Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Automatyczne zapalanie świateł bez VAG-a

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Wszyscy którzy nie mają dostępu do VAG-a i nie mogą sobie zaprogramować automatycznego włączania świateł po przekręceniu na zapłon , polecam następujący sposób:

-wyjmujemy włącznik świateł ( w pozycji "0" wciskamy go , przekręcamy w prawo i ciągniemy do siebie)

-przecinamy kabelek fioletowy pin 3

-izolujemy końce kabli i cieszymy się automatycznym włączaniem świateł

-przełącznik zostawiamy w pozycji "0"

Zalety:

-nie potrzebujemy VAG-a

-czas wykonania ok 1 min

-światła zapalają się po ok 3 sek od przekręceniu na zapłon więc nie obciążają akumulatora w momencie rozruchu.

06548fc363771916m.jpg

Wady:

-nie ma sygnalizacji dźwiękowej po wyjęciu kluczyków ze stacyjki , gdy manualnie włączymy sobie światła pozycyjne lub mijania.

v

Opublikowano

czy w ten sposób działa poziomowanie??

Opublikowano
  • Autor

Działa przy żarówkach halogenowych. Xenonów nie mam jak sprawdzić.

Opublikowano

..niestety nie w każdym B6 znajduje sie fioletowy kabelek przy włączniku :confused4: jeśli mamy instalacje i MCE w wersji high to kabelek będzie , jeśli nie to ;(

Opublikowano

..niestety nie w każdym B6 znajduje sie fioletowy kabelek przy włączniku :confused4: jeśli mamy instalacje i MCE w wersji high to kabelek będzie , jeśli nie to ;(

czyli w B5 też nie mam co marzyć?

Opublikowano
  • Autor

Ale, jeśli dobrze rozumiem to programowanie Vag-iem zapalania świateł nie jest zależne od tego czy MCE jest high czy low.W obu wersjach działa?

Łatwo sprawdzić czy w wersji low zadziała zapalanie świateł , wystarczy wypiąć kość z przełącznika i przekręcić kluczyk na zapłon.

Jeśli zadziała ,to wspólnymi siłami znajdziemy kolor kabelka dla wersji low MCE

Opublikowano

nie wydaje mi się by w wersji low było to możliwe skoro MCE nie pośredniczy w uruchamianiu świateł mijania.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

nie wydaje mi się by w wersji low było to możliwe skoro MCE nie pośredniczy w uruchamianiu świateł mijania.

Skoro jest tak jak mówisz to można uściślić , że opis dotyczy tylko samochodów z wersją high MCE.

Opublikowano

Skoro jest tak jak mówisz to można uściślić , że opis dotyczy tylko samochodów z wersją high MCE.

..dokładnie , tylko z MCE high da sie tak zrobić , dla wersji low tylko vag i kodowanie MCE :wink4:

Opublikowano

..dokładnie , tylko z MCE high da sie tak zrobić , dla wersji low tylko vag i kodowanie MCE :wink4:

a możesz coś więcej Dominik napisać jak to zakodować

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Przy tym sposobie włącznik musi byc zawsze ustawiony na światła włączone

Opublikowano

Też u siebie kodowałem na Skandynawię, ale są wady;

-światła włączają się po przekręceniu kluczyka - wyłącznik na zero

-chcąc właczyć halogeny trzeba włącznik przekręcić i pociągnąć

Zrobiłem mały układ i wpiłem się w przewody od włącznika

Układ działa na zasadzie sprawdzania napięcia, czyli jak jest 14V przekaźnik włącza światła

Tak to podłączyłem że włącznik świateł jest w pozycji świateł mijania, ale światła się zapalą jak bedzie silnik pracował.

Halogeny normalnie się włącza - do siebie

pozycyjne wystarczy przełącznik zmienić na pozycyjne i świecą bez kluczyka

Dodatkowo zrobiłem potrzymanie gdyby np.silnik zgasł (żonie) na skrzyżowaniu światła nadal świecą, aż nie wyłączy się kluczykiem

Działa to już rok i włacznik który odmalowałem praktycznie jest nie dotykany

Mam gdzieś schemat ale kolory kabli w właczniku musiałbym sprawdzić , nie zapisałem sobie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja znalazłem opis który może pomóc by zaraz po przekręceniu stacyjki się zapaliły światła mijania, wystarczy we wtyczce przepiąć 2 piny, pin 11 przepiąć do pinu 4, a pin 14 do pinu 16 ( lub 16 na 14 a 4 na 11). ( zamiana tyczy się przełącznika w wersji LOW nr przełącznika e80941531 ) Efekt- w pozycji zero święcą sie światła pozycyjne i mijania. Gasną po wyłączeniu silnika.

Opublikowano

Posiadam przełącznik w wersji LOW i nie mam zakodowanego trybu skandynawskiego. Światła zapalają się automatycznie po jakichś trzech sekundach od włączenia zapłonu.

20121102062.jpg

Czy może mi ktoś napisać czy kabelki są poprzekładane bo nie ogarniam opisu z działu elektrycznego. Wkurza mnie to, że światła same się zapalają i chciałbym aby zapalały się tylko po przekręceniu przełącznika świateł.

Opublikowano
Posiadam przełącznik w wersji LOW i nie mam zakodowanego trybu skandynawskiego. Światła zapalają się automatycznie po jakichś trzech sekundach od włączenia zapłonu.

http://s7.postimage.org/jbptq3jyf/20121102062.jpg

Czy może mi ktoś napisać czy kabelki są poprzekładane bo nie ogarniam opisu z działu elektrycznego. Wkurza mnie to, że światła same się zapalają i chciałbym aby zapalały się tylko po przekręceniu przełącznika świateł.

Pewnie masz wstawioną czasówkę a kable pewnie org.podłączone

Automatyczne włączanie to wygoda

-nie musimy pamiętać o światłach

-nie niszczy się wł. świateł

mam na myśli moje rozwiązanie - światła włączają sie po uruchomieniu silnika a włącznik w pozycji św.mijania

Opublikowano

Pewnie masz wstawioną czasuwke a kable pewnie org.podłączone

Automatyczne właczanie to wygoda

-nie musimy pamietać o światłach

-nie niszczy sie wł świateł

mam na myśli moje rozwiązanie - światła włączają sie po uruchomieniu silnika a włącznik w pozycji św.mijania

Panowie jak można taką czasówkę ???

Tryb skandynawski odpała światła już przy zapłonie, a pożądanym efektem było by włączenie świateł po włączeniu silnika. Jak taką czasówkę można wstawić ? Lub jak można zrobić aby światła włączały się po odpaleniu silnika?

Opublikowano

Pewnie masz wstawioną czasuwke a kable pewnie org.podłączone

Automatyczne właczanie to wygoda

-nie musimy pamietać o światłach

-nie niszczy sie wł świateł

Panowie jak można taką czasówkę ???

Tryb skandynawski odpała światła już przy zapłonie, a pożądanym efektem było by włączenie świateł po włączeniu silnika. Jak taką czasówkę można wstawić ? Lub jak można zrobić aby światła włączały się po odpaleniu silnika?

ja zrobiłem wg schematu z elektrody

Automatyczne włączanie świateł mijania i drogowych. - elektroda.pl

lub kup na Allegro np ten;

POLSKI AUTOMATYCZNY WŁĄCZNIK ŚWIATEŁ MIJANIA od SS (2733293707) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

co do podłączenia i kolorów przewodów w przełączniku to nie pamiętam musiałbym sprawdzić, naprawdę wygoda

włacznik świateł działa u mnie tak;

- pozycja "0" nic się nie dzieje tak jak oryginalnie

- pozycja świateł pozycyjnych , działa jak oryginał - świecą się światła pozycyjne, po wyjęciu kluczyka oczywiście i z kluczykiem

- pozycja świateł mijania - bez odpalenia auta nic nie świeci ani pozycyjne ani mijania, odpalone auto świecą oba światła - zgaszone auto kluczykiem nic nie świeci. Gdyby zgasło auto ale kluczyk włączony światła nadal się świecą do chwili wyłączenia zapłonu.

Wcześniej miałem zrobione że w pozycji "0" włączały się światła, ale przerobiłem bo chcąc właczyć halogeny trzeba było włącznikiem przekręcić na pozycję świateł mijania.

Chyba rozumiecie o co chodzi.

Jeżdżę już ponad 10 miesięcy i wszystko działa, a włacznik odmalowałem i teraz posłuży na bardzo długo bo przecież go nie używam, chyba że halogeny

Jeszcze jedno, wstawiłem mały przełacznik aby można wyłączyć układ automatycznego właczenia świateł i wtedy jest tak jak oryginalnie

Opublikowano
ja znalazłem opis który może pomóc by zaraz po przekręceniu stacyjki się zapaliły światła mijania, wystarczy we wtyczce przepiąć 2 piny, pin 11 przepiąć do pinu 4, a pin 14 do pinu 16 ( lub 16 na 14 a 4 na 11). ( zamiana tyczy się przełącznika w wersji LOW nr przełącznika e80941531 ) Efekt- w pozycji zero święcą sie światła pozycyjne i mijania. Gasną po wyłączeniu silnika.

Kolego chyba trochę pomyliłeś:

Trzeba zrobić mostek pomiędzy 3 pinami 1, 4 oraz 16 i tedy w pozycji "0" na przekręceniu stacyjki zapalą się światła mijania i pozycyjne.

A teraz mam pytanie czy gdy wykonał bym mostek pomiędzy 1 i 4 zapalą się tylko światła mijania (czy pozycje także?)???

---------- Post dopisany at 14:25 ---------- Poprzedni post napisany at 14:22 ----------

Z tego co widać na zdjęciu to nie jest włącznik LOW tylko HIGH i gdzieś pewnie masz odłączony fioletowy przewód.

Opublikowano

Czytam ten wątek i mnie zdziwił ten tryb skandynawski. Przeciez w bardzo duże mrozy można nie odpalić na światłach.

Opublikowano
Czytam ten wątek i mnie zdziwił ten tryb skandynawski. Przeciez w bardzo duże mrozy można nie odpalić na światłach.

Z chwilą krecenia rozrusznikiem wszystkie odbiorniki się wyłaczają, światła,wycieraczki itp.

Przekaźnik X