Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie turbo na 230-250 koni ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie turbo najlepiej wybrać na 230-250 koni w 1.8T BFB quattro ? Stożek, tip już są na dniach będzie fmic i to chciałem wysterować na 190-200 koni, ale przez głowe przeszło mi żeby wjechać z większym turbem i polecieć w ok 250 koni. Jaka turbawka najlepiej podejdzie p&p bez wymiany kolektora. Z tego co się orientuje trzeba by wtryski wymienic i moze pompe paliwa. Gdzies czytalem o hybrydach k03/k04 na czym to polega i czy warte to zachodu. Zalezy mi zeby kupic dobre turbo ale w miare w rozsadnej cenie. Jezeli ktoś może to proszę podać orientacyjne ceny za jakie można kupić poszczególne sprężarki. Powiedzmy że chciałbym wydać jakieś 1500zł +/- na ten cel, realne czy bujam w obłokach ? Nowe sprężarki kosztuja pewnie grubo powyzej 2000zł?

Edit: Downpipe zrobiony a w planach jest zrobic reszte wydechu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

zrobienie kolektora to 800-1200zl i masz możliwość wsadzenia każdej turbiny :) do 1.8T polecam -- Td05G16T10.5 z EVO 9/10 wstaje wcześniej niż gt28rs robi taka sama robotę tylko brutalniej a kosztuje 800-2000zl na allegro

Opublikowano
  • Autor

A jak auto chla na takiej turbinie z evo, bo evo to wiem ze lubi wypic:) Zalozmy moc 250 koni +/-, nie wiem ile mozna na tym osiagnac ale przy zalozeniu ze jest fmic, stozek, dp a wydech seria.

Opublikowano

przy osiągnięciu docelowo 250ps trzeba zmieniać wtryskiwacze i pompę? fmic i wydech wiem, ze trzeba.

Opublikowano

Zagadaj do Poźka, on w swoim śiwku:kox: 1.8T parę lat temu wyrezał ponad 300KM także może Ci dokładnie doradzić co i jak :wink4:

Opublikowano

No ja też jestem bardzo zainteresowany tematem.

Opublikowano
przy osiągnięciu docelowo 250ps trzeba zmieniać wtryskiwacze i pompę?

wtryski na pewno, pompa da radę,ale jesli myślisz w przyszłości coś więcej-to wymienic nie zaszkodzi:wink: FMIC na pewno, ale wydech? pewnie dałby radę, ale i tu-jęsli planujesz coś wiecej-to warto pomyślec o przelocie:wink:

Opublikowano

wtryski na pewno, pompa da radę,ale jesli myślisz w przyszłości coś więcej-to wymienic nie zaszkodzi:wink: FMIC na pewno, ale wydech? pewnie dałby radę, ale i tu-jęsli planujesz coś wiecej-to warto pomyślec o przelocie:wink:

na chwilę obecną nie mam jeszcze a4 1.8t.. ale najpierw musiałem zaciągnąć pomoc od fachowców z a4:), alby nie popełnić jakiegoś błędu:)

dziękuję..

reasumując bex to jest ubogi bam z s3 8l?

jaką turbinę ma bex k03-s?

domjenick - orientujesz się ile kosztują większe wtryskiwacze? i pompa np 044?

ile wytrzymuje seryjna korba i tłoki? i ile zakute takie elementy mogą kosztować?

fmic - ok 2tyś, wydech 2tyś,

Opublikowano

na chwilę obecną nie mam jeszcze a4 1.8t.. ale najpierw musiałem zaciągnąć pomoc od fachowców z a4:), alby nie popełnić jakiegoś błędu:)

dziękuję..

ile wytrzymuje seryjna korba i tłoki? i ile zakute takie elementy mogą kosztować?

fmic - ok 2tyś, wydech 2tyś,

FMIC - 1200 zł

wydech - materiał z gotowymi tłumikami 800 zł max + spawanie, z własnym wkładem można śmiało się wyrobić w fajnej kasie

Generalnie to jeżeli ktoś chce to całkiem nie dużym kosztem można zrobić fajną moc

Opublikowano

Wydech masz na myśli wszystko, za katem az do wylotu?

Seria out i wstawienie przelotowych, by jeszcze dzwięk sensowny był?

Opublikowano
Wydech masz na myśli wszystko, za katem az do wylotu?

Seria out i wstawienie przelotowych, by jeszcze dzwięk sensowny był?

No a co, materiał czyli prosta rurka + kolanka kwas 2.5'' to koszt 250 zł, 2 tłumiki tej firmy (wystarczające i sprawdzone, robią na zamówienie różnych wymiarów) http://allegro.pl/listing/user.php/run?order=pd&p=2&us_id=10192356 i spawanie, wystarczy mieć spawarkę lub znajomego i trochę chęci, po co płacić 2000 zł skoro można mieć znacznie taniej

Aktualnie mam serię bez katalizatora i środkowego, dźwięk jest OK a moc to 198KM, po prostu brak czasu na dalsze grzebanie

Opublikowano

co do cen-nie mam pojęcia, musisz szukac i pytac:wink:

BEX to nie ubogi BAM :wink: BAM to inaczej zrobione silniki przystosowane do lżejszego auta (S3 i TT)nie wiem, czy elementy są tam wytrzymalsze, ale warto zbadac i popytac:wink:

co do kucizny-jak myślisz coś powyżej 280 koni-to warto zainwestowac i zakuc silnik, bo przy takich mocach seryjne graty-zawsze coś sie spie..oli -zależy ile masz środków na to:decayed:

Opublikowano

z ta kucizna to nie przesadzajcie. mój AVJ śmigał na ~300 koniach i bylo OK. Poziek też chyba nic u siebie nie zakuwał. Słyszałem tez wiele opinii, że 1.8T bez kucia można dłubnąć do okolic 340ps

Jak coś to mam jeszcze w garażu DP 2,5" z taśmą termoizolacyjną pod flanszę T2 - oddam za pare groszy

Opublikowano

Pytam, bo nie znam się co tam dokładnie trzeba a tym bardziej cen w Polsce :whistling:

Co do samego wydechu,to wywaliłem już kata i tłumik środkowy, ale dzwięk teraz to niezła lipa. Mam dostęp do sprzętu i miejsce, mogę dłubać, ale chodzi mi też o efekt.

wydech customowy to koszt w Poslce chyba około 2500 zł. Gotowy Magnaflow też coś koło tego. A jak da się taniej tylko z własną robotą to doradzcie co zakupić, jakie tłumiki i ja na miejscu sobie wszystko pospawam :kox:

---------- Post dopisany 14-04-2012 at 17:16 ---------- Poprzedni post napisany 10-04-2012 at 09:49 ----------

No dobra, to wydech załatwiony, za tydzień przyjdzie paczka :kox:

A co myślita o tym zestawie:

http://www.ebay.co.uk/itm/3-UNIVERSAL-INTERCOOLER-KIT-TYPE-V-600x300x76MM-U-BENT-PIPING-KIT-BLUE?item=310351663735&cmd=ViewItem&_trksid=p5197.m185&_trkparms=algo%3DSIC.NPJS%26itu%3DI%2BUA%26otn%3D12%26pmod%3D310372724250%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D7555899613376381900

Opublikowano

Czyli dodzwoniłeś się??? :naughty:

Co do tego fmic to trochę duży :whistling: Ale cena w miare fajna. Trzeba będzie jeszcze na mapsensor coś podrobić.

Opublikowano

Czyli dodzwoniłeś się??? :naughty:

Co do tego fmic to trochę duży :whistling: Ale cena w miare fajna. Trzeba będzie jeszcze na mapsensor coś podrobić.

Dodzwoniłem, hehe. Dzięki i jak pisałem browarek będzie :wink:

No FMIC można mniejszy znaleźć, ale ten i się wydaje powinien wejść.

A o co biega z tym map sensorem?

Opublikowano

http://moto.allegro.pl/audi-a4-b6-1-8t-passat-2000-2006-zestaw-rur-fmic-i2230414876.html do tego fmic http://moto.allegro.pl/intercooler-550x230x65mm-od-fmic-pl-i2262294826.html :kox:

---------- Post dopisany at 13:43 ---------- Poprzedni post napisany at 13:41 ----------

W linku z orurowaniem widzisz w rurce otwór na mapsensor??? Rura na fotce w lewym górnym rogu :wink: