Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AJM] Wylewajacy sie elektrolit z akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

serwus!! wczoraj rozebralem sobie podszybie i zauwazylem ze wylewajacy sie elektrolit przezarl lakier w kilku miejscach, dokonalem naprawy i podczas oczekiwania na wyschniecie farby otwarlem korki od akumulatora i dolalem do gornych marek wody destylowanej. zaczalem ladowanie akumulatora i po 4 godzinach po powrocie do garazu stwierdzilem ze wylala sie czesc elektrolitu poprzez boczne rurki odplywowe. mam pytanko czy to co mialo sie wylac juz sie wylalo czy moge oczekiwac wiekszych wyciekow?? drugie pytanko - czy jest to objaw konczacego sie akumulatora czy tylko nadmiar - jesli takowy byl zagotowal sie i wyciekl??

Opublikowano

oczekuj dalszych wyciekow. puchna elektrody, aku traci pojemnosc. masa czynna opada na dno.

mialem ten sam numer w audi 100 przezarlo mi rynne podszybia na wylot. a wydawalo mi sie ze bedzie ok.

aku do kubla.

acha sprawsz napiecie ladowania powinno byc 14,2-14,4 V

jak kupujesz nowy w niektorych sklepach przyjmuja stary i daja rabat.

Opublikowano

Jak aq był za długo ładowany to kwas mógł zaczać sie gotowac i wtedy odrazu leci przez przelew. Moze warto to sprawdzic przed wyrzuceniem ?

Opublikowano

w trakcie ladowania sie nie gotuje, tylko "gazuje" :)

marinero nie napisal, ze pierwsze wylanie elektrolitu nastapilo po ladowaniu.

Opublikowano

gotujaca sie woda parzy :tongue4: :gwizdanie:

Opublikowano

A nie posiadasz wezyka do odprowadzania nadmiaru wody i oparów?

6412434b662090c1.jpg

Opublikowano

Kupuj nowy aku i tak jak napisał Musashi w niektorych sklepach daja rabat przy oddaniu starego

TO nie jest rabat - taki jest wymóg ze względów ekologi. Jak nie zdajemy starego płaci sie kaucję. Podobnie jak kupujemy piwko w sklepie.