Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Audi custom FIS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A powiedz mi takie coś, jakbym chciał zrobić tylko takie cudo, żeby mi pokazało TYLKO spalanie, takie coś, mało skomplikowane, to jakby to trzeba było zrobić i mniej więcej koszt? Dużo jest z tym roboty, tak z grubsza?

Opublikowano

august rzuc prace i zajmij sie montowaniem FISa HomeEdition

Opublikowano
  • Autor

:good:

Na razie mam w planach wyrezanie lamp poliftowych, więc nie wiem w co ręce wkładać.

Opublikowano

:good:

Na razie mam w planach wyrezanie lamp poliftowych, więc nie wiem w co ręce wkładać.

w FIS'a :naughty:
Opublikowano

Niezły pomysł :)

Też kiedyś zastanawiałem się nad czymś takim i doszedłem do wniosku że najlepszym rozwiazaniem było by podłączenie się pod złacze diagnostyczne. Tam znajdują się w zasadzie wszystkie niezbędne informacje które wystarczyło by wyświetlić.

W sieci jest gdzieś opis protokołu.

Niestety z braku czasu cały czas to odkładam na kiedyś....

Teraz chcę u siebie zamontować moduł ftdi vmusic2 aby móc odtwarzać muzę z pendrive.

August, czy możesz przesłać protokół jaki jest do sterowania wyświetlaczem w gamma? Podejrzewam że FIS jest sterowany tym samym protokołem.

Opublikowano
  • Autor

Wyświetlacz ma swój kontroler, który jest sterowany po SPI. Jak zdejmiesz panel to spokojnie odczytasz nazwę scalaka i bez problemu znajdziesz dokumentację do niego.

Jest dość obszerna, ale łatwo dojść do wyprowadzeń i formatu ramki.

Opublikowano

Czekam na efekt końcowy :good: mam 1/2 i z chęcią dołożył bym coś podobnego w niewykorzystaną połówkę :decayed:

Opublikowano

i jak tam prace? :gwizdanie:

jakiś postęp? :)

Opublikowano
  • Autor

Dooobre :polew:

Chyba ktoś rozkminił sobie ori fisa :good:

Nie miałem teraz czasu na custom fisa. Remont łazienki, rezanie lampek poliftowych :naughty:, sami rozumiecie.

Ale układ mam już zmontowany i podłączony do kompa, tylko jeszcze nic mi nie odpowiedział :D

Opublikowano

czekamy jak koszty będą lepsze nić za rezanie ori to będzie Kox :D

Opublikowano

czekamy jak koszty będą lepsze nić za rezanie ori to będzie Kox :D

wtf?

Opublikowano
:hi: No nie wierze że tacy magicy istanieją :strzal: zostaw wszystko i rezaj tego FISA bo się doczekać nie mogę. Następnego klienta masz jak w banku :notworthy:
Opublikowano

Witajcie,

z tym wężem na FIS, to kiedys widziałem - jest taki moduł do kupienia, któwy rozszerza możliwości FIS o robienie diagnostyki jak w VAG-COM, wyświetla wykresy, przyspieszenia itp. no i wąż w nim właśnie jest :naughty:

A co do projektu, to na All... można kupić coś, co się nazywa "Uniwersalny komputer pokładowy" i działa na podobnej zasadzie, ale jest raczej do zabudowy gdzie indziej, więc nie taki bajer jak w miejscu ori...

Sam od jakiegoś czasu przymierzam się do takiego projektu, ale moja B5 jest rozbita i szukam innej ;(

Odpowiadając na kilka pytań z tego wątku:

- kiedys widziałem opis, jak zmienić podświetlanie całych zegarów i okazuje się, że FIS za wyświetlaczem ma czerwoną folię i żarówki, więc jakby wywalić folię i dać diody, to powinno świecić na biało.

- z tego, co mi wiadomo, to sygnał spalania z ECU do zegarów, to właśnie czasy otwarcia wtrysków (przynajmniej w dieslu).

- Panowie, nie pytajcie, jaki jest koszt materiałów, bo zaręczam Wam, że naprawdę niewielki. Całkiem mocny procek kosztuje ze 30 zeta, wyświetlacz tych rozmiarów może 40... reszta to drobiazgi, w 100 PLN się powinno zmieścić - w takich projektach kosztuje know-how i czas poświęcony na jego zdobycie plus na budowę i testowanie kolejnych prototypów ;)

A na koniec do autora wątku:

sam dłubie w mikroprockach i gdybys potrzebował kogoś do współtworzenia wynalazku, to możesz walić śmiało :kox:

Pozdr.

G.

Opublikowano

Napisz coś więcej o tym module rozszerzającym możliwości FISa, gdzie można go dostać?

Opublikowano

Ostro.. ma kolega łeb ! :hi::kox:

Opublikowano

Właśnie to samo miałem wkleić :naughty: Wpisz w youtube "MFA FIS gauge", to zobaczysz, jak to działa ;)

Opublikowano
  • Autor

Jest kilka takich projektów.

Na przykład turbogauge 3 - podłączany do OBD.

Albo UKP - uniwersalny komputer pokładowy polskiej produkcji (tylko tutaj musimy wszystkie sygnały pociągnąć).