Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Instalacja kierownicy multifunkcyjnej S3/R8/S6/TT/A4 B7/B8 w A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w concercie nie będzie Ci działała lewa rolka ;)

Opublikowano

w concercie nie będzie Ci działała lewa rolka ;)

da się przeżyć - w tygodniu zakładam BNS'a :wink4:

ale u niektórych działa

Opublikowano

czemu miałaby nie działać rolka lewa w concercie?... to od kioery zalezy? czy od czego że nie działa?

Mam Concerta + multifunkcje i działają obie rolki... (nie zmieniałme kiery, może dla tego ;-) )

Opublikowano

czemu miałaby nie działać rolka lewa w concercie?... to od kioery zalezy? czy od czego że nie działa?

Mam Concerta + multifunkcje i działają obie rolki... (nie zmieniałme kiery, może dla tego ;-) )

masz Concerta ale i masz B7

prawdopodobnie instalacja trochę się różni

Opublikowano

W B6 z kiera od B7 rolka nie działa, w B7 działa.

Opublikowano

a ok. kumam, dzieki.

Opublikowano

A w chorusie będzie działała rolka ? Bo ja już zaczynam się gubić ? Bo jeżeli nie to wymiana kiery traci sens ? Może ktoś się wypowie z jakimi radiami działa mulifunkcja a z jakimi nie? Mówię tutaj o montażu kierownicy z B7 do B6.

Opublikowano

Na pewno w RNS`e ;)

Opublikowano

Na pewno w RNS`e ;)

ja mam auto z początku produkcji, zastanawiam się czy będzie wszystko działało jak założę BNS bo w Concercie działa tylko głos :mysli:

Opublikowano

Na pewno w RNS`e ;)

ja mam auto z początku produkcji, zastanawiam się czy będzie wszystko działało jak założę BNS bo w Concercie działa tylko głos :mysli:

Zakładaj RNS`e ;)

Opublikowano

Na pewno w RNS`e ;)

Zakładaj RNS`e ;)

jakbym miał zakładać RNSa to musiałbym zmienić licznik aby miał kolorowy fis bo nie lubie czegoś co nie jest dokończone jak trzeba

Opublikowano

Witam! Właśnie kupiłem sterownik i taśmę z opisu Malika! Chcę zamontować tempomat.

W swoim A4 B6 mam kiere trójramienną z funkcją Tiptronic tylko do dziś Tiptronic nie działał bo sterownik miałem z literką F czyli niekompatybilny! Mam pytanie Czy muszę zmienić kiere jak wymieniam sterownik i taśmę?

Czy mając w Audi A4 B6 sterownik z A4 B7 o nr: 8E0 953 549 Q,

Taśmę z A4 B7 o nr: 4E0 953 541 A

będzie Airbag w kierownicy trójramiennej z funkcją Tiptronic od A4 B6 o nr: 8E0 419 091 BA działać???

I czy funkcja Tiptronic wreszcie zacznie działać? Czy też muszę wymienić kiere na A4 B7 aby całość była kompatybilna?

[br]Dopisany: 02 Październik 2010, 09:39_________________________________________________Sterownik + taśma + kabel poduszki kupiłem za 209 zł - super sprawa

http://allegro.pl/show_item.php?item=1250763967

Opublikowano

Poduszka powinna działać, bo poduszka jest dopinana bezpośrednio z taśmy na do kabelka, który idzie ze sterownika,(to jest ta mała żółta 4-pinowa wtyczka od tyłu taśmy którą też trzeba wymieńić bo stara nie pasuje do nowej taśmy) tylko musisz się upewnić, że kabelki od poduszki będą podpiete w żółtej wtyczce( w tej w wiązce od poduszki) pod piny, które w tasmie są od poduszki. to muisz posprawdzać miernikiem elektrycznym najlepiej. Co do Tipa, to nie jest pewne, czy tip w kierze B7 wysyła takie same sygnały jak w kierze od B6. A sterownik jest inny. Bedziesz też musiał kupić albo sfabrykować wiązkę poduszki, bo do starej poduchy nie zapasują te dwie wtyczki : pomarańczowa i zielona, a do nowej taśmy nie zapasuje stara wtyczka. Oprócz tego w starej kierownicy przyciski od TIPa ( przynajmniej wg schematu przechodzą przez sterownik w kierownicy ( nie w kolumnie , ale mały dodatkowy układ stanowiący część integralna kierownicy) a w nowej kable idą bezpośrednio do sterownika w kolumnie od łopatek i tu może być zonk, jak chodzi o współpracę starego z nowym. Więc jest kilka tematów, które musisz obadać. Normalnie multifunkcja w starej kierze nie gada ze sterownikami Q i R z B7 i kiera od B7 nie gada ze sterownikiem od B6. To samo może być z Tipem. Ale jak już masz sterownik i taśmę to działaj i powiedz co Ci się udalo. Aha, jak masz TIP to możesz mieć ewentualnie taśme na 12 pinów, więc tego byś nie musiał zmieniać może.

Opublikowano

Dzięki Madbar za opis i myśle że będzie lepiej jak kupię jeszcze kiere od B7 lub A6 czy A8 -wtedy na 100% wszystko zadziała bo już to sprawdzone jest! Ta kiera Malikowa jest super ale koszty mnie przerastają! Muszę poszukać coś do 800 zł tyle mogę jeszcze zainwestować.Jak kupię kierę to napisze![br]Dopisany: 02 Październik 2010, 17:02_________________________________________________Kupiłem właśnie kompletną mfu kiere od A6 wraz z poduchą za uwaga 400 zł

http://allegro.pl/okazja-kierownica-airbag-audi-a6-multitronic-bcm-i1251755354.html

I mam takie pytanie: Czy jest możliwość dołożenia osobno łopatek Tiptronic do kiery nie wyposażonej w takie łopatki fabrycznie?

Widziałem na allegro że same łopatki można dokupić.

Opublikowano

I mam takie pytanie: Czy jest możliwość dołożenia osobno łopatek Tiptronic do kiery nie wyposażonej w takie łopatki fabrycznie?....

Nie

Co do działania TIPa to trzeba zakodować i to nie tylko w sterowniku kierownicy, ale także w sterowniku skrzyni. Ale to w przypadku, gdybyś miał kierę z fabrycznymi łopatkami.

Opublikowano

Szukam rozwiązania na nie działającą lewą rolkę

ma ten sam problem :disgust:

auto z 2001 roku, radio Concert, graty zgodne z opisem i lipa działa tylko sterowanie głosem

c3dc542a65c2b89f.jpg

Panowie odgrzeje kotleta

miał być BNS niedawno zmieniłem plan, że będzie RNS-E ale wyskoczył mi pewien wydatek i prawdopodobnie narazie nie będę zmieniał radia

i teraz pytanie: skoro w B7 lewa rolka działa z Concertem to czy przyczyna może leżeć po stronie radia (że moje jest z 2001 roku a w B7 np. z 2005) ??

jak myślicie?

Opublikowano

shop to numer dealera

wsc to numer serwisu

tego się nie zmienia

Opublikowano

Czy ktos pomoze.

Co potrzebuje aby do skrzyni tiptronic dolozyc tempomat w B7?

Kiera jest ori multifunkcja z glosem, bez lopatek i do tego teraz chce dolozyc tylko tempo.

Z tego co sie juz dowiedzialem potrzebuje:

- manetke tempo <-- niewiem czy razem musze kupic set, czy moze tasma niema nic do tempo

- czujnik pod pedal hamulca ktory bedzie wylaczal tempo jak tylko nacisnie sie hamulec

W ramach info modul mam z literka Q.

Opublikowano

Czy ktos pomoze.

Co potrzebuje aby do skrzyni tiptronic dolozyc tempomat w B7?

Kiera jest ori multifunkcja z glosem, bez lopatek i do tego teraz chce dolozyc tylko tempo.

Z tego co sie juz dowiedzialem potrzebuje:

- manetke tempo <-- niewiem czy razem musze kupic set, czy moze tasma niema nic do tempo

- czujnik pod pedal hamulca ktory bedzie wylaczal tempo jak tylko nacisnie sie hamulec

W ramach info modul mam z literka Q.

tylko manetkę bo czujnik raczej powinien być

Opublikowano

Antonio jak navi przekodować do kiery z multifunkcją?