Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[INNE] Audi A3 powracający błąd 17701

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:

Przepraszam z góry że to A 3 na forum A4 ale chciałbym coś pomóc wujkowi ale nie bardzo wiem jak ...

Sprawa wygląda tak ...

samochód to ..

Audi -A3 1,6 (2001rok ) silnik chyba AVU ( bez klimy)

Cały czas kręcił się wentylator chłodnicy co spowodowało uszkodzenie silniczka ..(zaczyna piszczeć ) .Więc zamówiłem wentylator nowy ..zamiennik FEBI zamontowałem i próba...

Gdy samochód zapalił ..zaraz załączył się wentylator ..mimo ze silnik był zimny ....

Podłączyłem WAG i był błąd 17701 po skasowaniu błędu wentylator po zapaleniu silnika stał około 1 minuty i znowu załączył sie .(silnik nadal zimny...)

sprawdziłem błędy i błąd powrócił ..Po ponownym usunięciu błędu na pracującym silniku wentylator się zatrzymał na 1 minutkę i znowu załączył ....

Termostat OK, czujnik temperatury (4pinowy) wygląda OK

odpiołem wtyczkę z czujnika temperatury...

...........................z czujnika przy termostacie

............................z czujnika przy chłodnicy

nic nie pomaga

gdy błąd nie zostanie usunięty wentylator załącza sie zaraz ...

Po usunięciu błędu po około 1 minucie sytuacja sie powtarza już wywala ten błąd

Słyszałem coś o sterowniku wentylatorów ...

ale czy te wentylatory pojedyncze bez klimy je też mają ?

jeśli tak to gdzie go szukać bo nie wpadł mi w oko w komorze silnika .......

Co może być tego przyczyną ? może ktoś się już spotkał z podobnym problemem i udzieli jakiej porady..

Bardzo dziękuję :hi:

Opublikowano

zgłasza Ci błąd elementu F265, to jest chyba grzałka która siedzi w obudowie termostatu - czarna kostka. Auto się dobrze nagrzewa? Szybko łapie temperaturę? Może być termostat z tą grzałką do wymiany, bo to jest nierozbieralne podobno.

Opublikowano

Tak Auto łapie temperaturę jak wcześniej przed awarią wentylatora czuli termostat wygląda że jest dobry

Próbowałem :skasowałem błąd i zdjołem wtyczę z tej niby grzałki i odpaliłem ..i po chwili załączył się wentylator mimo że silnik zimny ....

ja już nie mam pomysłów ..chyba ze to ten sterownik padł o ile taki jest w tym samochodzie ... :mysli:

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

sprawdż kable wentylator załącza się jak jest mały opór na czujniku temperatury jak kabel od czujnika ma uszkodzoną izolacje idotknie masy to załączy wentylator chyba że sterownk padł albo przekażnik się skleja

Opublikowano

Witam ponownie ...

Dzięki Panowie za podpowiedzi...

Na obecną chwile zamówiony jest nowy termostat z grzałką ..

Czy pomoże jego wymiana to się okaże ...Dam znać :hi:

-------------------------------------------------------------------------------- :hi:

Witam

Panowie Usterka usunięta ... :)

Po wymianie termostatu jest wszystko OK...i oby tak dalej...

Stary sprawdzałem i grzałka miała zwarcie do masy i waliło błędy....

Bardzo dziękuje za pomoc...... :hi:

Można usunąć wątek....

Opublikowano

Witam.

Pytanie do Pana OLIVER. Czy wymieniony termostat założony został oryginalny czy zamiennik? Pytam bo mam ten sam problem. W Skodach bynajmniej (te same termostaty) jest problem, że auto współpracuje dobrze z oryginalnym termostatem a z zamiennikami są problemy. U mnie zamiennik padł po miesiącu i chyba zamówię oryginalny. Prośba o odpowiedź.

Opublikowano
Witam.

Pytanie do Pana OLIVER. Czy wymieniony termostat założony został oryginalny czy zamiennik? Pytam bo mam ten sam problem. W Skodach bynajmniej (te same termostaty) jest problem, że auto współpracuje dobrze z oryginalnym termostatem a z zamiennikami są problemy. U mnie zamiennik padł po miesiącu i chyba zamówię oryginalny. Prośba o odpowiedź.

Witam ...

Tak termostat został założony oryginalny ..Tu nie warto oszczędzać Jak sam widzisz ..Szkoda ze zaraz nie kupiłeś ori .......Pozdrawiam ..:hi: