Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Olej w silniku ponad max.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,nie wiem czy tak jeździć bo olej mam ponad Max na bagnecie ,olej wymieniam co 10tyś.ale jeszcze parę tyś.km mam do wymiany? przebieg 186tyś.km :mysli:

Opublikowano

zaraz zetrze się wałek ze szklaneczkami i będzie bolało po kieszeni

ja już tą wymianę mam za sobą, nowy wałek z panewkami, nowe szklanki, PD umyte ultradźwiękami i założone nowe uszczelniacze no i DPF wywalony :kox:

Opublikowano

To są właśnie świetne silniki z DPF-em :decayed:

Lepiej jest upuścić oleju trochę niż ma być go za dużo, w sumie to nie olej tylko mieszanina oleju z paliwem w tym przypadku ON :facepalm:

Opublikowano

spuść ten olej i jedź na usunięcie DPFa póki może wszystko jest OK to zamiast wydać na części zrobisz DPF out i CHIP

Opublikowano

Lepiej jest upuścić oleju trochę niż ma być go za dużo, w sumie to nie olej tylko mieszanina oleju z paliwem w tym przypadku ON :facepalm:

a moze nie przez DPF tylko przez pompowtryski (jakasz nieszczelnosc w osadzeniu pompowtrysku???

mam DPF i jak narazie nie zauwazylem zmian poziomu ale mam silnik CR (zrobilem niecale 60tys autem zmieniajac olej 2 razy)

Opublikowano

a moze nie przez DPF tylko przez pompowtryski (jakasz nieszczelnosc w osadzeniu pompowtrysku???

mam DPF i jak narazie nie zauwazylem zmian poziomu ale mam silnik CR (zrobilem niecale 60tys autem zmieniajac olej 2 razy)

zaj3biście

Opublikowano

ostatnio bylem swiadkiem jak kumpel musial Astre z Niemiec na lawecie ciagnac do kraju bo mu sie zachcialo DPF wywalic, a niemcom zechcialo sie analize spalin zrobic na trasie :hi:

Opublikowano
  • Autor

moje z DE Niemiec jeździł na longlife a wymieniał według książki co 30tyś.km :(

Opublikowano

może ktoś to robił i poleca jakiś warsztat w moich okolicach?

Katowice www.dynosoft.pl

Wrocław www.ecuproject.pl

Opublikowano

Zrób diagnozę Vagiem pod kątem działania DPF-a, a także ogólnego stanu silnika.

Między bajki można włożyć to, że oleju przybywa przez DPF-a jak jego układ jest sprawny i silnik jest w dobrym stanie technicznym :cool1:

Jeżeli na Vagu wszystko wyjdzie O.K. to winne są prawdopodobnie uszczelniacze pompowtrysków :gwizdanie:

DPF może i nie jest największym przyjacielem kierowcy, ale jak jest sprawny nie powinien stwarzać problemów, jak się coś zdupcy to można naprawić :decayed:

Tutaj na forum wszyscy krzyczą wywalać, nawet nie próbując zdiagnozować :wallbash:

Jeżdzę autem z DPF-em od 90kkm i aktualnie 140 kkm na blacie i jeszczę kontrolki DPF-a nie widziałem............

Wywalić to można jak już silnik padaka, a sam filtr zapopielony że już nigdy z niego pożytku nie będzie :cool1:

Opublikowano
  • Autor

no właśnie mam trochę do myślenia teraz bo z DPF-em żadnych problemów nie mam póki co i z silnikiem też a wyższy poziom oleju jest od kiedy mam auto już 2 lata po kupnie :mysli:

Opublikowano

Robiłem w swoim uszczelkę pod głowicą po przelocie ok. 110kkm i mechanior weryfikując głowicę stwierdził że jak gniazda pompowtrysków dotrzymają do 200 kkm to będzie dobrze :naughty:

W PD-kach z jednopunktowym mocowaniem pompek wyrobienie ich gniazd jest główną przyczyną przybywania oleju :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

hmm,ale teraz co jak to sprawdzić, najpierw to zrobię tą diagnostykę silnika chyba....

Opublikowano

Dokładnie, jeżeli z diagnozy wyjdzie wszycho OKI, to DPF-a bym nie ruszał, oprócz oringów/wyrobionych gniazd pompek, do sprawdzenia też pompa tandemowa, czasami potrafi przepuszczać paliwo do oleju :mysli:

Opublikowano
To są właśnie świetne silniki z DPF-em decayed

Choroba wieku dziecięcego ;( . Za którą zapłacili użytkownicy. BPW+DPF to stare kapcie już, w CR wygląda to lepiej :)

Mi po usunięciu PDF ubywało ok.0.7L co 10kkm :kox:(przed usunięciem przybywało ok 1L). Właśnie dzieciak policzył ze to w sumie 1,7L różnicy(spalalo+dolewalo) :sick3:

Opublikowano

spuszczenie oleju niewiele pomoze, poza obnizeniem cisnienia w komorze korbowej, to wciaz bedzie zupa nie olej.

tylko wymiana.[br]Dopisany: 20 Luty 2012, 22:31_________________________________________________

zgadza sie przyczyna moga byc osadzenia PD, niestety to przypadlosc R4 PD 8V, przez jednopunktowe mocowanie PD i bledy montazowe.

60000 km i 2 wymiany oleju, coz.... nie skomentuje.[br]Dopisany: 20 Luty 2012, 22:34_________________________________________________

ostatnio bylem swiadkiem jak kumpel musial Astre z Niemiec na lawecie ciagnac do kraju bo mu sie zachcialo DPF wywalic, a niemcom zechcialo sie analize spalin zrobic na trasie :hi:

jest taka mozliwosc, ale aby ja wyeliminowac, mozna zamontowac katalizator zamiast DPF. EU4 sie uzyska bez DPF.[br]Dopisany: 20 Luty 2012, 22:35_________________________________________________

hmm,ale teraz co jak to sprawdzić,specjalnie rozbierać silnik czy jak? najpierw to zrobię tą diagnostykę silnika chyba....

VAG-iem sprawdzisz tylko stan DPF. eliminacja zlego osadzenia PD i stanu gniazd wylacznie po ich demontazu.[br]Dopisany: 20 Luty 2012, 22:37_________________________________________________

Zrób diagnozę Vagiem pod kątem działania DPF-a, a także ogólnego stanu silnika.

Między bajki można włożyć to, że oleju przybywa przez DPF-a jak jego układ jest sprawny i silnik jest w dobrym stanie technicznym :cool1:

Jeżeli na Vagu wszystko wyjdzie O.K. to winne są prawdopodobnie uszczelniacze pompowtrysków :gwizdanie:

DPF może i nie jest największym przyjacielem kierowcy, ale jak jest sprawny nie powinien stwarzać problemów, jak się coś zdupcy to można naprawić :decayed:

Tutaj na forum wszyscy krzyczą wywalać, nawet nie prbójąc zdiagnozować :wallbash:

Jeżdzę autem z DPF-em od 90kkm i aktualnie 140 kkm na blacie i jeszczę kontrolki DPF-a nie widziałem............

Wywalić to można jak już silnik padaka, a sam filtr zapopielony że już nigdy z niego pożytku nie będzie :cool1:

problemy z DPF pojawiaja sie gdy uzytkujesz auto na krotkich odcinkach w warunkach miejskich. Wtedy faktycznie moze dosc do sytuacji w ktorej ECU zacznie dozowac ON, a proces nie zostanie doprowadzony do konca, a ON z oleju bedzie mial warunkow do odparowania.[br]Dopisany: 20 Luty 2012, 22:40_________________________________________________

To są właśnie świetne silniki z DPF-em decayed

Choroba wieku dziecięcego ;( . Za którą zapłacili użytkownicy. BPW+DPF to stare kapcie już, w CR wygląda to lepiej :)

Mi po usunięciu PDF ubywało ok.0.7L co 10kkm :kox:(przed usunięciem przybywało ok 1L). Właśnie dzieciak policzył ze to w sumie 1,7L różnicy(spalalo+dolewalo) :sick3:

niestety to problem wszystkich DPF dopalanych ON.

Opublikowano
  • Autor

o ile to może być teraz więcej oleju w silniku przy poziomie pierwszej kulki tak jak mam teraz na miarce?

Opublikowano

o ile to może być teraz więcej oleju w silniku przy poziomie pierwszej kulki tak jak mam teraz na miarce?

to nie jest o iles wiecej oleju w misce, tylko iles ON w oleju.

Opublikowano

Drodzy Panowie, Panie i dzieci,

klekoczace klekoty nie maja przepustnic (a jak maja to nie po to by chodzily) jak ma np komarek u dziadka w szopie bo im sa one do szczescia malo potrzebne

Sterowanie "wiecej mocy - mniej mocy" odbywa sie poprzez dodanie zdjecie koksu (w wolnossacych dieslach nie bylo turbiny, czujniczkow a jedynie linka pomiedzy pedalem gazu i mechaniczna pompa wtryskowa "daj mnie - daj wiecej koksu"...)

Pisze to po to by wyjasnic: nie ma czegos takie jak za uboga i za bogata "mieszanka" w klekocie

Gdyby auto dodawalo tak duzo koksu, ze ten nieprzepalony splywalby do oleju po sciankach (tak brzmi teoria) to zwyczajnie mialby w tym momencie wiecej mocy i jechalby szybciej

W silnikach CR VW wypalanie jest nawet na wolnych obrotach wiec chyba do tego mega ilosci paliwa nie potrzeba? (inaczej obroty przy wypalaniu bylyby na poziomie 4tys obr: wiecej koksu wiecej mocy - wiec na wolnych szlo by w obroty a podnosi sie moze o 100 ogr/min)

Kupa aut jezdzi na czipach z przypadku czy nawet powerboxach koksujacych auta przy przyspieszania ze dymia jak parowozy.... i co... dlaczego niby tam nie przybywa oleju? (dlaczego w jakis 1Ztach co pamietaja czasy wojny secesyjnej tam to sie nie dzieje?)

Popmpowtryski (ich osadzenie)... to prawdopodobna przyczyna przybywania oleju w silnikach PD... nawet jestem w stanie zauwazyc potencjalny zwiazek z DPF: jezeli PD-ekowe silniki wiecej (z jakiegos powodu) potrzebuja wachy do wypalania niz CR to zwyczajnie czesc tej wachy dostanie sie przez glowice do oleju

W silnikach benzynowych mieszanka z paliwem (w klekotach czyste powietrze/ewentualnie ze spalinami z EGRa) non-stop jest sprezane (no i jak dmucha przez wlewe oleju! - wystarczy odkrecic wlew, zatkac odme i kazdy benzynowy silnik bedzie dmuchal jak wylot z odkurzacza!) i nie zauwazylem przybywania oleju - oczywiscie, ze paliwo w jakiejs czesci dostaje sie do oleju (w kazdym silniku - inaczej bysmy go zmieniali rownie czesto jak w skrzyni biegow) tyle, ze ja jakos tego nigdy nie zauwazylem na bagnecie

Krotko: obstawiam PDki jako przyczyne

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano

no to maly wyklad... :naughty:

czy tutaj ktokolwiek napisal, chocby slowo nt. przepustnicy w dieslu? lub o zbyt bogatej mieszance? :cool1:

Pisano nt. ilosci wtrysnietego paliwa do komory spalania.

I oczywiscie, zgadzam sie ze jezeli np. po zmianie map zostanie jego zbyt duza ilosc podana, silnik kopci jak parowoz, a jednak nadmiar ON nie trafia do miski olejowej. zreszta podobnie sie dzieje przy zbyt niskim cisnieniu powietrza doladowanego wiec i zbyt malej ilosci powietrza w ladunku... i to sie zgadza z jednym ale...

Owe zbyt zbyt duze, w stosunku do zalozonych dawki, trafiaja do komory spalania we wlasciwym z punktu widzenia pracy silnika momencie, tzn. z odpowiednim katem wtrysku, nawet o ile on bedzie odrobine wyprzedzony czy opozniony, nastepuje w okolicy maksymalnego cisnienia osiagnietego w komorze spalania, wiec sam proces zachodzi w warunkach umozliwiajacych spalanie, ale ze wzgledow na stosunki stechiometryczne niecalkowite - z powodu niedoboru tlenu. skutkuje to produkcja CO ( zamiast CO2), oraz wskutek rozkladu w wysokiej temperaturze - weglowodorow, wolnego wegla w postaci sadzy, snujacej ow wspomniany slad parowozu, za przyspieszajacym w takich warunkach pojazdem.

Coz natomiast dzieje sie w silnikach wyposazonych DPF?

w normalnych warunkach czastki wegla w postaci sadzy zatrzymywane sa wlaśnie w strukturze metalowo/ceramicznej DPF-a, ulegajac naturalnemu dopalaniu, jednak ten proces bedac malo wydajny prowadzi do gromadzenia wewnatrz coraz wiekszej ilosci rzeczonej sadzy, i ograniczenia przepustowosci filtra ( poglebiajac ograniczenie samoczyszczenia DPF-a). ABy temu przeciwdzialac,uruchomiony zostaje wymuszony proces dopalania nadmiaru sadzy.

Proces spalania, ma byc przeprowadzony w warunkach podwyzszonej (w stosunku do normalnych warunkow jego pracy) temperatury , i podniesionej nie w cylindrze a w filtrze DPF ( m.in aby uchronic turbine), w ktorym paliwo podwyzszajac temperaturze powyzej 550C, ulegajac spalaniu spowoduje dopalenie odseparowanej przez filtr sadze.

Zalozeniem jest podanie paliwa, aby nie ulegalo ono spalaniu w cylindrze, czy kolektorze wydechowym a wlasnie filtrze DPF. A uzyskuje sie to przez dotrysk paliwa, na poczatku fazy wydechu oraz w fazie wydechu, aby gazy wydechowe, wykorzystac swoja dynamike, zabraly wraz z soba wtrysniete dawki paliwa.

Niestety problem polega na tym ze nie caly dotrysniety ladunek trafia do ukladu wydechowego, i jego czesc pozostaje w komorze spalania, skad trafia poprzez pierscienie -( ON ma niejsza lepkosc niz olej, wiec pierscien zgarniajacy nie jest w stanie go zatrzymac) - do miski olejowej.

Dodatkowo sytucje pogarszyc moze zmiana ( zmniejszenie predkosci obrotowej lub zatrzymanie silnika) zalozonych do wypalania warunkow. Wtedy system krotko i prosto piszac glupieje. Taka sytuacja ma mijesce w warunkach miejskich.

W zalozeniu konstrukcyjnym ilosc ON dostajaca sie do oleju, miala byc nie grozna, i miala odparowywac w trakcie dalszej eksplotacji pojazdu, jednak kontruktorzy - teoretycy, nie pomysleli ( nie pierwszy raz zreszta) ze teoria to jedno a warunki drogowe i swiadomosc technologiczna uzytkownikow pojazdow drugie.

dziekuje za uwage :hi:

[br]Dopisany: 21 Luty 2012, 12:42_________________________________________________oczywiscie prawda jest, ze winowajca obecnosci paliwa w ON nie musi byc DPF, wspomnielismy o tym wczesniej. :cool1: