Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRD] Jaki jest objaw padającego pompowtryskiwacza?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy pompka Siemensa sypie się nagle i koniec, czy na zasadzie działa/nie działa?

Wczoraj B7 zaczęło padać, a biorąc pod uwagę okres świąteczno-noworoczny, wybrało zaj... moment. :disgust:

Opublikowano

Raczej nic się nagla nie kończy, jak pompka zaczyna ci dawać znać, że powoli umiera to czujesz telepanie budą lub masz nierówną pracę silnika itp., podłącz pod waga i zobacz jaki jest jej stan może wystarczy STP-a dolać :wink4:

Opublikowano

Główny objaw to telepanie silnikiem. Najlepiej sprawdzić na Vagu korekcje. Jak przekraczają dopuszczalne odchyłki - pompka do wymiany...

pozdr :hi:

Opublikowano
  • Autor

Piszecie o pompkach Siemensa czy Boscha?

Opublikowano

Niezależnie od firmy takie są objawy padających wtrysków jak wyżej napisał kolega.

Opublikowano

No tak ale pompki Simensa sypią się również elektroniecznie, czyli w zasadzie możesz nic nie wyczuć po pracy silnika.

Opublikowano
  • Autor

O to mi chodzi, cewka pada i koniec, czy też na raty.

Opublikowano

Mnie jeszcze problem nie dosięgnął więc nie mam pewności, ale z tego co czytam na forum to ppodobnie raz ciach ciach i koniec pompki. A jeśli telepie budą to zawsze można spróbować myjki.

Opublikowano

Kolego objawy moga byc różne np telepanie buda, wahania obrotów, najlepiej zrób logi grupa 13, 18, 23 i bedziesz widział co sie dzieje. Ja polecam srodek Diesel Spülung Liqui Moly 2666 jezeli końcówki sie zabrudziły lub przytarły.

Opublikowano
  • Autor

Przestańcie pisać o tym telepaniu :decayed: - budą nie telepie.

W czasie jazdy zaczął chwilę przerywać, potem jechał normalnie, po paru km to samo , za trzecim razem znowy przerywa i zgasł.

Wywaliło błąd wskazujący na pompkę ( małe szanse na jakies zwarcie)

004160 - Supply Voltage A for Injectors

P1040 - 006 - Circuit Malfunction - Intermittent

Freeze Frame:

Fault Status: 00100001

Fault Priority: 4

Fault Frequency: 1

Reset counter: 40

Mileage: 0 km

Time Indication: 0

Freeze Frame:

RPM: 2624 /min

Torque: 120.0 Nm

Speed: 62.0 km/h

Battery Volts: 114.6 V

Battery Volts: 99.7 V

Battery Volts: 123.6 V

Battery Volts: 79.7 V

Skasowanie błedu i próba - odpalił, powyżej 2000rpm mułowaty, nic nie telepie, pracuje równo.

Do domu dojechałem i zgasiłem, po godzince wróciłem do garażu, odpalil ale po 5 sek zdechł i wywaliło błąd.

Skasowanie, próby odpalenia i lipa, z nudów poszarpałem wiązką do wtrysków i odpalił z dotyku (zbieg okoliczności?), chodził z 5 minut, w międziczasie podpiąłem VCDSa, żadnych niepokojących wskazań.

Znowu zgasł..., biorąc pod uwagę późna porę, wkur... i parę innych czynników poszedłem do domu.

Stad pytanie cewka pada i koniec czy są inne objawy.

Opublikowano

Witaj, kolego mia padła właśnie cewka elekt., żadnych objawów nie było, żadnego telepania- telepie raczej jak pompka pada z zabrudzenia i zasyfienia. Jechałem sobie spokojnie w trasie nagle sprężynka na wyświetlaczu, auta zdycha-ja laweta-wymiana w servisie i dalej jazda,

pozdrawiam, wesołych świąt i taniej ropy w nowym roku.

Opublikowano

No to mamy odpowiedź :hi:

Opublikowano

Raczej nic się nagla nie kończy, jak pompka zaczyna ci dawać znać, że powoli umiera to czujesz telepanie budą lub masz nierówną pracę silnika itp., podłącz pod waga i zobacz jaki jest jej stan może wystarczy STP-a dolać :wink4:

Kolego objawy moga byc różne np telepanie buda, wahania obrotów, najlepiej zrób logi grupa 13, 18, 23 i bedziesz widział co sie dzieje. Ja polecam srodek Diesel Spülung Liqui Moly 2666 jezeli końcówki sie zabrudziły lub przytarły.

bzdury, takie objawy to w PD i starszych wtryskach, teoretycznie taki objaw jest też możliwy w siemensach z BRD... ale teoretycznie, znam osobiście dwa przypadki.

Jeden koleś stał na światłach w korku.... zapaliła sie kontrolka i silnik zgasł i już nie odpalił... laweta.

Drugi podczas jazdy, to samo.... ciach silnik zgasł i auto już nie odpaliło, i też laweta.. oba auta to BRD z 2007r. żadnych objawów wcześniej nie było.

te wtryski lubią taki numer wywinąć :confused4:

Opublikowano

bzdury, takie objawy to w PD i starszych wtryskach, teoretycznie taki objaw jest też możliwy w siemensach z BRD... ale teoretycznie, znam osobiście dwa przypadki.

Jeden koleś stał na światłach w korku.... zapaliła sie kontrolka i silnik zgasł i już nie odpalił... laweta.

Drugi podczas jazdy, to samo.... ciach silnik zgasł i auto już nie odpaliło, i też laweta.. oba auta to BRD z 2007r. żadnych objawów wcześniej nie było.

te wtryski lubią taki numer wywinąć :confused4:

Możesz mieć rację, sugerowałem się PD -przepraszam :tongue4:
Opublikowano
  • Autor

Od rana żadne błędy nie wracają, kontrolka nie świeci a auto nie pali. :disgust:

Opublikowano

To cewka walneła w Simensie :(

Opublikowano

Od rana żadne błędy nie wracają, kontrolka nie świeci a auto nie pali. :disgust:

na 99% cewka na którymś wtrysku powiedziała pa pa...

Opublikowano

U mnie wczesniej w pasku na kompie pokazywało, ze jedna pompka jest mocno podjechana. Auto zaczęło dymic miało problemy z odpalaniem itp. Po podmianie pomek dalej to samo. Okazało się, że szklanka była pęknieta. Po wymianie wszystkich szklanek i założeniu starych pompek wszystko wróciło do normy. Korekcje na pompkach, bipy wróciły do normy.

Opublikowano

U mnie (w BRD) dwa pompowtryskiwacze po wymianie. Niestety podczas jazdy silnik gaśnie i tyle - nie odpala. Podobno (jeśli uszkodzona jest cewka) można odpiąć uszkodzony pompowtrysk i jechać dalej na trzech. Ja takich zabaw się nie podejmuję. W obydwu przypadkach laweta, serwis i wymiana na nowe. : )

Opublikowano

Jeśli pompka nie domaga mechanicznie to zaczynają się stopniowe drgania w pewnym zakresie obrotów , auto gorzej zapala, gorzej przyspiesza. Jeśli pada cewka to silnik gaśnie i tyle. Można to sprawdzić odpinając uszkodzony pompowtrysk i odpali wtedy na trzech. padające cewki to przypadłość wadliwych siemensów. nie wiem jak jest z audi ale serwis VW wymienia padnięte pompki na nowe za free