Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ANB] Zniszczenie silnika czy możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Otóż opiszę Wam mojego pecha z silnikiem 1.8 T.

Jadąc autkiem podczas skrętu straciło na mocy, zgasło i wyhamowało do 0 w ciągu 15 m (prędkość około 40 km/h). Po zepchnięciu okazało się, że nie odpala. Wstępne rozpoznanie - żaden pasek się nie kręci - rozrząd też nie a pasek cały. Nie obyło się bez cholowania gdyż nie było odwagi katować go, kręcić czy z popychu próbować. Na drugi dzień u mechanika wstawiłem na warsztat. Wstępna diagnoza jak mi to łopato logicznie tłumaczył . To jest taki wałek w silniku do którego są cylindry zapięte a na końcu tego wałka jest koło napędowe rozrząd a przed nim koło od paska do alternatora. Bez rozbiórki można zobaczyć koło alternatora miało luzy. Prognoza taka - " Zerwało sworznie blokujące koło od rozrządu, przez co silnik stracił napęd. Dopiero teraz w poniedziałek zostanie otwarty silnik, lecz mówił mechanik by liczyć się z wystąpieniem kolizji co skutkuje remontem silnika.

Powiedzcie mi czy to wszystko możliwe? Czy mogła stać się kolizja w silniku?

Opublikowano

wszystko jest mozliwe jak ci rozwaliło klin na wale to mozesz miesc uwaloną głowice i pogiete zawory. obym sie mylił. zaczynaja sie koszty :thumbdown:

Opublikowano
  • Autor

"Uwaloną głowicę" w jakim sensie? Możesz to rozwinąć?

Opublikowano

głowica może być pokrzywiona , zawory mogą być pogięte , a jak pogięło zawory to trzeba w jakim stanie zostały tłoki (ale to ta najgorsza opcja)

Opublikowano
  • Autor

No wszystkiego dowiem się w poniedziałek i pewnie ze 3 k wydam...

Opublikowano

Kolego zobacz jaka diagnoza bedzie ... bo jesli tloki pogiely zawory plus glowica dostala to czasami taniej bedzie kupic uzywke glowice niz regenerowac ta stara plus nowe zawory - zazwyczaj takie rzeczy nie kosztuja malo.

Przez to wszystko mozesz miec ten sam efekt jak po peknieciu paska rozrzadu :(.

Oby koszta wyszly jak najmniejsze.

Opublikowano

Jakby tyle kosztowało to pewnie padnie odwieczne pytanie remont czy lepiej wymiana na inny?? I następne: kupie inny cholera wie ile pochodzi?? Daj znać co Ci powie w poniedziałek.

Opublikowano
  • Autor

Jakby tyle kosztowało to pewnie padnie odwieczne pytanie remont czy lepiej wymiana na inny?? I następne: kupie inny cholera wie ile pochodzi?? Daj znać co Ci powie w poniedziałek.

No właśnie takie zadaje... ale kupisz używany nie wiesz jaki jest czy dobry czy też nie do remontu. Jak ten nie będzie całkiem zniszczony a remont nie kosmiczny to lepiej zrobić i mieć pewność. Tak myślę ale w poniedziałek postaram się opisać co jest do wymiany i jakie koszta.

Opublikowano

Efekt jest taki jak po pęknięciu paska niestety. Moim zdaniem nie ma co się bawić w remont, głowica wraz z wałkami, popychaczami jest na złom tylko a i tłoki też dostały więc mogą być nadwyrężone korbowody czy panewki. A tym bardziej że znalezienie silnika używanego do Twojego autka nie powinno być problemem.

Opublikowano

To jest B5- silniki do tego są tanie a wymiana łatwiejsza niż remont. na forum pewnie dostaniesz silnik z angola za 500-700 zł. Wrzucasz i jedziesz dalej w ciągu 2 dni. Ile zamierzasz pojeździć jeszcze tym Audi: 2-3 lata? Znając życie to ten "nowy" silnik posłuży do odsprzedaży:)

Opublikowano
  • Autor

No nie do końca tym autkiem mam zamiar parę latek pojeździć więc chce silnik w dobrym stanie.

Opublikowano

To jest B5- silniki do tego są tanie a wymiana łatwiejsza niż remont. na forum pewnie dostaniesz silnik z angola za 500-700 zł.

:wallbash:

na bank, szymus znajdz mi takie 1,8t z angola za 500-700pln to biore 4 sztuki od reki!

sam przerabialem pomysl z wymiana czy naprawa i naprawilem, nowa pompa oleju febi 500pln, panewki sputterowe 400, swieza oliwa 180, mechanik 500 i silnik odpukac smiga.

na szrotach lezaly 1,8t zdemontowane i po 1500pln wolali za sztuke i diabel wie w jakim one stanie.

jak nie znajdziesz zamontowanego na wozie silnika, ktory mozna sprawdzic to nawet nie szukaj takich co to luzem leza i remontuj swoj stary.

powodzenia Ci zycze i oby koszty narosly jak najmniejsze

Opublikowano

No jak gdzie? Przecież pisze że na forum- w dziale "Sprzedam Auto Na Części". Chłopaki tam mają angliki na graty i zdarzają się 1.8T w tych cenach. te auta wychodziły od 95 roku i nie ma się co czarować że jeszcze silniki trzymają cenę:) Prawa rynku- teraz takie klamoty można za grosze dostać. Ale dośc juz o cenach- nie o tym post. czekajmy na diagnozę i wtedy poradzimy.

Opublikowano

silnik 1.8T za 500-700 zł ? chyba żartujesz, zwykłe 1.8 za tyle kupisz ale nie 1.8T.

1.8T od 1200 w górę.

Opublikowano

Poproszę o utworzenie tematu : "SPÓR O CENY"... Narazie czekamy do poniedziałku na diagnozę...

Opublikowano

I drugi dział "Za ile mam sprzedać auto" :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

A więc wszystko już wiem. Zerwane zostało koło pasowe. Dodatkowo ukruszył się przez to wał napędowy. Koszty naprawy nieznane. Zdecydowałem włożyć kolejny silnik, gdyż z tamtym do wymiany wał, zawory itp - w skrócie nieopłacalne. Co do kosztów wymiany jeszcze dokładnie nie znane. Zakup silnika , przekładka, nowy rozrząd z pompą wody, olej a dalej zobaczymy. Jak coś więcej będę wiedzieć napiszę;)

Opublikowano

a ustaliles dlaczego i co zawinilo??

chodzi mi o to co zapoczatkowalo destrukcje ?? zuzycie materialu? brak wymiany jakiejs czesci o czasie?? pech??

jakies info dla ewentualnego zabezpieczenia sie przed czyms takim dla innych

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze nie miałem kiedy podjechać by to obejrzeć. Od wymiany rozrządu było 60 tyś. Mnie dziwi to koło klin i 4 śruby a je zerwało. Możliwa moim zdaniem wada materiałowa.

Opublikowano

W Audi 80, Golfach, Passatach itp w silnikach 1,9 i 1,9TD znany był problem zcinania klinu na wale. Zaczynało się od delikatnego bujania kół pasowych, ale o podobnym problemie nie słyszałem w innych Audi.