Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż tempomatu A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też jestem w trakcie montowania tempomatu w mojej furce i mam pytanko. Jako że w Irlandii ciężko trafić na dobrą pogodę musiałem podzielić robotę na 2 etapy, 1 kable z ecu przeciągnąć do środka (zrobione) i 2 założyć manetkę i wpuścić wiązkę w kolumnę. Na ten moment mam wiązkę gotową i postanowiłem sprawdzić czy wszystko gra jak należy zanim zmienię manetki. Powiedzcie mi czy jak podepnę drugą manetkę z tempomatem na kolanie (tylko z tą jedną wtyczką tempomatu do niej) i aktywuję tempomat w ecu to powinno hulać? Bo tak zrobiłem i tempomat nie działa. W meas block kanał 6 - okno 3 pokazuje się procentowo wciśnięty pedał gazu (jak naciskam nogą) a w 4 oknie tylko zmienia się wartość z 0.0 na 0.1 w zależności czy tempomat jest włączony na suwaku czy nie. Poprostu nie wiem czy dobrze polutowałem kable w ecu (może któryś się odpiął?)

Opublikowano

zasilanie podłączone do manetki?

Opublikowano

Tak zasilanie z pomaranczowej kostki pin 8 do pinu 5 w manetce. Jak wlacze zaplon i miernikiem sprawdzam reakcje na pinach manetki to pokazuje sie napiecie po kliknieciu przyciskow lecz komputer tego nie widzi. Dlatego pytam czy musza manetki byc zlozone razem aby to dzalalo.

---------- Post dopisany 05-01-2013 at 00:51 ---------- Poprzedni post napisany 04-01-2013 at 15:32 ----------

Tempomat działa, problemem były kable przy ecu. Jako że robiłem to 1 stycznia to sklepy były zamknięte musiałem kabelki polutować i jeden się ruszał. dzisiaj kupiłem szybko złączki i wszystko pospinałem. Manetka dalej na kolanie ale przynajmniej wiem że działa.

Btw manetki nie muszą być skręcone do testów, ja jeździłem tak :)

Dodaje zdjęcia dla potomnych jak to u mnie wyszło.

http://img844.imageshack.us/img844/3943/dsc0865pz.jpg

manetka na fotelu hulała jak trza :)

http://img541.imageshack.us/img541/6264/dsc0867i.jpg

a tutaj zdjęcie białej kostki z zaznaczonymi pinami na których pojawiał się prąd przy klikaniu na manetce. W razie jak by się komuś przydało

http://img191.imageshack.us/img191/4237/dsc0866d.jpg

Dzięki za pomoc

Opublikowano

Witam Serdecznie. Wybaczcie głupio tak startować z pytaniem w pierwszym poście na forum, ale po przeczytaniu 30 stron tego tematu czuję się jak po sylwestrze, z lukami w pamięci;), proszę o rozpiskę jak to podłączyć do ECU bo za cholerę nie ogarnę dzisiaj tego tempomatu... w C4 zajęło mi to godzinę tutaj kilka godzin spędziłem przy kompie i bez efektów...

Pacjent: A4 B5 AFN 1997 manual

ECU 028 906 021 GN (jak to wygląda można wklepać w szukajkę albo kliknąć w link poniżej) sęk w tym, że pinologia jest owszem, ale dla posiadaczy magicznej białej kostki lub nowszych kompów. Szkoda mi trochę ECU, na podłączanie metodą prób i błędów. Kostki w kolorach jakie były podawane w poprzednich postach nie licząc tej sławnej białej posiadam, lecz kolory kabli różnią się od wskazanych w rozpiskach, dlatego uznałem za zasadne by wpinać się bezpośrednio do wiązki ECU.

Komputer ma 68 pinów. Manetka i kostka są zgodne z rozpiską.

https://lh5.googleusercontent.com/-wGMZCiOlIqc/UPBr3HOgWHI/AAAAAAAAFEs/Iji4_58nOrU/s912/Zdj%25C4%2599cie0710.jpg

https://lh3.googleusercontent.com/-_-KWZcc4xj0/UPBsZWStqyI/AAAAAAAAFE4/U1a0kptBi7g/s912/Zdj%25C4%2599cie0711.jpg

Opublikowano

widzisz kolego a ja poszukałem i nawet na tym forum znalazłem :)

http://a4-klub.pl/audi-a4-b5-131/b5-afn-1z-montaz-tempomatu-227619/#post2840449

Schemat wygląda w następujący sposób:

Manetka------ECU

1-------------58

2-------------34

3-------------35

4 i 6----------66

5-------------bezpiecznik na plus

edit: nie jestem pewien na 100% ale raczej piny beda te same co w afn'ie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kilka dni temu i ja doposażyłem swoje ANB o ten przydatny bajer:naughty:

Montaż przeprowadzony według opisu z białą kostką oczywiście (którą wyciągnąłem w stronę ECU), piny z instalacji od anglika za free:wink:

Manetka nieco się przywieszała ale po obfitym czyszczeniu śmiga jak powinna.

Vagiem można sprawdzić w grupie 66 (widocznie benzyny tam mają) a wartości przedstawiają się następująco:

czwarte okienko

aus - 0000

ein - 0011

auf - 1011

fix - 0111

drugie okienko - brake position 1000

hamulec wciśnięty - 1011

sprzeglo wciśnięte - 1100

Dzięki Krzyniek za świetny i dokładny opis :wink:

Opublikowano

Panowie troszkę zgłupiałem. Mam poliftowe AVG to wpinam się w białą kostkę czy przy ECU. pada śnieg więc licho zerkać pod maskę a chce sobie niezbędne info przygotować. W tym temacie piszecie że białe kostki wystepują tylko przy pompowtryskach, a w temacie bliżniaczym w temacie o montażu tempomatu do 1Z i AFN do 98roku piszą, że w poliftach sposób montażu taki jak w AJM...

---------- Post dopisany 16-03-2013 at 12:32 ---------- Poprzedni post napisany 11-03-2013 at 16:32 ----------

już wiem że pod białą kostkę, gdyby autor tematu dopisał parę przydatnych szczegółów w 1 poście, które wynikły w trakcie dalszej rozmowy to byłoby łatwiej i bez ciągle powtarzajacych się tych samych pytań. I nie wiem czy ja się mylę ale tempomat powinien byc podłaczony pod bezpiecznik nr 11 (5A) - Urządzenie do regulacji prędkości, a nie pod 32 (20A) - sterowanie silnikiem jak proponuje Krzyniek

Opublikowano

Zgadza się - bezpiecznik nr 11 (5A) ale to zostało napisane zaraz w 2 poście a także wynika z wlepki opisującej bezpieczniki:wink:

Moim zdaniem można by zaktualizować temat o wersje silników w których ten opis się sprawdza lub dopisać że dotyczy wszystkich poliftów (z przepustnicą sterowaną elektronicznie) a nie tylko AJM:wink:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

już zrobione i działa. Fajna sprawa i przydaje sie, żeby tylko autostrada A2 była jak najdłużej bezpłatna...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam

dotyczy A4 B5 lift '99r 110 KM

Jestem po lekturze całego posta i pojawia się w moim przypadku mały dylemat tj. podłączenie tempo do białej wtyczki zgodnie z rozpiską jak poniżej

pin w kostce manetki pin w białej kostce kolor kabla w kostce białej

6 mostek z 4 --------------------> 10 -------------> czarno-biały w moim przypadku jest kolor czarno-żółty

3 --------------------------> 9 -------------> czerwono-żółty

2 --------------------------> 8 -------------> niebieski

1 --------------------------> 7 -------------> czerwono-szary

5 (zasilanie) ----------> z pinem 8 ale w pomarańczowej kostce! ------> kolor czerwono-biały

czy mogę bezpiecznie podłączyć się pod przewód czarno-żółty

Proszę o odp. bo car rozkręcony stoi w garażu

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Mam taki sam problem jak kolega wyżej ... ktoś coś podpowie ? Kolega pschemoo79 rzadko wchodzi na forum ...

Opublikowano

Trzymaj sie moich wytycznych i nedzie OK

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Trzymaj sie moich wytycznych i nedzie OK

Abadur jest sprawa TheViP podlaczyl według rozpuścić powyżej ale. Nie miał Kabla biało czarnego w białej kostce tylko czarno żółty pod pinem 10

Pokazuje się literka G na vagu po naciśnięciu pedałów sprzęgła i hamulca oraz przy włączeniu manetki wszystkie wartości ok a tempo nie działa i przyspieszenie i zwalnianie.

Wszystko sprawdziliśmy 3 razy

Opublikowano

Sprawdzcie kodowanie

I to tez moze pomoc:

www.audiklub.org/forum/viewtopic.php?f=1&t=78131

Opublikowano
Sprawdzcie kodowanie

I to tez moze pomoc:

www.audiklub.org/forum/viewtopic.php?f=1&t=78131

Tempomat aktywowany - w błędach wywala:

00671 - Cruise Control Switch (E45)

25-00 - Unknown Switch Condition

czyli że kodowanie jest ok, co jeszcze zrobić ?

Opublikowano

Moze to byc problem z czujnikiem nz pedale sprzegla

Opublikowano

Ale po wciśnięciu sprzęgła vag odczut robi że jest dobrze. Nie działają tylko przyciski + i -

Opublikowano
Ale po wciśnięciu sprzęgła vag odczut robi że jest dobrze. Nie działają tylko przyciski + i -

Przy przełączaniu + i - w ogóle nigdy nic się nie zmieniło na vagu? jak przeskoczy raz na jakiś czas to przełącznik zabrudzony albo zmęczony życiem. Spróbuj przeczyścić kontaktem. Jak nic nie reaguje ani w jedną ani w drugą stronę nawet po czyszczeniu to sprawdź jeszcze raz czy wszystko dobrze podpięte.

Opublikowano

Do Audi A4 B5 1.8T ANB ten poradnik też zadziała?

w kodach mam:

0L2 = Pedał przyŚpiesz. z modułem elektronicznym

Opublikowano
Do Audi A4 B5 1.8T ANB ten poradnik też zadziała?

Tak, wszystko będzie hulać. ja montowałem według tego poradnika i nie miałem problemu przy montażu:wink: