Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Wymiana płynu chłodzącego i termostatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:

Mam pytanie jutro wymieniam termostat i płyn i chciałem się spytać czy muszę płukać układ czy mogę sobie podarować czy jednak lepiej to zrobić.

Czekam na rady

Pozdrawiam

Opublikowano

Dokładnie :good: jak wcześniej nie było jakiegoś paskudztwa to możesz śmiało zalewać nowy, najlepiej G12++

Opublikowano

jeśli na ściankach zbiorniczka nie osadziły się żadne syfy to płukanie możesz sobie darować a co do termostatu to proponuję zakupić i włożyć raczej ten ciut droższy a lepszy

Opublikowano

jeśli nie ma syfu to nie musisz płukać i zalej g12++ ja zalałem teraz koncentratem z febi orginał i jest super ewentualnie możesz sobie nagrzewnice przepłukać

Opublikowano

Witam.

Mnie też czeka wymiana płynu i w związku z tym mam pytanie, czy muszę zalewać taki jaki był, czy mogę wlać G12plus.

Opublikowano

Możesz zalać a nawet powinieneś G12++, nawet jeśli coś tam starego płynu zostanie to nic, G12++ jest mieszalny ze wszystkimi płynami.

Opublikowano

A czy jest różnica miedzy G12plus a cartechnic CT12 plus?

Opublikowano

Pozwólcie, że się wtrącę, bo sam zamierzam wymieniać płyn w moim wynalazku i wyjaśnijcie mi dlaczego trzeba wlewać tylko i wyłącznie płyn G12? :mysli: Wiele samochodów ma chłodnice aluminiowe, a jeszcze więcej ma bardziej skomplikowane od Audi układy chłodzenia, ale zalane nawet najtańszym Borygo jeżdżą bezproblemowo. Dlaczego więc tutaj wszyscy tacy napaleni na to jednak droższe od innych płynów G12? :confused4:

Jakby co, to nie jest to post zaczepny - jako młody na forum chciałbym po prostu uzyskać informację w czym płyn G12 jest lepszy od Petrygo, Borygo czy innego Prestone.

Pozdrawiam

Opublikowano

bo inne plyny nie dadza ci gwarancji skutecznego smarowania pompy wodnej i braku utleniania sie elementow ukladu chlodzenia

Opublikowano

czujnik wody tez wymień

Opublikowano

bo inne plyny nie dadza ci gwarancji skutecznego smarowania pompy wodnej i braku utleniania sie elementow ukladu chlodzenia

Nie przekonałeś mnie. :) Inne płyny też mają dodatki antykorozyjne i smarują nie gorzej.

A w moim aucie to już w ogóle mogę zalać samą kranówę i smarowanie w najbliższym czasie będę miał zapewnione aż za nadto, bo właśnie poszła mi jak mniemam chłodniczka oleju i mam olej w płynie. :wallbash:

Właśnie jutro jestem umówiony na jej wymianę, a potem zaleję układ jakimś tanim płynem i poobserwuję co i jak i dopiero jak pojeżdżę i będzie OK, to rozważę zalanie G12. No chyba, że nie będzie OK, to zwalanko głowicy mnie czeka. :(

Opublikowano

Olej G12, zalej przyzwoity płyn, np. Prestone, Dynagel, coś polskiego z Organiki czy jakieś Texaco i zapomnij o temacie. Kult Motula i G12 uprawiany na tym forum trzeba brać z przymrużeniem oka :wink4:

Opublikowano

No właśnie pierwsze co mi wpadło w oko po zalogowaniu się tutaj, to ten kult G12. :)

Ale chyba każde forum ma takiego bzika i na ten przykład mogę napisać, że na poprzednim forum, gdzie do tej pory się udzielałem (a był to Klub Cytrynki) szczególnym kultem otaczane były oleje Total. :)

Opublikowano

szczerze mówiąc robiłem wymiane wczoraj...

Zalałem G12 + Borygo eko do pełna. Zakręciłem korek w zbiorniczku. (wody bedzie ubywac)

rozgrzałem mały obieg do 90 stopni. Zgasilem silnik

odkrecilem korek w zbiorniczku wyrownawczym. Dałem ogrzewanie na maksa. uzupełnilem płyn (silnik najlepiej jak bedzie letni)

uruchomilem silnik odkrecilem zbiorniczek i dogrzalem na biegu jalowy,m do 90stopni

zaczelem uciskac dolny wąż chłodnicy aż bański powietrza wyszły ( w audi jest duża chłodnica i wiatrak na visko wiec dluze sie grzeje)

zakrecilem zbiorniczek.

wsiadłem do auta i rundka kontrolna do zielonej góry jakies 50km w jedną strone na kebaba.

Auto nie zwieksza ani nie zmniejszalo temp. trzy,alo rowno 90 st. wiec wszystlko gra.

Jesli chodzi o powietrze w ukladzie to i tak samo zejdzie. kwestia czasu. i trzeba pilnowac plynu.

cieplo grzeje w srodku to nie jest zapowietrzony.

Wiec tyle z moiuch dosw.

:sick3:

Opublikowano

Przemek, jak tam? Co w końcu wlałeś? Jaki termostat? :rolleyes:

Opublikowano

witam kolegów mam takie pytanie mam audi a4 1,820v i gdzie siedzi czujnik temp. przy silniku gdzie się on znajduje z góry dziękuje i pozdrawiam

Opublikowano

między głowica a ściana grodziową na króćcu

ale w tym roczniku moga byc dwa

Opublikowano

szczerze mówiąc robiłem wymiane wczoraj...

Zalałem G12 + Borygo eko do pełna. Zakręciłem korek w zbiorniczku. (wody bedzie ubywac)

rozgrzałem mały obieg do 90 stopni. Zgasilem silnik

odkrecilem korek w zbiorniczku wyrownawczym. Dałem ogrzewanie na maksa. uzupełnilem płyn (silnik najlepiej jak bedzie letni)

uruchomilem silnik odkrecilem zbiorniczek i dogrzalem na biegu jalowy,m do 90stopni

zaczelem uciskac dolny wąż chłodnicy aż bański powietrza wyszły ( w audi jest duża chłodnica i wiatrak na visko wiec dluze sie grzeje)

zakrecilem zbiorniczek.

wsiadłem do auta i rundka kontrolna do zielonej góry jakies 50km w jedną strone na kebaba.

Auto nie zwieksza ani nie zmniejszalo temp. trzy,alo rowno 90 st. wiec wszystlko gra.

Jesli chodzi o powietrze w ukladzie to i tak samo zejdzie. kwestia czasu. i trzeba pilnowac plynu.

cieplo grzeje w srodku to nie jest zapowietrzony.

Wiec tyle z moiuch dosw.

:sick3:

Ciekawe, ciekawe. :mysli: U mnie jednak było konieczne odpowietrzanie na wężu powrotnym z nagrzewnicy. Wymieniałem dzisiaj chłodniczkę oleju więc płyn też wymieniłem. Po zalaniu świeżego liczyłem, że też sam się odpowietrzy, a jednak nie dał rady. Silnik zagrzał się szybko do 90 stopni, ale temperatura nie zatrzymała się tylko zaczęła wędrować do góry i motor zaczął się przegrzewać. Gdy klimatronik na kanale 49 pokazał 103 stopnie, to odpuściłem i przeprowadziłem standardową metodę odpowietrzania ze ściąganiem przewodu nagrzewnicy i sikaniem z otworka. :naughty: I dopiero po tych czarach wszystko wróciło do normy. Tak więc trochę jestem zdziwiony, że u Ciebie nie trzeba było jednak tego robić. :mysli:

Opublikowano

Zawsze można stanąć samochodem pod górkę i postać trochę na zapalonym silniku, ew trochę po gazować, wtedy też odpowietrzy nagrzewnice :decayed: