Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVF] ESP i załączający się ABS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam nastepujący problem:

zapala mi sie kontrolka esp podczas jazdy i gdy się świeci i przyśpieszam zaczyna mi działać ABS, na prostej i przy skręcaniu to samo. Wyłączyłem ESP i myslałem że jest ok, ale przy skręcaniu mimo wyłączonego ESP ponownie zaczeło się stukanie ABS-u. Sprawdziłem błędy i w 16 znalazł sie błą "01826 - Sensor for Steering Angle (G85): Supply Voltage Terminal 30". Został on skasowny i się nie pojawił mimo że objawy pozostały nadal. Wobec powyższego próbowałem przeprowadzic kalibrację czujnika skrętu i zauważyłem że wartość kąta skrętu przy prosto ustawionej kierownicy wynosi ok 70 st.

kier.jpg

Czy może ktoś miał podobną usterkę i jest w stanie pomóc ?

[br]Dopisany: 02 Styczeń 2012, 23:53_________________________________________________proszę o odpowiedź

Opublikowano

nie miałes nic grzebane przy zawieszeniu lub układzie kierowniczym

wymiana końcówek, drążków ?????

Opublikowano

nic a nic, robiłm wymiane kiery na multi wiec może taśma poleciała, tak po lekturze podobnch wątków patrzę[br]Dopisany: 03 Styczeń 2012, 19:29_________________________________________________usterka usunięta po wymianie uszkodzonej taśmy !

Opublikowano

jedak z czasu załącza mi się ten ABS ktoś może pomóc ?

Opublikowano

Dzieje się tak jak opisałeś nawet przy delikanym przyspieszaniu ?

Jeżeli tylko przy dynamicznym to włącza się ASR.

Opublikowano

sprostowanie to ESP kontrolka zapala się, dzieje się to podczas zwalniania nie zawsze zazwyczaj jak naparking wjeżdzam ;), ponowne uruchomienie silnika dopiero mi ja kasuje z czego to sie bierze. ???

Opublikowano

sprawdzałeś predkosci poszczególnych kół ?

Opublikowano

są jednakowe

Opublikowano

mam idetycznie z zapalaniem się esp i nie wiem też co jest tak więc podłączam się do tematu

Opublikowano

jest nas dwóch wiec problem zapewnie miały inne osoby, prosimy bardzo o wskazówki

Opublikowano

czy nikt poza nami nie spotkał się z taką sytuacją ?

Opublikowano

po wciśnięciu sprzegła lecz nie zawsze to sie dzieje

Opublikowano

Podmień od kogoś czujnik skrętu kierownicy, taśma może być ok a czujnik zły. Zobacz czy teraz masz 0 stopni na prostych kołach w 16 i daj znać.

Opublikowano

taśmę wyminiałem i wydawało się być ok, jednak jak pisałem co jakiś czas ten esp mi sie zapala

Opublikowano

taśmę razem z modulem wymieniałem, myślisz że by moglą być też walnięta, po wymianie na nową podczas testowej jazdy zapalił mi sie po raz pierwszy ten esp a przy ustawieniach kąt miałem w granicy błedu 2.5.

Opublikowano

To nie wiem może jakiś czujnik albo zbieżność w kołach sam nie wiem to tylko takie moje przemyślenia. To może jakaś wtyczka przy module kierownicy nie jest wpięta.

Opublikowano

wolnym czasem rozbiorę i złożę ponownie z kodowanie włącznie może akurat ..... ;)