Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Instalacja kierownicy multifunkcyjnej S3/R8/S6/TT/A4 B7/B8 w A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moim zdaniem moze byc problem taśmy ,jak masz mozliwość to znajdz kogos kto ma kierownice mufu i przełóz samą kierownice do niego i sprawdz to nie trwa długo.

Opublikowano

co dziwne...już działa normalnie, ale i tak wole ją wymienić bo chyba nie bez powodu jest nazywana taśmą ESP (a esp się przydaje:) a jak ma mi się wysypać w najmniej odpowiednim momencie to odżałuję$) co do VAG'a - w którym miejscu powinny pojawić się błędy gdy multifunkcja przestanie działać? (czujnik skrętu?) kontrolka ESP mi się wtedy nie zapalała - ale nie wiem czy to ma związek

------------------

update:

nadal działa tylko gdy przekręcę kierownicę w prawo:) (i raz na dzień w jakiejkolwiek pozycji kierownicy przez 2 minuty) ale zauważyłem, że nie działa mi też wtedy klakson....po podpięciu vaga zaden blad sie nie pojawia :mysli: macie jakieś pomysły?

Opublikowano

podejrzewam tasme/ring

mialem problem z klaksonem i kierunkowskazem w prawo i problem ustal po wymianie tasmy...co prawda nie mialem wowczas mufu, ale to moze byc to..

jak masz kogos znajomego w poblizu to podmien tasme i sie okaze :naughty:

btw jestem po montazu mufu od B7 w B6 (wymiana calego zestawu modul, instalacja, kiera + poducha z jednej fury wyjete) i mam problem ze sterowaniem lewego klawisza (radio chorus II)

podswietlanie jest, ale dziala tylko (prawa rolka) podglaszanie...

ktos sie spotkal z podobnym problemem?

jest jakies rozwiazanie?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam w swojej B7 kierownicę multifunkcyjną zamontowaną fabrycznie. Z racji tego, że mam tiptronika z możliwością sekwencyjnej zmiany biegów, chciałbym zamontować kierownicę z manetkami.

I teraz pytanie, czy pod wiązkę od kierownicy multi w B7 podejdzie kierownica multi z manetkami z A4 B8 lub kierownica od TT/RS z manetkami ? I czy w związku z tym trzeba rezać dodatkową wiązkę pod manetki, czy wystarczy przekodować ?[br]Dopisany: 07 Lipiec 2010, 14:30_________________________________________________Aha, i czy poduszka od kierownicy 3-ramiennej z B7 podejdzie P&P do kierownicy 3-ramiennej z B8 ?

Opublikowano

Jendker

ja mam to samo, pisałem już o tym na forum jednak nikt nie był w stanie powiedzieć co może być przyczyną.

Diagnoza działania samej lewej rolki wyszła pomyślnie, wszystko podpinane dwukrotnie i programowane.

najpierw myślałem że to brak współpracy kiery z B7 wraz z Concert II ale są na forum użytkownicy którzy mają takie połączenie i wszystko śmiga (w tym lewa rolka).

sam chętnie bym znalazł rozwiązanie

Opublikowano

Ok zatem jeżeli chce zostac przy Concert to nie mam żadnaj opji miec multi?? nawet gdybym zakupil kiere 4-ramienną z b6 tej przycskami mutifunkcyjnymi ??

musisz miec moduł z literkami L N M

do tego taśma 12 pinowa z B6 ciężko dostać

do tego musisz kupic odpowiednia kierownice w której jest mały moduł sterujący w kształcie trapezu i z róznymi wpieciami bez tego zapomnij o działaniu multi w B6 nie posiada on żadnego numeru ani nic

potem dokupujesz okablowanie chyba ze jest kompletne z kierownicą :)

pozdrawiam

ja mam tasme 12 PIN z B6 pod multi, jakby ktos potrzebowal to zapraszam na PW :hi:

powiedzcie mi proszę, ile kabli wychodzi z tego modułu "trapezu" ? bo zauważyłem, że są tam 4 gniazda.....

Opublikowano

przeczytałem cały temat w miarę możliwości uważnie :) i powiedzcie mi czy dałby rade ktoś zamontować kierownice z b8 do b6 z poduszką z A6 2005 roku ??? taka składanka tylko z tego powodu bo kiere i poduche mam praktycznie za free i co o tym sądzicie? :hi: [br]Dopisany: 13 Lipiec 2010, 00:01_________________________________________________Aha zapomniałem dodać w tej chwili mam sportowa kierownice, najprawdopodobniej moduł Midline a chce wrzucić multifunkcę generalnie chodzi mi o pogłaśnianie, przyciszanie oraz podświetlenie radio concert :)

Opublikowano

Mam w swojej B7 kierownicę multifunkcyjną zamontowaną fabrycznie. Z racji tego, że mam tiptronika z możliwością sekwencyjnej zmiany biegów, chciałbym zamontować kierownicę z manetkami.

I teraz pytanie, czy pod wiązkę od kierownicy multi w B7 podejdzie kierownica multi z manetkami z A4 B8 lub kierownica od TT/RS z manetkami ? I czy w związku z tym trzeba rezać dodatkową wiązkę pod manetki, czy wystarczy przekodować ?[br]Dopisany: 07 Lipiec 2010, 14:30_________________________________________________Aha, i czy poduszka od kierownicy 3-ramiennej z B7 podejdzie P&P do kierownicy 3-ramiennej z B8 ?

przeczytałem cały temat w miarę możliwości uważnie :) i powiedzcie mi czy dałby rade ktoś zamontować kierownice z b8 do b6 z poduszką z A6 2005 roku ??? taka składanka tylko z tego powodu bo kiere i poduche mam praktycznie za free i co o tym sądzicie? :hi: [br]Dopisany: 13 Lipiec 2010, 00:01_________________________________________________Aha zapomniałem dodać w tej chwili mam sportowa kierownice, najprawdopodobniej moduł Midline a chce wrzucić multifunkcę generalnie chodzi mi o pogłaśnianie, przyciszanie oraz podświetlenie radio concert :)

nie wiem jak sprawa będzie wyglądała w przypadku wiązki czy nie będzie potrzebny inny moduł przy kierownicy (zależy jaki masz)

ale czytałem że nie powinno się robić mixów w stylu inna poduszka/kiera. przynajmniej na pewno jeśli chodzi o mix w stylu kiera z tt poducha z a8

Opublikowano

powiedzcie mi proszę, ile kabli wychodzi z tego modułu "trapezu" ? bo zauważyłem, że są tam 4 gniazda.....

Miszel ja już jestem po instalacji kiery B7 w B6. Wszystko zamontowałem zgodnie z instrukcją ale i tak lewa rolka nie "przewija" szukam teraz pomocnej duszy która za odpowiednią opłatą sprawdzi mi raz jeszcze kodowanie i ewentualnie wychwyci błąd.

Opublikowano

Miszel ja już jestem po instalacji kiery B7 w B6. Wszystko zamontowałem zgodnie z instrukcją ale i tak lewa rolka nie "przewija" szukam teraz pomocnej duszy która za odpowiednią opłatą sprawdzi mi raz jeszcze kodowanie i ewentualnie wychwyci błąd.

z jakim radiem :?:

Opublikowano

był już kiedyś opisywany właśnie taki problem z concertem II i z tego co pamiętam to nie pójdzie ale mogę się mylić :mysli: , poszukaj na forum powinno być :wink4:

Opublikowano

na forum przekonywano mnie że powinno pójść bo podobno są osoby którym to hula

Opublikowano

Panowie, mając w tej chwili moduł kierownicy N gdybym chciał dołożyć multifunkcujną kierownicę to nie będzie działać, tak?

musi być koniecznie Q lub R

czy może być jeszcze np: M lub P

Opublikowano
* Midline

o kierownica : standardowa 4-ramienna kierownica, sportowa kierownica trójramienna, kierownica multifunkcyjna

o dostępne funkcje: manetka komputera pokładowego (trip computer), tempomat (Cruise Control)

o numer VAG: 8E0 953 549 L (8E0953549L), 8E0 953 549 N (8E0953549N)

* Highline

o kierownica : standardowa 4-ramienna kierownica, sportowa kierownica trójramienna, kierownica multifunkcyjna

o dostępne funkcje: manetka komputera pokładowego (trip computer), tempomat (Cruise Control), kierownica podgrzewana

o numer VAG: 8E0 953 549 M (8E0953549M), 8E0 953 549 P (8E0953549P)

zgodnie z tą rozpiską powinno pójść z N :wink4:

Opublikowano

Cineksik właśnie brałem to pod uwagę

może jest ktoś na forum kto ma kierownicę multi i tempomat zgrany z modułem N :mysli:

Opublikowano

Ale ta rozpiska dotyczy kierownicy multi funkcyjnej od B6, która ma moduł sterowania w kierownicy. Natomiast do kierownicy multi od B7 i innych z rolkami musi być Q albo R, bo one odbierają i prztewarzają sygnał z rolek i przycisków.

Opublikowano

może jest ktoś na forum kto ma kierownicę multi i tempomat zgrany z modułem N

Ja mam.

• kierownica multifunkcyjna 8E0419091 BH

• moduł 8E0953549 N

• manetka 4E0953521

Tempomat dokładałem parę dni temu. Wszystko "gra i buczy" :good:

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

Ale ta rozpiska dotyczy kierownicy multi funkcyjnej od B6, która ma moduł sterowania w kierownicy. Natomiast do kierownicy multi od B7 i innych z rolkami musi być Q albo R, bo one odbierają i prztewarzają sygnał z rolek i przycisków.

czyli wg. ciebie pod moduł N mogę dorzucić kierę multi ale tylko od B6, tak?? a tego akurat bym nie chciał

może jest ktoś na forum kto ma kierownicę multi i tempomat zgrany z modułem N

Ja mam.

• kierownica multifunkcyjna 8E0419091 BH

• moduł 8E0953549 N

• manetka 4E0953521

Tempomat dokładałem parę dni temu. Wszystko "gra i buczy" :good:

--

Pozdrawiam.

Sławek

ok, dzięki za cenne info, kierownicę masz multi od B6, tak?

Opublikowano

... kierownicę masz multi od B6, tak?

Tak.

--

Pozdrawiam.

Sławek