Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Audi custom FIS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś może wyjawić tajemnicę dlaczego na niektórych FISach jest symbol przepływu (fi), a na innych nie?

To ø oznacza wartość średnią pokazywanej w danym momencie wielkości (zużycie paliwa, prędkość).

Jeśli nie ma tego symbolu, to znaczy, że właśnie pokazywana jest wartość chwilowa.

Od jakiej do jakiej temperatury pojawia się śnieżynka?

-5°C do +5°C

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

U mnie chyba pojawia sie śnieżynka od +5*C i poniżej zera również w nieskonczoność.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki, a jeszcze może ktoś wie więcej odnośnie sygnału spalania. Wiem tylko, że z ECU można pociągnąć sygnał. Podejrzewam, że jest to jakieś napięcie do zmierzenia, ale:

1) jaka wartość odpowiada jakiej wartości spalania?

2) Jak się ma ta wartość przy jeździe na LPG. FIS wtedy pokazuje ile spalałby benzyny?

Opublikowano

Czekam na wykaz kosztów! :naughty:

Opublikowano

Dzięki, a jeszcze może ktoś wie więcej odnośnie sygnału spalania. Wiem tylko, że z ECU można pociągnąć sygnał. Podejrzewam, że jest to jakieś napięcie do zmierzenia, ale:

1) jaka wartość odpowiada jakiej wartości spalania?

2) Jak się ma ta wartość przy jeździe na LPG. FIS wtedy pokazuje ile spalałby benzyny?

1. Musiałbyś zapiąć miernik pod właściwy pin i obserwować zmiany napięcia, sygnał jest na 99% napięciowy

2. FIS pokazuje spalanie benzyny, o gazie komputer przecież nic nie wie :wink4:

Odpowiadając na Twoje pytanie powyżej, te 360 km to jest dystans możliwy do przejechania na paliwie w baku, zmienia się wraz ze wzrostem lub spadkiem spalania średniego

Opublikowano
  • Autor

Dzięki. No tak, w sumie to logiczne.

Jeżeli jest to sygnał napięciowy to pewnie jest liniowy i trzeba byłoby znaleźć mnożnik, a z tym będzie ciężko.

Musiałby to zmierzyć ktoś, kto ma FIS u siebie i porównać wartość napięcia ze wskazaniem spalania na FISIe. Dwa pomiary wystarczą na wyznaczenie prostej, a 4 to byłby luksus :)

Inna droga to wyznaczenie spalania na podstawie czasu wtrysków. Może tutaj ktoś podpowie gdzie znaleźć wydajność wtrysków benzynowych w 1.6ADP?

Opublikowano

Kiedyś czytałem, że w audi zliczany jest czas otwarcia wtryskiwaczy beznynowych wiec opcja druga raczej. Czas otwarcia wtryskiwaczy gazowych można odczytać z komp gazowego. W centralce stag wszystko jest ładnie podane. Co do wydajności wtryskiwaczy to na forum lpg raczej będa wiedzieć

http://lpg-forum.pl/

Opublikowano
  • Autor

Już tam zapytałem :)

Z odczytem wtrysków może być problem bo czas jest różny w zależności od temperatury i ciśnienia.

Opublikowano

Bardzo ciekawy pomysł. Ciekawe czy można ori wyświetlacze rozszerzyć o jakieś inne ciekawe funkcje.

Opublikowano
  • Autor

Raczej tak, ale jest to dość karkołomne.

Dobierałem się do wyświetlacza w radiu audi gamma cc (patrz avatar).

Opublikowano

super pomysł..chętnie bym zapodał takie coś mojej :a4fan: z niecierpliwością czekam na efekt końcowy i na podliczenie ile to kosztuje :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

ipod to grubsza kombinacja. Wyrezałem sobie w ori radiu taką możliwość. Na razie podłączenie jest tylko przez bluetooth, ale ipod touch pięknie się mieści w slocie na kasety, więc tam będzie jego miejsce.

Chcę nim sterować z panelu, ale nie mogę nigdzie dostać odpowiedniego złącza.

Opublikowano

Kozactwo. Czekam na dalsze efekty:)

Opublikowano

Rzadko się wypowiadam, ale jak zobaczyłem efekty twojej pracy to szczenka opadła mi w dół :ad::slina:.

Jak praca dobiegnie końca to masz pewne zamówienie z mojej strony(Jeśli będziesz to sprzedawał oczywiście).

Powodzienia i czekam na efekt końcowy. ;D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

za***isty pomysł. :slina:

To świetna sprawa że masz możliwość wykorzystania swojego doświadczenia i wiedzy żeby coś sobie ulepszyć. Ja swoje umiejętności mogę wykorzystać do budowy garażu mojej bejbe :good:.

W sprawie licznika pisz do mnie na PW. Mam taki co mógłby cię zainteresować

Opublikowano

I jak tam prace?

Opublikowano

no powiem naprawdę zaskoczyło mnie to co żeś wyrzeźbił :kox: czekam na efekt koncowy :shocked: jesli ulepisz wszystko to mysle ze kazdy by sie skusil na takie cos :slina:

Opublikowano
  • Autor

Prace do przodu.

Stwierdziłem, że zamiast ciągnąć wszędzie kable i mierzyć parametry to najfajniejszym sposobem będzie zapytanie o wszystki ECU. Obroty są, spalanie jest, prędkość jest..

Jest progres :gwizdanie:

gb662_20120120027.jpg qm821_20120120028.jpg ju463_20120121029.jpg ww316_20120121030.jpg tz940_20120127034.jpg um412_20120127036.jpg

Opublikowano

Widze ze sprzet tez masz konkretny do prac :)