Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVB] Przedmuch z korka oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kupiłem B6 z silnikiem AVB. Na ciepłym silniku po odkręceniu korka zaczyna bryzgać olejem i dymi. Jaka może być przyczyna? A może ten silnik tak ma?

Pozdrawiam.

Opublikowano

to jest normalne każdy silnik tak ma.

Opublikowano

wszystki silniki PD tak pracuja.

zawor odpowietrzajacy komore korbowa znajduje sie w pokrywie zaworow, stad nadcisnienie.

pompowtryskiwacze sa smarowane chmura olejowa stad pryskajacy olej.

Opublikowano

Ja mam AWX i tez pluje olejem a z odmy dmucha siwy dym. Mechanik powiedział że to pierścienie na tłokach się zużyły, dodatkowo pojawił się olej na wlocie do turbiny i też nie wiem co może być tego przyczyną ponieważ silnik pracuje równo i nie czuje spadku mocy a oleju ubywa.

Opublikowano

A tyle razy juz pisałem ze nie wolno otwierać silnika na PD podczas pracy. Szukaj jest taka fajna opcja i było by wszystko jasne.

Pozdro

ZC

Opublikowano
Ja mam AWX i tez pluje olejem a z odmy dmucha siwy dym. Mechanik powiedział że to pierścienie na tłokach się zużyły, dodatkowo pojawił się olej na wlocie do turbiny i też nie wiem co może być tego przyczyną ponieważ silnik pracuje równo i nie czuje spadku mocy a oleju ubywa.

olej w dolocie to norma. zawsze troche bedzie. wczesniej go nie bylo?

jezeli nie odczuwasz utraty poziomu oleju, spaliny nie dymia na niebiesko. nie przejmuj sie.

Opublikowano
Ja mam AWX i tez pluje olejem a z odmy dmucha siwy dym. Mechanik powiedział że to pierścienie na tłokach się zużyły,

mechanik to chyba polonezy tylko naprawiał wcześniej co? ewentualnie klocki wymieniał - nie słuchaj go bo głupoty gada...niech najpierw się pouczy o konstrukcji tego silnika a później puknie się w głowę :doh:

Opublikowano

A olej w dolocie przeważnie pochodzi z odmy, a nie jak to większość mechaników twierdzi z turbiny. Jak pójdzie uszczelnienie w turbinie po zimnej stronie to silnik potrafi dostać samozapłonu i chodzi aż wyciągnie olej z silnika.

Opublikowano

Miałem do czynienia z kilkoma dieslami i w każdym w mniejszym lub większym stopniu dmuchało z korka wlewu oleju. Zanim kupiłem to badziewie, które mam teraz ;-), to jeździłem autem francuskim z turbodieselkiem 2.0 HDI i tam także lekko dmuchało z wlewu oleju. Można przyjąć, że w dieslach to norma.

Opublikowano

mój kolega ma nową b8 i tam po 20 tys km przy podniesieniu bagnetu idzie para hehe silnik 2.0 tdi :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Czyli mówicie olać to i jeździć dalej. Spadek oleju delikatny jest, ale cieknie mi egr'em więc nie mam jak udowodnić że silnik nic nie bierze ;?. Jutro jadę spr. ciśnienie na cylindrach bo jednak mechanik mówi że coś może zaczynać się dziać. Ogólnie nie widzę aby brał oleju, płynu chłodniczego. A tu link do filmiku: A4 B6 1.9tdi przedmuchy - YouTube

Z odmy tej napieprza spalinami.

Planuje ostro przyinwestować ten samochód ale jak coś jest nie tak z silnikiem to nie chce tracić czasu i pieniędzy na takie zabawy.

Opublikowano

moim zdaniem z dislami tak jest to brudne silniki jak chce sie czysciutko bez dymu to tylko pb:) taki urok:grin:

Opublikowano

A więc jestem świeżo po pomiarach: zaczynając od najbliższego od zderzaka 3.2; 3.0; dobija do 3.0; 2.7 ale jak się dłużej pokręci to do ~3.0 dobije. Teraz pytanie co dalej. Mam servo do wymiany, egr mi cieknie, amorki do wymiany pytanie czy sens jest ładować się z pieniędzmi w niego czy lepiej go sprzedać i szukać czegoś lepszego?

Opublikowano

sprzedać trupa

Opublikowano
sprzedać trupa

jaja sobie robisz czy mówisz na serio?

Opublikowano

Troszu słabe to ciśnienie bo według knigi o A4 nowy silnik ma 18,5 no a u Ciebie jest 3,0.

Opublikowano

skoro bierze olej, kompresja nierówna i tyle do zainwestowania to moim zdaniem trzymanie tego auta nie jest rozsądne.

Opublikowano

Boże mea culpa, dopiero teraz zobaczyłem że to inny silnik... ja mam AVF 1.9tdi 130 a co do wartości to 32; 30;30; 27

Opublikowano

Przedmuchy z wlewu oleju mają być i to takie, że jak odkręcisz korek i go położysz na wlewie to ma podskakiwać do góry że hej ale wyziewy z wlewu mają być przezroczyste. Niepokoić się trzeba jeśli wyziewy będą miały kolor biały lub siwy bo to już świadczy o uszkodzonych pierścieniach lub gładziach cylindrów. Chlapanie drobinami oleju to również objaw normalny. Niektóre silniki nie mają pod pokrywą zawórów wcale odolejaczy i z tych dopiero olej pryska ale to wcale nie świadczy, że coś jest nie tak.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Mnie również przestraszyli.

Dwóch mechaników mówi że mam za duży przedmuch z korka i bagnetu.

Obstawiają pierścienie.Nalatane coś koło 300 tyś.

Przeleciałem całe forum w poszukiwaniu info na ten temat.

Z tego co doczytałem to AWX tak ma i kropka.

Na 15 tyś.km wziął mi 1L Castrola.

Serwisówka podaje że nie powinien brać więcej niż 0,8 dm3 na 1000 km. czyli można przyjąć że u mnie jest ok.

Jestem umówiony na sprawdzenie ciśnienia sprężania.

Jakie ma mieć nowy AWX ?

18,5 ?