Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Upgrade hamulców w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat można zamknąć pod warunkiem, że będzie w pierwszym poście napisane co z czym można ożenić na długie lata, co do siebie nie będzie pasować lub wymaga większych/mniejszych przeróbek.

+ Q&A na najszęściej padające pytania, np. moje po co jest (i czy warto zmieniać) kodowanie sterownika na określony rodzaj zamontowanego zestawu ham. :wink: Nie musi to być wykład - ma być krótko i zwięźle, ale zarazem bez rzucania kilkoma enigmatycznymi hasłami w stylu inna prędkość liniowa, prędkość kątowa i czas... nie wszyscy tu doktoryzowali się z hamulcologii :hi:

Edytowane przez BeyerBrown

• Odpowiedzi 12,9 tys.
  • Wyświetleń 1,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

No w tym wątku to już chyba wszyscy :grin:

Opublikowano

TNie musi to być wykład - ma być krótko i zwięźle, ale zarazem bez rzucania kilkoma enigmatycznymi hasłami w stylu inna prędkość liniowa, prędkość kątowa i czas... nie wszyscy tu doktoryzowali się z hamulcologii :hi:

przynajmnie 3 razy pisałem o tym w tym temacie

Opublikowano

Mozna to zrobic ale kodowanie z 288na 320 powoduje zmniejszenie częstotliwości pracy ukladu ABS z 10Hz na 7Hz. Sprawdz najpierw hamowanie z 100km/h do zera z pracujacym ABSem, potem przekoduj i ponownie sprawdz. Z tego co wiem to droga hamowania zostanie wydłuzona o 2-3 metry.

Przeszukałem wątek i zwracam honor, odpowiedź mnie satysfakcjonuje :hi:

panowie takie pytanie,.

czy po wymianie z 288przód i 245 tył, na 320 /288 w a4 B6, trzeba zmieniac kodowanie ABSu, sa tak 4ry opcje do wyboru,.

czy może ktos to robił i jaki efekty??

opcje kodowania:

* 0?xxx: Rodzaj nadwozia (model)
o 4 = Audi A4
* 0x?xx: Hamulce
o 1 = C54 (PR-1LZ)
o 2 = FN3 15" (PR-1LB/1LE)
o 3 = HP2 16" (PR-1LX)
o 3 = FNR 16" (PR-1LG)
o 4 = FN3 16" (PR-1LT/1LF)
o 5 = Brembo 17" (PR-1LJ)

piszesz o kodowaniu ale nie masz w ogóle pojecia po co to robic
owszem mozna to zrobic ale:
1. nie kazdy sterownik przechodzi procedurę
2. przekodowanie sterownika na wieksze średnice tarcz powoduje zmniejszenie częstotliwosci pracy bloku ABS

wniosek ?
na mniejszych tarczach masz wieksza częstotliwosc pracy bloku ABS
czyli na większych tarczach (bez przekodowania0 ABS bedzie pracował z taka samą częstotliwością
układ hamulcowy jest wydajniejszy a przynajmniej stara sie byc :whistling:

obrazowo rzecz biorąc wyglada to mniej wiecej tak:
na małych tarczach jedna cewka pracuje z częstotliwoscią 10Hz czyli 10 uderzen na sekundę
a na duzych tarczach przy własciwym kodowaniu 6Hz czyli 6 uderzen/sek.
jak widzisz przekodownaie ABS-u nie ma sensu :grin:

Hola hola nie tlumacz sobie tego w ten sposób bo nie tedy droga i zaraz ktos pomysli ze poprawiamy caly sztab inzynierow audi czy ate. Jak zapewne wiesz abs na śliskiej (śnieg, lód) nawierzchni powoduje wydluzenie drogi howania i tutaj ta czestotliwosc absu nabiera sporego znaczenia.
Z ciekawosci policzcie jaki ma obwod wasze kolo w aucie... macie.... to zalozmy ze roznica czestotliwosci powoduje obrot kola o polowe obwodu a nawet o 1/4 ... i co jest o co walczyc?
Jak powyzsze czestotliwosci sa prawidlowe mozna by nawet policzyc jak zmienia sie droga hamowania.
To jest teoria jednego ze skladnikow... bo rozmiar tarczy, rodz. I wielkosc klocka ma zasadnicze znaczenie i realnie oceniajac (to kosztem powyzszego) wieksze heble i tak bedo sporo lepsze.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Znalazłem jeszcze powyższe i zastanawiam się który z profesorów hamulcologii ma rację... :mysli:

Opublikowano

panowie czy zaciski z Q7 podejdą do do a4 b7 3.0 tdi ?

Opublikowano

Czy zestaw 312 na przód z B6 będą pasowaly do new beatle 1.8T ?

Opublikowano

panowie czy zaciski z Q7 podejdą do do a4 b7 3.0 tdi ?

Z jakiego q7? p&p chyba raczej żadne nie podchodzą. Te z porsche tak ale nie z tarczą z a4

Opublikowano

wampir do starego new beetla musisz miec 312stki z b5 plus tarcza 312 z golfa iv albo caly zestaw z golfa chocby vr5 170km

Opublikowano

Czy zestaw 312 na przód z B6 będą pasowaly do new beatle 1.8T ?

Cza obejrzec, wazny jest rozstaw mocowania jarzma do zwrotnicy reszte mozna przekombinowac, tarcze na pewno nie pasuja

Opublikowano

A jak wygląda sprawa z zaciskami od a6 c5 tymi dwu tłoczkowymi na tarczę 321mm, coś pasuje zaciski , jarzma tarcze czy sobię odpuścić i dać zwykłe 320mm. Drogie są podzespoły do tego?

Edytowane przez toma085

Opublikowano

odpusc bo jeden wiekszy tloczek jest lepszy i ma wiekszy klocek

dev new beetle to przeciez golf czworka w innej budzie

Opublikowano

Tak myślałem że zwykłe 320 bedą lepsze , a czy jarzma z C5 allroad podejdą do B6 bo zacisk wiem że tak na 320tki tarcze.

Opublikowano

podejda

Opublikowano

Panowie, która kombinacja wychodzi najbardziej ekonomicznie jeśli chodzi o stosunek ceny do skuteczności ?

Nie chcę za bardzo inwestować ale fabryka zwłaszcza przy obecnych temperaturach to trochę żart. O ile dobrze pamiętam obecnie jest 320mm zimer + fer DS.

Edytowane przez marcin4x4

Opublikowano

320/288 ma najlepszy stosunek ceny do skuteczności, inwestycja w S4 jest opłacalna przy przejściu z 288/245 lub 312/255 :wink:

Na moje niefachowe oko lepiej będzie jak zainwestujesz w lepsze (wyczynowe) tarcze i klocki. Ostatecznie w większe jarzma na przedniej osi i montaż tarcz od S4 (345mm), klocek gabarytowo jest ten sam co w 320, acz ASO dla wersji S4 przewiduje droższy klocek, więc coś w nim jest extra, że 250zł więcej wołają za niego (770zł) :mysli:

Tarcze 345mm OZ kosztują ok. 270zł, jarzma też coś koło tego :hi:

Znalezienie używanego ori kompletu na tylną oś graniczy z cudem, a cena upgrade'u lekko licząc wyniesie Cię 1000 PLN :facepalm:

Zatem gdybyś chciał zrobić upgrade na tarcze 345/300mm to spokojnie musisz się liczyć z kosztami na poziomie 1600zł

Oczywiście część kasy odzyskasz sprzedając pozostałości po całej operacji, z jakieś kilka stówek :wink:

Na szybko licząc ile kosztowałyby Cię +/- lepsze tarcze i klocki na przód do obecnych hebli (320mm):

tarcze: 2x400~500=800~1000zł

klocki: 600~700zł

=1400~1700zł

Gdybyś z kolei chciał mieć z przodu heble od S4, ale nie jakieś wyczynowe:

tarcze gładkie OZ: 2x270=540zł

klocki DS Perf.(takie obecnie masz z tego co wyczytałem, więc Premiery odpadają :wink: ): 400zł

jarzma: 300zł

= 1240zł

a licząc ze zwykłymi Ferodo = 1020zł

Co będzie lepsze (w skuteczności hamowania) niech ocenią specjaliści :hi:

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano

Zapomniales o jednej rzeczy

jarzm z 345mm nie daje sie do zaciskow 320mm bo potem dzieja sie cuda

Opublikowano

Nie wiedziałem :decayed: No to dochodzą jeszcze zaciski... kolejne kilka stówek :kwasny:

Cena się wyrównuje... aaa i jeszcze inne są tarcze kotwiczne :facepalm: (jeśli ma być tip-top).

No to teraz co lepsze - stockowy zestaw S4 czy tarcze+klocki z górnej półki do fabrycznego setup'u (320mm)? :mysli:

Dev, a co sądzisz o tarczach australijskiej firmy DBA, np. z serii T3? Warte są tej ceny? :mysli:

http://www.brakes.pl/product_info.php/tarcze-hamulcowe-dba-4000-t3-p-30527?cPath=43608_43609_43880_44204_44207_44208&osCsid=832e45bbf9a245aeb29ea5819f284d3b

Opublikowano

lepsze tarcze klocki do 320 czyli co konkretnie ?

345 zmieści się w 18'' et 42 ? (chyba), czyli w sumie zaciski + jarzma a reszta to czystka eksploatacja ?

troszkę mi szkoda tego zestawu, tarcze i klocki mają raptem ~15kkm, tył taki sam komplet jeszcze mniej.

Edytowane przez marcin4x4

Opublikowano

Panowie od jakiej wersji silnikowej A6 C6 zaciski pasują pod 345 do nas P&P??

Z nr 974 na boku będą OK ??

Po czym poznam że to "te " ??

Opublikowano

981 & 982