Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Podgrzewacz płynu od spalin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

planuję założyć takie cudo u siebie i mam kilka pytań

1. czy ktoś już przerabiał taki temat?

2. jak jest podłączony, skąd bierze spaliny, czy wtedy jest np. inny kolektor wydechowy

3. jak/czym jest sterowany

4. na ile jest sprawny, czy dużo szybciej wieje ciepłym/nagrzewa się silnik

Opublikowano
prosiłem o odpowiedzi anie pytania. Jak czegoś nie widziałeś/nie rozumiesz to nie znaczy, że jest to nie możliwe: np. http://moto.allegro.pl/wymiennik-podgrzewacz-spalin-audi-i2194914557.html

na fabrykę mi to nie wygląda :eusathink:

zapewne montujesz zamiast egra

Przecież to jest fabryczna chłodnica spalin, układu recyrkulacji spalin z silnka BLB,BRE lyb BRD czyli 2.0 tdi 16V

Opublikowano
  • Autor

dzięki

Opublikowano

Marcin zapomniałeś napisać slowik1-owi że w ajm czyli w jego silniku jest już taki bajer i nie musi go zakładać :wink:

Opublikowano

W AJM nie ma, jest za to w ATJ:wink:

Opublikowano

nie do końca bo u mnie w AJM jest :wink:

Opublikowano

W moim AJM avant z 09.2000r. też jest. Ktoś już na forum tłumaczył że w późnych wersjach silnikowych dodawano tę chłodnicę ponieważ wpływa to na czystość spalin i pozwalało na spełnienie przez ten silnik kolejnej normy EURO. W moim silniku nie mam z tej okazji układu podgrzewania płynu chłodzącego (trzech świec) który zastępuje ta chłodnica. Wracając do pytań zadanych przez autora, niestety nie wiem czym to jest sterowane a nagrzewanie silnika przy niedawnych mrozach ok -20 ruszało po przejechaniu ok 5km (trasa z prędkością 70-90km/h) i osiągało 90 stopni przed 10 km.

Opublikowano
  • Autor

u mnie chłodnicy spalin niema, ale podgrzewacz jest z trzema świecami. Co do szybkości rozgrzewania się silnika, to u mnie jest podobnie (pod warunkiem, że nastawiam nawiew na i bieg, bo w innym przypadku rozgrzewa się znacznie dłużej ). Wracając do tej chłodnicy, to myślałem, że jest to podgrzewacz płynu, ale rozjaśniliście mi sytuację.

Opublikowano
prosiłem o odpowiedzi anie pytania. Jak czegoś nie widziałeś/nie rozumiesz to nie znaczy, że jest to nie możliwe: np. http://moto.allegro.pl/wymiennik-podgrzewacz-spalin-audi-i2194914557.html

na fabrykę mi to nie wygląda :eusathink:

zapewne montujesz zamiast egra

Przecież to jest fabryczna chłodnica spalin, układu recyrkulacji spalin z silnka BLB,BRE lyb BRD czyli 2.0 tdi 16V

usuwam swój głos w dyskusji jako nie merytoryczny

mea culpa :embarrassed:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Slowik powiedz mi gdzie ty masz ten podgrzewacz z swiecami. Ja mam AJM z konca 2000r i nie mam tej chlodniczki ani tez o zadnym podgrzewaczu mi nie wiadomo (?)

Kiedys sam zastanawialem sie nad instalacja tej chlodniczki ale lepszym rozwiazaniem okazalo sie zaslepienie EGR i nie ma juz nad czym sie zastanawiac.

Opublikowano

Podgrzewacz powinienes miec pod vacu pompą gdzie są podłaczone wezyki od ukladu chłodzenia. Powinny byc 3 świeczki. U mnie są w AJM-ie.

Opublikowano
Slowik powiedz mi gdzie ty masz ten podgrzewacz z swiecami. Ja mam AJM z konca 2000r i nie mam tej chlodniczki ani tez o zadnym podgrzewaczu mi nie wiadomo (?)

Kiedys sam zastanawialem sie nad instalacja tej chlodniczki ale lepszym rozwiazaniem okazalo sie zaslepienie EGR i nie ma juz nad czym sie zastanawiac.

jak zaślepisz EGR to się wolniej silnik nagrzewa

Opublikowano

Przejrzałem Else i Etke i wygląda na to że ta chłodnica spalin występuje w AJM wraz z automatem i nie ma wtedy tych 3 świec do podgrzewania płynu chłodniczego - czyli wszystkie posty się zgadzają kolega bo kadam tez ma Tiptronika

Opublikowano

jak zaślepisz EGR to się wolniej silnik nagrzewa

Ale zdrowszym powietrzem oddycha :) a w zimie wylaczam nawiew na chwile i wtedy szybciej lapie temp

Opublikowano

u mnie w ARLu siedzi podgrzewacz i chłodnicza, od dłuższego czasu zastanawiam jak go usunę to co zrobić z wężami od płynu chłodzącego, można to pozalepiać? usuwam fizycznie egra to i chodniczka nie ma sensu aby tam siedziała..

Opublikowano

po mojemu polacz wyjscie z wejsciem jakims elastycznym wezykiem i powinno byc ok. z tym ze nie wiem jak u ciebie sa krocce umieszczone.

Opublikowano
  • Autor

comar_pl u mnie świece są z tyłu silnika (po przeciwnej stronie rozrządu), a można je zobaczyć jak zajrzysz pod czarną plastikową rurę od intercooleera. U mnie pomysł z podgrzewaczem padł z uwagi na to ,że EGR poszedł się czesać i go odłączyłem.