Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Trzęsie silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Dzieje się tak: po uruchomieniu silnika przy delikatnym naciśnięciu gazu czuć spory "ruch" silnika - wygląda to tak że silnik drgnie wyczuwalnie w prawo, drganie przenosi się na budę. Dodatkowo w zakresie obrotów ok 2000-2200 słychać dość uciążliwe buczenie silnika, powyżej tej wartości jest ok. Był ostatnio zmieniany dwumas i sprzęgło - myślałem że takie ruchy spowodowane są podjechanym dwumasem, no i oczywiście nowy dwumas już nie zakłóca całości, no ale zostało to co wyżej. Były wymienione poduchy pod silnikiem.

I co tam jeszcze może niefajnego tkwić? :wallbash:

Opublikowano

Witam wszystkich!

Dzieje się tak: po uruchomieniu silnika przy delikatnym naciśnięciu gazu czuć spory "ruch" silnika - wygląda to tak że silnik drgnie wyczuwalnie w prawo, drganie przenosi się na budę. Dodatkowo w zakresie obrotów ok 2000-2200 słychać dość uciążliwe buczenie silnika, powyżej tej wartości jest ok. Był ostatnio zmieniany dwumas i sprzęgło - myślałem że takie ruchy spowodowane są podjechanym dwumasem, no i oczywiście nowy dwumas już nie zakłóca całości, no ale zostało to co wyżej. Były wymienione poduchy pod silnikiem.

I co tam jeszcze może niefajnego tkwić? :wallbash:

jakiej firmy zalozyłes poduchy??jak inne niz lemforder lub ori to czasem nowe sa gorsze od starych.

jest mnóstwo na forum o drganiach silnika wpisz w wyszukiwarce :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Mechanik twierdzi że oryginalne. Tyle że podstawowym problemem jest ten dziwny "skok" silnika przy dodaniu gazu - tzki jakiś "nienaturalny":-( Mech twierdzi że możnaby spróbować założyć poduchy od AJM rzekomo lepiej tłumiące drgania. Przewertowałem forum naprawdę sporo razy, i nie znalazłem podobnego do mojego przypadku...

Opublikowano

jeszcze masz poduchy pod skrzynia....

Opublikowano
  • Autor

Zgadza się, Mech twierdzi że jest w stanie OK, więc jej nie zmieniał. Na próbę były też wstawiane wtryski z innego AFNa i też nic nie pomogło...

Opublikowano

A moze sterownik pompy padł :mysli:

Opublikowano
  • Autor

a jak to można sprawdzić?

Opublikowano

spróbuj VAG-eim zdiagnozowac bledy. a jak z moca, zuzyciem paliwa itd?

na moj gust problem z poduchami. niech mechanik pokaze rachunek co zakupil.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie moc i zużycie paliwa OK. Jak pisałem występuje mocny skok silnika, taki bardzo nienaturalny. Poduchy owszem, powinny zamortyzować drgania,ale ten skok jest moim zdaniem sporo za duży...

Opublikowano

a szarpie lewarkiem biegow?

Opublikowano
  • Autor

nie szarpie...

Opublikowano

Ja bym poluzował wszystkie poduszki i kilkakrotnie zapalił i zgasił silnik. Po czym skręcił wszystko i zobaczył czy będzie efekt. Być może przyczyna tkwi w tym że zespół napędowy nie leży swobodnie na poduszkach.

Opublikowano

no ja mam podobnie i mój mech podejżewa pompe i kazał ją spr ale na razie nie mam kiedy jechać ale na dniach muszę bo to denerwujące jak będę po to napisze co i jak

Opublikowano

no ja mam podobnie i mój mech podejżewa pompe i kazał ją spr ale na razie nie mam kiedy jechać ale na dniach muszę bo to denerwujące jak będę po to napisze co i jak

Pompe masz dobrą to steronik pompy padł
Opublikowano
  • Autor

tomaszv8 uważam że ta próba byłaby adekwatna w przypadku, gdyby cały czas trzęsło. A tak jak u mnie to raczej wpierw trzeba by było wyeliminować to coś co powoduje "skok" silnika, i dopiero ocenić wytłumienie przez poduchy. To normalnie optycznie widać jak staniesz przed podniesioną machą że takie "hyc" mu się dzieje:-(

mł.kwiatek ok, no to czekam na info jakieś. Organizuj czas i zapodawaj. :th:

Opublikowano

sprawdz te poduchy na wolnych moze byc ok ale jak obciazysz silnik moze zaczac go zucac jak nieleza poprawnie,a jak w czasie jazdy jest?czujesz jakies szarpania przy przyspieszaniu?

Opublikowano

Chcialbym sie dowiedziec jak uszkodzony sterownik pompy wplywa na drgania silnika.

Opublikowano
  • Autor

krzysiek23 w pierwszym poście masz dokładny opis co się dzieje. To nie jest tylko moja opinia że ten skok przy dodaniu gazu jest nienaturalny. Na starych poduchach działo się tak samo, i podejrzewam że mogły sie wytłuc w dużej mierze od tych skoków, bo finalnie było czuć większe "latanie" silnika przy hamowaniu. Przy przyśpieszaniu nic nie szarpie.

Opublikowano

sonnen_x czy to Twoje autko jest bezwypadkowe?

Opublikowano

Tak ze chodzi nie równo i w czasie jazdy szarpie mistrzu juz to przerabiałem w 1Z-cie

Chcialbym sie dowiedziec jak uszkodzony sterownik pompy wplywa na drgania silnika.

Tak ze chodzi nie równo i w czasie jazdy szarpie mistrzu juz to przerabiałem w 1Z-cie. Nie mowie ze tu to moze byc bo mogą byc poduchy