Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wałek rozrządu i dziwne dudnienie w obudowie filtra powietrza A4 B6 1.9TDI PD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja narazie miałem avfa przelot okolo 345 tyś km - zero problemów z wałkiem

teraz mam awx 318 tyś - zero problemów z wałkiem

coś mi się wydaje że po prostu szły partie podatne na problemy z wałkiem oraz takie które były wolne od tych problemów

W moim otoczeniu już conajmniej 4-5 osób robiło wałek

Opublikowano

a u znajomych, którzy wymieniali wałki też występowało odczucie "padaczki" na rozgrzanym silniku??

Opublikowano

w moim przypadku głównym objawem problemu z wałkiem było buczenie i telepanie na jołowym, buczeć przestało telepanie zmalało o 80% ale czasem sie zatrzęsie.

Opublikowano

u mnie telepanie troszkę się zmniejszyło po wymianie podkładek pod PD, wałek wymieniam przy okazji robienia rozrządu. Jak tylko u mnie drgawki zmniejszą się o 80% to będę bardziej niż zadowolony - czas pokaże :) (oczywiście mówimy tu non stop o drgawkach na biegu jałowym)

Opublikowano

Miałem identycznie. Po wymianie oringów na PD coś tam się zmniejszyło ale dopiero po zamontowaniu wałka itd od kolegi DZIKA;) zaczął klekot równo pracować

---------- Post dopisany at 13:46 ---------- Poprzedni post napisany at 13:44 ----------

u mnie telepanie troszkę się zmniejszyło po wymianie podkładek pod PD, wałek wymieniam przy okazji robienia rozrządu. Jak tylko u mnie drgawki zmniejszą się o 80% to będę bardziej niż zadowolony - czas pokaże :) (oczywiście mówimy tu non stop o drgawkach na biegu jałowym)

Mam nadzieję że nie zapomniałeś zmienić przy okazji uszczelniaczy zaworowych. Koszt niewielki A święty spokój :D

Opublikowano

zmieniam wałek, szklanki i uszczelniacze

Opublikowano

Furmanka odżyje. U siebie jeszcze zauważyłem lepsze wkręcanie się na obroty powyżej 3,5 tys. Pewnie dlatego że zawory bardziej się otwierają. W porównaniu do nowego wałka krzywki były o 0,8 mm mniejsze/zjechane. Jakby nie było to jest około 10% skoku zaworu.

Opublikowano

to mnie pocieszyliście :banan: czekam z niecierpliwością na telefon od mechanika (ma zadzwonić, gdy już poskłada wszystko do kupy)

Opublikowano

Temat rzeka........... w innym wątku sa dogłębnie opisane objawy, ceny, przebiegi, numery części, zdjęcia, logi i mase przemyśleń mądrych ludzi. Poszukajcie a znajdziecie.

Opublikowano

a więc odebrałem auto od mechanika i puki co (nie chce jeszcze zapeszać, bo przejechałem tylko kilkanaście kilometrów) jestem mile zaskoczony. Praktycznie można powiedzieć, że drgania ustały całkowicie:banan:

Opublikowano

Jeżdżę niecałe dwa tygodnie po wymianie i też ciągle na światłach się wczuwam czy nie zatelepie :P

Opublikowano

ja tyle się męczyłem z tym telepaniem, że teraz na skrzyżowaniach będę stał chyba przez dwie zmiany świateł tak mnie to rajcuje jak wibracje silnika na luzie są praktycznie nie wyczuwalne :decayed:

Opublikowano

miales tylko drgawki od wytartego walka? zero problemow z odpalaniem i buczeniem z dolotu?

Opublikowano
ja tyle się męczyłem z tym telepaniem, że teraz na skrzyżowaniach będę stał chyba przez dwie zmiany świateł tak mnie to rajcuje jak wibracje silnika na luzie są praktycznie nie wyczuwalne :decayed:

Weź wałek od mechanika i zmierz krzywki. Ciekaw jestem ile się zjechały.

---------- Post dopisany at 11:15 ---------- Poprzedni post napisany at 11:07 ----------

miales tylko drgawki od wytartego walka? zero problemow z odpalaniem i buczeniem z dolotu?

Problem z odpalaniem to nie wina wałka. No chyba że wałek zupełnie starty na okrągło lub dziura w popychaczu. Znajomy tak miał w BMM to właściwie i tak odpalał w miarę dobrze no ale nie był w stanie już jechać.

W/g mnie wytarty wałek wręcz może pomóc w odpalaniu. Zawór mniej się otwiera czyli więcej paliwa w cylindrze. U mnie problemy z odpalaniem ustały po wymianie oringów PD

Opublikowano

Panowie jakie półpanewki wkładacie - zamiennik czy oryginał? Obiło mi się, że zamienniki półpanewek konkretnie Glyco niekoniecznie są wymiarowe

Opublikowano
Panowie jakie półpanewki wkładacie - zamiennik czy oryginał? Obiło mi się, że zamienniki półpanewek konkretnie Glyco niekoniecznie są wymiarowe

Brałem od Dzika z forum i chyba Glyco. Montował całość kolega z ASO Audi i nie marudził że coś nie tak.

Opublikowano

z paleniem nie miałem raczej większego problemu, co do odgłosu z dolotu to chyba faktycznie coś było słychać, a co do wałka to musiał bym po niego podjechać do mechanika i go zabrać. Ja się za bardzo na tym nie znam ale na moje niewprawione oko było widać że wałek był zeszlifowany delikatnie. A co do szklanek to w zasadzie żadna nie miała idealnie płaskiej powierzchni.

Opublikowano

Właśnie chodziło mi o wymiar krzywki tak żeby porównać. Później wrzucę zdjęcie swojego.

Opublikowano

nie byłem jeszcze u mechanika, aby porobić zdjęcia wałka, ale nagrałem film jak zachowuje się auto na wolnych obrotach po jego wymianie (dźwięk w filmie jest tragiczny, ale to wina telefonu, którym nagrywałem film oraz wiatru). W ostatnich sekundach filmu widać w jak tragicznym stanie mam pompki, a mimo to autem nie telepie na jałowym wcale, tylko czasem puści chmurę czarnego dymu podczas mocnego depnięcia w gaz np. podczas wyprzedzania.

(choć i tak z tymi pompkami trzeba coś zrobić :facepalm: )

Opublikowano

Kolego grupa 13 wbrew pozorom nie swiadczy o stanie pompek, tam masz podane korekcje paliwa ktore ECU podaje do dawki standardowej czyli dodaje od standardu lub ujmuje. Jest to spowodowane nie stanem pompek ale całego silnika, jeden z cylindrów jest bardziej szczelny inny miej to samo z zaworami i dlatego ECU ma opcje korekcji dawek tak aby moc była równa na kazdym cylindrze, na 80% gdybyś zamienił kolejność pompek wyniki były by takie same, wiem z własnego doświadczenia. O stanie pompek więcej powiedzą ci BIPY, choc miałem przypadek ze pompki były walniete BIPY dochodziły do 45 wsadzilismy pompki wyciągnięte z Octavi z 80tys przebiegu silnik chodził jak nowy a BIPY były 20-25 więc tez nie najlepiej.

Wiele osób zamieniło by sie na takie korekcje, a według mojej skromnej osoby nie masz co kombinować bo utopisz mase kasy a i tak nic sie nie zmieni.