rafal_1281 Opublikowano 3 Marca 2012 Opublikowano 3 Marca 2012 Witam... Ostatnio podczas jazdy silnik złapał mi temp. 110*C Wszystko zaczęło się gotować, bulgotać, syczeć. W zbiorniczku jest ciecz ale niestety chyba coś się stało bo teraz jak jadę to znowu szybko łapie tą temperaturę po 3, 4 min mam 110*C a gaz jeszcze nie się nie włączył. z nawiewów wieje zimnym co może być nie tak ?
Bromchit Opublikowano 3 Marca 2012 Opublikowano 3 Marca 2012 Całkiem prawdopodobne, że padła Ci uszczelka pod głowicą, na to wskazują opisane przez Ciebie objawy.
Roberto90 Opublikowano 3 Marca 2012 Opublikowano 3 Marca 2012 Witam, miałem podobny przypadek. Robi Ci sie ciśnienie w układzie chłodzenia do tego??? U mnie była to zatkana nagrzewnica. Mam sposob na jej czyszczenie bez jej demontażu wiec jesli okaze sie to o czym pisze daj znac...
motor144 Opublikowano 3 Marca 2012 Opublikowano 3 Marca 2012 Najbardziej wygląda to na padniętą pompę układu chłodzenia ( może wiesz czy była wymieniana i jaki ma zrobiony przebieg ?)
vauxhall95 Opublikowano 3 Marca 2012 Opublikowano 3 Marca 2012 jak ktos pisze ze termostat to nic tylko wysmiac.Brak obiegu przez zepsuta pompe wody.
rafal_1281 Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Opublikowano 3 Marca 2012 Może to faktycznie ta pompa wody bo silnik wydaje dziwny dźwięk tzn tak jak by coś jęczało.
enzo83 Opublikowano 3 Marca 2012 Opublikowano 3 Marca 2012 U mnie to byla pompa wody:(przy okazji wymienilem od razu rozrzad:)
Roberto90 Opublikowano 3 Marca 2012 Opublikowano 3 Marca 2012 Wiecie co moze macie jednak racje z ta ,,waser pomp,, u mnie poza tym ze miałem zatkana nagrzewnice to jeszcze pompa byla walnieta.
Tomek Opublikowano 3 Marca 2012 Opublikowano 3 Marca 2012 ściągnij wąż przy nagrzewnicy i zobacz czy pompuje
Labiel Opublikowano 4 Marca 2012 Opublikowano 4 Marca 2012 Wyciągasz termostat, po jego wyjęciu możesz organoleptycznie sprawdzić wirnik pompy. Jeśli pompa będzie ok to najlepiej wymienić termostat, porządnie odpowietrzyć i sprawdzić co się będzie działo. Jeśli to nie pomoże to dopiero szukałbym przyczyn gdzie indziej.
M4R3K Opublikowano 4 Marca 2012 Opublikowano 4 Marca 2012 Jabym obstawiał na pompe wody . Nie wiem czy w tym silniku jest ona połączona pasem z wałkiem rozrządu , jak nie to całkiem mozliwe , że ktos jej po prostu nie wymieniał . Mozesz zacząc od paska i rolki na pompie wody.
Labiel Opublikowano 4 Marca 2012 Opublikowano 4 Marca 2012 U kumpeli jakiś czas temu wirnik pompy rozpadł się na dwie części. W takim przypadku bez wyjęcia termostatu nic się nie sprawdzi.
Rekomendowane odpowiedzi