Andrzej2202 Opublikowano 17 Października 2011 Opublikowano 17 Października 2011 :)Proszę fachowców o określenie,co jest przyczyną białej mazi w odmie Silnik 1.8 ADR
virus191 Opublikowano 17 Października 2011 Opublikowano 17 Października 2011 Robi się coraz chłodniej, jeździsz pewnie w większości na krótkich dystansach to normalne. Nie ma się czym przejmować.
grzesu3 Opublikowano 17 Października 2011 Opublikowano 17 Października 2011 rozgrzać motor i przegonić ? :gwizdanie:
wijar Opublikowano 19 Października 2011 Opublikowano 19 Października 2011 ta biała maź to parafina i inne jakieś jej pochodne, które wytrącają się z oleju przy niedogrzanym silniku. Albo jak napisał virus191 jeździsz na krótkich odcinkach i nie ma kiedy się nagrzać albo coś w układzie chłodzenia i silnik się nie nagrzewa do właściwej temp. pomimo przejechanego sporego kawałka drogi. Wskaźnik temp. wskazuje Ci normalną temp. czy wskazówka nie podnosi się za wysoko?? Pozdrawiam
Andrzej2202 Opublikowano 19 Października 2011 Autor Opublikowano 19 Października 2011 Temperatura jest ok,mysle że termostat tez
motor144 Opublikowano 19 Października 2011 Opublikowano 19 Października 2011 Jeździsz na krótkich odcinkach ( np częste odpalanie/gaszenie po mieście), bo nie napisałeś? A na korku wlewu oleju ( od spodu ) jest też emulsja ( biała maź) ?
szczuraz Opublikowano 20 Października 2011 Opublikowano 20 Października 2011 Jesień idzie wilgoć wszędzie. W odmie olej miesza się z wilgotnym powietrzem stąd biała maź. Jak na korku wlewu oleju jej niema a w zbiorniczku wyrównawczym nie pojawiają się tłuszcze to nie masz się czym martwić.
michał69 Opublikowano 20 Października 2011 Opublikowano 20 Października 2011 jak się dobrze grzeje nic się nie dzieje z autem to nie ma sie co martwić tylko jeździć
marwyk Opublikowano 20 Października 2011 Opublikowano 20 Października 2011 jezdzic i sprawdzac stan oleju
mat-85 Opublikowano 20 Października 2011 Opublikowano 20 Października 2011 Jeśli nie ubywa płynu chłodzącego to nie ma problemu
marwyk Opublikowano 20 Października 2011 Opublikowano 20 Października 2011 wymień jeszcze raz olej, ale dobrze rozgrzej auto i nawet dodaj tego środka do mycia silnika
marioximus Opublikowano 20 Października 2011 Opublikowano 20 Października 2011 Moja teoria - silnik w Twoim aucie jest prawdopodobnie dość stary i ma przedmuchy przez pierścienie do skrzyni korbowej. To nic nadzwyczajnego przy tym roczniku. Produktem spalania jest m.in. para wodna i teraz, jak temperatura na zewnątrz jest dość niska, ta para się skrapla i łączy z olejem, tworząc emulsję. Jeśli silnik jest faktycznie zużyty, to wiele na to nie poradzisz, ale nie jest to powodem do niepokoju. Możesz od czasu do czasu zostawiać otwarty korek wlewu oleju, żeby ta woda odparowywała. Niestety, łatwo o tym zapomnieć, a potem odpalisz auto z otwartym korkiem i komora silnika zapaćkana
Rafal-L Opublikowano 23 Października 2011 Opublikowano 23 Października 2011 Widze ze kolege Marwyka ponioslo ze srodkami do czyszczenia silnika??
marwyk Opublikowano 28 Października 2011 Opublikowano 28 Października 2011 A czemu tak sądzisz Kiedyś auto po zalaniu z którego wyszło (z silnika ) 12 litrów płynu (olej, woda, szlam) 3 razy pod rząd olej wymieniałem ze środkami do czyszczenia.
qrczak91 Opublikowano 28 Października 2011 Opublikowano 28 Października 2011 w starych autach takie specyfiki mogą rozszczelnić silnik. Tzn jak auto ma już swoje nalatane to napewno gdzieś uszczelki już niedomagają, ale są pozalepiane jakimś właśnie syfem. Jak się go usunie, to automatycznie może zacząć się pocić. Słyszałem też gdzieś, że to może zaszkodzić jakoś na zawory...
luki2552 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Opublikowano 10 Grudnia 2011 nie dodoawaj zadnego srodka do plukania ,pozniej bedzie olej wyciekal
kicker Opublikowano 10 Grudnia 2011 Opublikowano 10 Grudnia 2011 U mnie też się pojawiła biała maź pod korkiem i w odmie, najbardziej obawiam się o ezektor, bo ta maź zatyka go całkowicie... trzeba bardziej zagrzewać silnik, raz to wyczyściłem a teraz po prostu częściej śmigam dłuższe trasy i już niema tego...
chemik29 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Ja mam słuzbowe auto wiec moim jezdze bardzo mało i tez tak miałem :> :> :> ale wyczyscilem to, pojechałem na 88 z Bytomia na Gliwice jest tam dosc dobra droga przegonilem go do 180 km tam i spowrotem i jak narazie mam spokuj. :) :)
Rekomendowane odpowiedzi