Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Upgrade hamulców w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A to ja chyba patrzyłem na inne, bodajze z Cayenna bo tam tarcze były 360mm[br]Dopisany: 29 Grudzień 2009, 11:59_________________________________________________ja póki co jestem bardzo zadowolony z moich hamulców :)

Z Cayenne są bardzo duże 6 tłoczkowe do naszych aut w zupełności wystarczą mniejsze np. z Porsche BOXSTER np coś takiego:

http://www.allegro.pl/item837041045_porsche_boxster_zacisk_przedni_prawy_100_sprawny.html

Jestem ciekaw czy seryjna pompa hamulcowa da rade z takimi 4 tłoczkowymi zaciskami??? Czy raczej trzeba ja bedzie wymienić na mocniejszą??[br]Dopisany: 29 Grudzień 2009, 12:06_________________________________________________Z tego co wicze to w nowym Prosche BOXSTER tarcza przednia ma wymiary 318x28mm więc spokojnie zacisk z tego auta da się założyć na tarcze Audi 320x30mm.

Tylko czy wtedy jest sens bawić się w "dorabiane" hamulce jak można załozyć ori s4 b7 które przypuszczam skutecznością nie odbiegają

• Odpowiedzi 12,9 tys.
  • Wyświetleń 1,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jedyna korzyść będzie wtedy jeśli np. taki zacisk Brembo 4 tłoczkowy z tarczą 320x30 zmieści sie pod felgą 16" ale chyba będzie ciężko może z dystansem??

Opublikowano

w/g mnie hamulce z B7 S4 są jak najbardziej :good: :good: :good:

ale w przypadku zacisku brembo podchodzi juz dużo mocniejszy klocek, tj. mieszanka jest lepsza

i tym samym skutecznośc spowalniaczy jest wyzsza

zawsze uwazałem ze klocki w zaciskach do tarczy 320 czy 345mm są za małe

poniewaz klocek ma niemal identyczną powierzchnię trąca jak w przypadku 288mm tarczy

zdaję sobie sprawe z tego ze siła jest inaczej przyłozona ale to i tak nie to

Opublikowano

Panowie chyba robie upgrade z 312 na 320 i chciałem sie upewnić zanim wszystko kupię.

Może bym tego nie robił ale wysrały mi się drugi raz ori tarcze, zużycie 0,5 mm i 0.5 mm bicia, przetoczone i po 2 tygodniach dalej to samo :confused4: do tego klocek już zaczyna sie kończyć.

Koszt wymiany kompletu np na Textarze to ~500 PLN, a upgrade 2x200 zaciski z prawie nowymi klockami i jarzmami + 2x240 tarcza Zimmermanna i finalnie lepsze heble :decayed:

Zaciski z A6 były w 2 rodzajach, z drutem i blaszką? Te drugie to takie jak w A4 B7? Do tego nowe tarcze od A4 320mm (w A6 są inne?). Tylko np Textar ma jeden rodzaj tarcz a Zimmerman czy Jurid dwa rodzaje, do hebli 1LC i 1LA, co to za różnica?

Tarcze Jurida są jakoś specjalnie lepsze? Mam je po 50 drożej niz Zimmermann.

Opublikowano

Zaciski z A6 były w 2 rodzajach, z drutem i blaszką? Te drugie to takie jak w A4 B7?

Nie w B7 były zaciski z blachą. Zaciski z drutem wystepowały w Audi A6 C5

Opublikowano

ale pasować będą i te i te.

Tarcze z a6 nie pasują.

Opublikowano

Sorka ze sie wtrace jeden komplecik z allroada/S4 bral odemnie ktos z forum i wszystko pasuje :) Z tym ze tam byly dwutloczkowe zaciski lucas jak w A8 np. Podobno wszystko normalnie pasuje.

I jedno pytanko : jaro jakie parametry tych felg 16" z pierwszego postu ? Mam 17" et 35 i nie mieszcza mi sie na hamulce z S4 :/ Chodzi o ET jak i budowe kola.

Opublikowano

na 345mm tarcze nie wejdą 17" felgi

tak samo na 320 - 16"

Opublikowano

na 345mm tarcze nie wejdą 17" felgi

tak samo na 320 - 16"

Co ty za brednie piszesz ja mam na hamulce 320x30mm zacisk z A4 b7 3,0 TDi zalożone felgi 16" ori Audi ET42. Jak nie wierzysz to moge zrobic zdjęcie. Wszystko pasuje idealnie, miedzy zaciskiem a felgą jest moze 2-3 mm luzu.

Tak samo na hamulec z S4 B6 i B7 wchodzi fela 17".

Opublikowano

kurde u mnie nie wchodzi

brakuje jakieś 3-4mm :confused4: :confused4: :confused4:

Opublikowano

Jarol ale jeszcze jedna wazna sprawa : masz zacisk jednotloczkowy ? :) Ja musze w poniedzialek skoczyc do typa przymierzyc kilka felg i wybrac cos bo moje 17 nie pasuje : zawadza zacisk o ramie felgi :/

Wiem ze wejda na zaciski dwutloczkowe z tarcza 320 mm 16" felgi ale o niskim ET (rzedu 16 z np allroada) :)

Opublikowano

Tak zacisk mam jednotłoczkowy ATE taki sam jak w S4 B6 i B7 tylko z tarcza 320mm. tak to wyglada ze standardowa felga z B6 16" ET42 dodam ze w A6 c5 sa bardzo podobne felgi tylko ET maja 45 i tez bez problemu taka felge mozna na załozyc.

Zacisk mam nowego typu ten z blachą mocujacą klocek.

f8e6e0b14ba486d5med.jpg

44f07ba96c01edf5med.jpg

78398d140ab5d2c0med.jpg

24a152f5f7c5eae6med.jpg

Opublikowano

U znajomego leza takie 16 wiec pojade i przymierze ale obawiam sie ze nie wejda :/ te dwutloczkowe sa po prostu "grubsze". Okaze sie po niedzieli :wink4:

Opublikowano

dwutłoczkowe zaciski nie sa grubsze

wręcz odwrotnie, no i są lżejsze

Opublikowano

No to nie pojmuje ki ch%^a nie chca mi wejsc felgi ani 16" piecioramienne ori audi anie moje 17" :/

Podjade i przymierze u znajomego te felgi z foto na auto.

Opublikowano

Z tego co ja wiem to zacisk 2 tłoczkowy z S4 B5 jest szerszy i dlatego nie mieci sie. Wystraczy załozyc dystans 12-15mm i wtedy wszystko ładnie pasuje.

Opublikowano

No wlasnie o tym mowie. W allroadzie gdzie siedzi ten zacisk na feldze 16" ta ma ET 16. Z koleji fabryczna felga 17 z S4 ma ET45 i szerokosc 7,5j . Wiec samo Et to nie wszystko musza byc jeszcze dosc cienkie i oddalone od srodka feli ramiona.

Opublikowano

Wypróbuj felgę taką jak wkleiłem na zdjęciach wyżej z A6 która ma ET45. Ona ma taka budowę ze jest dużo miejsca na zacisk od ramion felgi. Dla porównania przy tej feldze u mnie odległość miedzy ramionami felg a zaciski to około 12mm a przy kołach letnich 18" Et42 wzór RS6 odległość miedzy zaciskiem a ramionami felg to 2 może 3mm.

Opublikowano

O widzisz dobrze wiedziec :) Pojade po niedzieli i zaloze ja budowa wlasnie widac moze pomiescic skoro mowisz ze u ciebie taki luz to i do mnie wejda :good: na moich 19 RS6 19/9" et 49 miejsca wlasnie tez tylko jakies 2-3 mm.

To moze mi podejda tamte :)

Opublikowano

miałem hamulce z 3.0 tdi a teraz mam z s4 b7.

Na hamulce 320 wchodzi felga 16 ale alu, tak samo jest z 345 wchodzi 17 alu.

Stalówki nie wchodzą