Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Upgrade hamulców w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a dwa wentylowany tył daje tylko "ciut" większa siłe ale przede wszystki wieksza pojemnosc cieplna czyli pozwala zachomować kilka razy wiecej niż niewentylowane 288mm

Jest jeszcze różnica w średnicach tłoczków 41mm i 43mm, a to robi już sporą różnicę. Gdy zgłębiałem temat jakiś czas temu, według mądrych wzorów tył 300mm na tłoczku 43mm jest około 15% mocniejszy od tyłu 288mm na tłoczku 41mm. Przód 345mm jest około 9% mocniejszy od przodu 320mm (tłoczki takie same).

A 300mm na tłoczku 41mm? :decayed:

• Odpowiedzi 12,9 tys.
  • Wyświetleń 1,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Zawsze lepiej niż 288mm na 41, i na pewno taniej niż 300mm na 43 ;)

te procenty sa troche wieksze jak piszesz

Możliwe, liczyłem korzystając ze wzorów znalezionych na necie ;)

Opublikowano

Panowie A4 Cabrio 3.0TDI (ASB) ma tył idento jak zwykla buda A4?

Opublikowano

288mm

Opublikowano

A 300mm na tłoczku 41mm?

No właśnie, ktoś mi może pokazać jaką ma siłę hamowania na ori zestawie od S4 (tłoczek 43mm), bo ja mam hebel z tyłu zbudowany na tłoczku 41mm z tarczą ori S4 300/22 + klocek EBC Ultimax2 i na stacji diagnostycznej wyszło mi, że mam 2354N i 2205N (L/P) siły hamowania.

Jest jeszcze różnica w średnicach tłoczków 41mm i 43mm, a to robi już sporą różnicę

Różnica w średnicy tłoczka (41 vs. 43mm) to niecałe 5%... czy o tyle % jest przez to słabszy hamulec? :mysli:

Mowa oczywiście o porównaniu ori zacisków S4 z ich tańszą alternatywą od VW :naughty:

Panowie A4 Cabrio 3.0TDI (ASB) ma tył idento jak zwykla buda A4?

Tak

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano

5% różnicy na średnicach, a już prawie 10% na polu powierzchni tłoczka (a pole nas interesuje). Jeśli myślisz o zmianie 41 na 43 to ja bym raczej dał sobie spokój ;)

Pomiary siły hamowania na stacji ma sprawdzic czy róznica między stronami mieści się w granicach jakiejś tam tolerancji, wystarczy, że ktoś będzie na szerszej "gumie" i siła już będzie inna. Takie jest moje zdanie.

Edytowane przez staniek

Opublikowano

Jakie są alternatywy 300mm na tył z innych aut niż S4 B6/B7? Szukam od roku i dorwać to jak trafić 6 w lotto.

Edytowane przez turzol

Opublikowano

Aaaaa, nie wziąłem pod uwagę pola powierzchni, rzeczywiście wtedy różnica rośnie do 9% :wink:

Na stację przyjechałem na rozmiarowo fabrycznym ogumieniu tj. 235/45R17

Gumki to nowe zimówki Continentala TS850P

Opublikowano

Tarcze i jarzma i tak trzeba dac z S4'ki.

Nie ma zacisku (poza s4), który jest w 100% P&P, ten który sprzedaje Wandej jest powiedzmy w 90% P&P. Od RS4 może byc,ale przewody trzeba wymienic.

Opublikowano

Nie ma zacisku (poza s4), który jest w 100% P&P, ten który sprzedaje Wandej jest powiedzmy w 90% P&P. Od RS4 może byc,ale przewody trzeba wymienic.

W katalogach dla zacisków tylnych TRW S4 B6 piszą że mają też zastosowanie w A4 3.2FSI i 2.0TFSI co może i jest mylące bo przecież te mają 288mm na tyle.

Opublikowano

Jakie są alternatywy 300mm na tył z innych aut niż S4 B6/B7? Szukam od roku i dorwać to jak trafić 6 w lotto.

Zaciski pasują (nie licząc małej przeróbki w mocowaniu linek ręcznego i przewodów hamulcowych) od VW *************************** :wink: Na PW Ci napiszę, bo się co niektórzy jeszcze obrażą na mnie, że psuję im biznes ;)

Jarzma muszą zaś być bezwzględnie od S4, nowe od TRW kosztują w granicach 150zł/szt.

Opublikowano

W katalogach dla zacisków tylnych TRW S4 B6 piszą że mają też zastosowanie w A4 3.2FSI i 2.0TFSI co może i jest mylące bo przecież te mają 288mm na tyle.

Tak jak Beyer pisze sam śmiga na takim zestawie ode mnie:wink: Jak wertujesz często allegro to skompletujesz za 400zl maks

Tapnięte z SGS5

Opublikowano

Tak jak Beyer pisze sam śmiga na takim zestawie ode mnie:wink: Jak wertujesz często allegro to skompletujesz za 400zl maks

Tapnięte z SGS5

AMEN :D

Opublikowano

Nowe zaciski TRW w granicach 700zł komplet więc nie wiem, czy to nie lepsza opcja niż szukać na siłę używki do malowania i regeneracji. ; )

Opublikowano

Panowie pewnie juz bylo nie raz, ale nie moge znalesc. Ktore oslony od tylu 288mm czy od FWD, czy od Q, pasuja uniwerslnie i pod FWD i Q?

Opublikowano

Od quattro pasują tu i tu.

Opublikowano

Dziekuje bardzo :good:

Edytowane przez biggman

Opublikowano

Czy spece od hamulców mogą mi powiedzieć czy przy zmianie z 255 na 300 z tylu linki bedą pasować czy trzeba wymieniać?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Beda pasowac

Opublikowano

Beda pasowac

:good:

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk