arszenik Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 a) czy ktos z instalujących juz audio w B5 99/00 wie ile mniej wiecej trzeba kabla zasilajacego od aku do wzmaka/bagaznika ? ktoredy go poprawadzic aby odwalic najmniej roboty (zdejmowanie plastikow itd.), i to samo dotyczy RCA od radia do baga. c) jakies sensowne niewidoczne w bagu miejsce na wzmacniacz? nie znalazlem podobnego wyczerpujacego topicu thx
grzanek85 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zapraszam na spocik w piątek to Ci wszystko pokażemy :th:, a tak ogólnie to bez rozkręcania progów nic nie zrobisz. Kabla zasilającego z lekkim zapasem wchodzi 6m
sethio Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 a jak kabelek wyciągnąć z bagaznika do aku w moim modelu ?
moskal Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 z kabiny do komory silnika najlepiej przez dziure od linki do otwierania maski , z resztą dystansu powinienes sobie poradzic bez problemu
Nosb Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Ja bym proponował raczej isc z kablem prawym progiem ( mniej wiazkie elektrycznej auta) to samo RCA.
grzanek85 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Nosb RCA nie może leżeć koło prądowego
Nosb Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Hm... niby racja... Sam nie wiem co gorsze : czy puscic w tym samym progu co pradowy (niekoniecznie razem ) czy z reszta instalacji elektrycznej auta lewym :>
Krycha Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 lewy próg zasilanie, prawy/środkowy tunel rca i bez kłopotów będzie
arszenik Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2008 ok dam rade w nie jednym aucie juz kabelki sobie kladlem tylko chodzilo mi o dlugosc... tym bardziej ze subek juz sklecony handmade
Watson Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Pamietaj ze nie liczy sie dlugosc a grubosc . Czesto sie o tym zapomina a przy tej dlugosci przewodu zasilajacego istotna jest jego srednica , bo od tego zalezy ile pradu bedzie w stanie dostarczyc do wzmacniacza.
arszenik Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2008 spoko ok, wiem dzieki amatorem w tej dziedzinie nie jestem, troche juz zebow zjadlem na tym
Italiano Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Jeżeli stosujesz wzmaka o jakieś dobrej mocy, to polecam założenie cewki blisko niego, daje to dużo lepszy ciągły bas.
arszenik Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2008 mysle nad tym od dawna ale jakos gotówkowo nie dysponuje chwilowo Masz cos taniego do polecenia? co sie sprawdza? skrzynia z LANZARem MAX12" 1000peak/~400RMS[W] ciagła ze wzmakiem 300W RMS (600RMS chwilowa szczytowa) wiem ze wzmak powinien byc troche wiekszy ale to z czasem...
Watson Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Jeżeli stosujesz wzmaka o jakieś dobrej mocy, to polecam założenie cewki blisko niego, daje to dużo lepszy ciągły bas. To mnie bardzo zaciekawilo. Czy mozesz napisac cos wiecej na ten temat bo lepszego basu nigdy dosyc ?
arszenik Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2008 koledze chyba chodzilo o kondensator bufor basu, czyli bufor niedostatku prądu między uderzeniami - tak na chlopski rozum... "1.0 Farad oznacza, że kondensator jest w stanie stabilizować napięcie we wzmacniaczach o mocy łącznej nie przekraczającej 1000w RMS! Większej pojemności kondensator tylko obciąża nasz akumulator i zamiast pomagać szkodzi. Jednym zdaniem kondensator służy do podnoszenia i stabilizowania napięcia wzmacniacza dzięki czemu wykorzystujemy pełną moc wzmacniacza, a nie tylko kilkadziesiąt procent." a cewka to inna bajka... - tu nie przydatna...
Italiano Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Dokładnie chodzi o kondensator, potocznie nazywany mylnie cewką. A co do Lanzara to nie jest złą firmą, ja preferuje chociaż JBL, bardzo ładny bas i nieźle drga. Ważna rzecz, żeby zastosować dobrą skrzynie do głośnika. I oczywiście napisz jaki wzmacniacz chcesz zastosować.
arszenik Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Skrzynie zamknieta robilem sam wg. 3 programow do obliczania, krzywych, moich wymagań i grubosci mdfów. Lanzarek gra juz rok w drugim aucie na Blaupunkcie 2200 - kozacko, odziwo nie brakuje mu niczego nawet podczas extremalnego sluchania... programowo w zakresie od ok 45Hz (docelowo bo tak chcialem), ja nie lubie dudnienia ze az wysokich nie slychac tylko soczysty basik. U mnie w gre wchodzi jakość dzwieku a nie mocarstwo na najnizszy mocny bas... lekki ot sie zrobil
Nosb Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 arszenik skad wziałes cytat o tych kondensatorach ? Bo tak sie składa ze u mnie w bagazniku siedzi 20F
arszenik Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2008 arszenik skad wziałes cytat o tych kondensatorach ? Bo tak sie składa ze u mnie w bagazniku siedzi 20F 20F? tylko po cholere az tyle? Nie spotkalem sie nawet z takim Moze 20mF Albo jakis inny przelicznik zeby wyszlo 2F ? to zrozumiem... Akumulator zmieniasz raz w miesiacu ? Cytat gdzies z allegro bo na wiki i nigdzie indziej na szybko nie znalazlem
Nosb Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Na allegro to rózne cuda piszą zeby sprzedac swoje np super sprawny w 99% telefon : brak zasiegu Interesuje mnie jak to wygląda w rzeczywistosci No 20 to on moze nie ma Taki mam : http://www.allegro.pl/item350238693_kondensator_impulse_hybrid_20_farad_z_led_v_a_fvat.html Wiem ze 1 F ładuje sie przez zarówke z 5 sekund max ... A ten z 2 minuty
Rekomendowane odpowiedzi