy najwyższych obrotach ok 4000obr./min przekracza 200hPa. Filtr jak Muskel1 powiedziałeś do czyszczenia. Teraz moje pytanie czy czyszczenie filtra nie spowoduje jego wewnętrznego uszkodzenia np. pęknięcia itp.? Nowy oryginalny filtr pewno kosztuje krocie. A zamienników ładować nie mam zamiaru. Podpowiesz jak najprostszym sposobem przedstawić logi z vcdsa w takiej postaci ? Robiłeś to na www? Ogólnie każda wypowiedź jak dla mnie to jest nowość i ciekawość... Jako że audi i to w dodatku wysokoprężne to śmiało można powiedzieć że to news dla mnie i mam dużo do nadrobienia. Na marginesie... Teraz w weekend miałem okazję trochę głębiej się pokręcić przy autku i wyszła tragedia ... Urwana śruba jedna z trzech od filtra multitronika ... Więc zmartwienie dpfa to lajcik.
Opublikowano 8 Stycznia 20224 l Otwierasz w programie Excel -> zaznacz pierwszą kolumne "A" -> na pasku zadań klikasz dane -> Tekst jako kolulumny -> zaznacz rozdzielony, klik dalej -> ograniczniki zaznacz tylko przecinek, klik dalej -> podgląd danych zmień ogólny na tekst dla każdej kolumny, jak wszystkie kolumny zaznaczysz klik zakończ. Mam nadzieje, że szczegółowo opisałem. Edytowane 8 Stycznia 20224 l przez mazur1990
Opublikowano 8 Stycznia 20224 l Przy każdej instalacji vcds instalowany jest także konwerter plików .csv Znajduje się on w folderze Ross-Tech/VCDS-DRV Ten konwerter to CSVConv.exe Otwierasz go wybierasz log oraz podajesz miejsce, w którym ma zapisać gotowy plik. 3 kliknięcia i po robocie.
Opublikowano 10 Stycznia 20224 l W dniu 8.01.2022 o 17:38, Ass napisał: Czyli wychodzi że zera świadczące o świeżym, czystym filtrze nie dają gwarancji że rzeczywiście tak też jest. Można to w vcds'ie samemu wyzerować, zawartość popiołu w oleju np: 0.00 nie świadczy na 100% o tym ze filtr był czyszczony lub jest zamontowany nowy, cwaniaki mogą zrobić taki myk resetując tą wartość, np: przed sprzedażą lub gdy jest ona wysoka >0,18 aby za często nie wchodził tryb wypalania
Opublikowano 10 Stycznia 20224 l 6 minut temu, dlugiacm napisał: Można to w vcds'ie samemu wyzerować, zawartość popiołu w oleju np: 0.00 nie świadczy na 100% o tym ze filtr był czyszczony lub jest zamontowany nowy, cwaniaki mogą zrobić taki myk resetując tą wartość, np: przed sprzedażą lub gdy jest ona wysoka >0,18 aby za często nie wchodził tryb wypalania No taaa ... Właśnie to mailem namysli.
Opublikowano 10 Stycznia 20224 l Godzinę temu, dlugiacm napisał: Można to w vcds'ie samemu wyzerować, zawartość popiołu w oleju np: 0.00 nie świadczy na 100% o tym ze filtr był czyszczony lub jest zamontowany nowy, cwaniaki mogą zrobić taki myk resetując tą wartość, np: przed sprzedażą lub gdy jest ona wysoka >0,18 aby za często nie wchodził tryb wypalania Robią tak i cwaniaki i niektórzy właściciele swoich aut. Po zapełnieniu filtra DPF robią wypalanie serwisowe, zerują wartości i tak jeżdżą dalej, jak długo pojeżdżą, nie wiem bo może coś padnie a może i nie padnie i będą tak dalej jeździć ... . Edytowane 10 Stycznia 20224 l przez pelonek1
Opublikowano 10 Stycznia 20224 l 12 minut temu, pelonek1 napisał: Robią tak i cwaniaki i właściciele swoich aut. Po zapełnieniu filtra DPF robią wypalanie serwisowe, zerują wartości i tak jeżdżą dalej, jak długo pojeżdżą nie wiem bo może coś padnie a może i nie padnie i będą dalej jeździć ... . Wypalanie serwisowe, czyszczenie magicznymi preparatami itp. to jest pic na wodę ?
Opublikowano 10 Stycznia 20224 l 10 minut temu, dlugiacm napisał: Wypalanie serwisowe, czyszczenie magicznymi preparatami itp. to jest pic na wodę ? Wiadomo że tak jest, jednak niektórzy tak robią i jeżdżą dalej, znam osobiście takie przypadki.
Opublikowano 10 Stycznia 20224 l 2 minuty temu, pelonek1 napisał: Wiadomo że tak jest, jednak niektórzy tak robią i jeżdżą dalej, znam osobiście takie przypadki. Ponieważ, maja to w pompie niech się martwi nowy użytkownik.
Opublikowano 11 Stycznia 20224 l 11 godzin temu, dlugiacm napisał: Wypalanie serwisowe, czyszczenie magicznymi preparatami itp. to jest pic na wodę ? Wypalanie serwisowe to nic innego jak procedura wypalania wywołana przez sterownik ? Wiadome każde specyfiki to raczej słabo ... Ale już że tak powiem fizyczne wyciągnięcie i mycie go po wyjęciu z auta to coś tam może daje taki zabieg .... Może lepiej jak tani zamiennik ?
Opublikowano 11 Stycznia 20224 l 2 godziny temu, Ass napisał: Wypalanie serwisowe to nic innego jak procedura wypalania wywołana przez sterownik ? Wiadome każde specyfiki to raczej słabo ... Ale już że tak powiem fizyczne wyciągnięcie i mycie go po wyjęciu z auta to coś tam może daje taki zabieg .... Może lepiej jak tani zamiennik ? Zaminniki sobie odpuść. Kiedyś jakis czas temu w Skodzie mialem zamiennk to po czyszczeniu przelot miał ok 180hPa, a pomiar dynamiczny wskazywał czasami ponad 250hPa. Gdzie 200hPa to juz uważa się za granicę.
Opublikowano 11 Stycznia 20224 l kiedys kupiłem zamiennik nowy za 800 zł - audi a4 b7 - wytrzymał rok z hakiem....
Opublikowano 13 Stycznia 20224 l Witam, niedawno zakupiłem audi 2.0tdi z silnikiem CSUA. dziś zerknąłem na DPF-a i wartość Oil Ash Residue to 59,5g. Stąd moje pytanie czy mam się już martwić? to mój pierwszy silnik z dpfem