luknewa Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Witam Odkad kupilem auto (ok 2 miesiace) podczas jazdy hucza kola. Na poczatku myslalem ze to przez zimowe opony. Ale zauwazylem ze jak jade prosto to huczy, jak jade i skrecam w lewo to tez huczy ale jak jade i skrecam w prawo to przestaje huczec. Stwierdzilem ze do wymiany jest przednie prawe łożysko. Czy mozecie napisać czy moja diagnoza jest słuszna czy moze byc coś innego?
marcinos80 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Podnieś auto (prawa po tem lewą strone)na podnośniku i zobacz czy nie ma luzów (prawa-lewa,góra- dół)chwytając za koło.Stanowczym ruchem obkręć koło tak żeby wykonało kilka obrotów w przód potem w tył.Ewidentnie może być słyszalne huczenie ewnetualnie niekoniecznie słyszalne.Obstawiam łożysko-jak z większej prędkości zwalniasz to huczenie się zmniejsza(jest słabiej słyszalne)?
hadeseth Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Mialem to samo. Łożysko w prawym kole,u Ciebie na 99% jest to samo
luknewa Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2012 ok dzieki za odpowiedzi teraz musze jeszcze obczaic ktore.
Kasjan Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Moim zdaniem to najlepiej udać się na stację diagnostyczną zapłacić ~30zł i sprawdzą dokładnie zawieszenie. No chyba że sam masz umiejętności i wiedzę
hadeseth Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Latwo sprawdzic ktore lozysko,jak jedziesz samochodem i skrecasz w prawo to cala masa jest na lewej osi. Jesli wtedy chuczy to znaczy,ze lewe. No i analogicznie,jesli w lewo i huczy to prawe.
M.Arrkadiusz Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Łożysko może być przyczyną hałasu, ale też w niektórych przypadkach winne,są niewywarzone koła, lub w moim przypadku buczało mi przednie koło na zakrętach i jak się okazało nie była to wina łożyska, tylko pozostałości tarczy na rancie, jak obiłem delikatnie tarczę po brzegach to buczenie się skończyło
xXxMAROKOxXx Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Łożysko może być przyczyną hałasu, ale też w niektórych przypadkach winne,są niewywarzone koła, lub w moim przypadku buczało mi przednie koło na zakrętach i jak się okazało nie była to wina łożyska, tylko pozostałości tarczy na rancie, jak obiłem delikatnie tarczę po brzegach to buczenie się skończyło Kolego a objawiało sie to tym, że przy skręcaniu w jedną stronę czy jak? Wiem, że mam już niefajne tarcze, od tygodnia mi huczy, objawia się to tym: jadę prosto huczy, skręcam w lewo przestaje huczeć, skręcam w prawo huczy. To więc tarcze czy łożysko? Tarcze miałem zamiar zmienić za miesiąć komplet przód + tył.. a teraz chciałem łożysko, ale skoro to może nie być łożysko.. to proszę o info.
xXxMAROKOxXx Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 czy te łożysko będzie pasować? Mam audi a4 avant 1.9 tdi AHU. Jeśli nie będzie pasować to proszę o jakieś inne bo akurat na tym niestety się nie znam, a mechanik taniej liczy jak swoje części mam;]
audiKSP Opublikowano 28 Maja 2012 Opublikowano 28 Maja 2012 Witam. Zaczęło mi mocno huczeć łożysko z przodu. Jeżdżę już tak jakieś 1500km. Jest coraz głośniej. Czy lepiej zrobić to od razu czy może mogę poczekać jeszcze 4000km bo wtedy jadę do mechanika na przegląd i olej? Czy huczące łożysko może mieć jakiś negatywny wpływ na inne podzespołu czy tylko wpływa na komfort jazdy?
sokal Opublikowano 28 Maja 2012 Opublikowano 28 Maja 2012 Ja kiedyś przeczekałem huczące łożysko i musiałem wymienić je razem z piastą... ale to był renault ale tak całkiem serio to lepiej je szybko wymień
M.Arrkadiusz Opublikowano 28 Maja 2012 Opublikowano 28 Maja 2012 Ja u siebie niedawno wymieniłem na własną rękę łożyska w tylnym kole,bo już nie mogłem wytrzymać tego hałasu dochodzącego z tyłu od prędkości ok.80km/h w górę , nie było tego komfortu jazdy dopóki nie wymieniłem na nowe
eu4yaon Opublikowano 28 Maja 2012 Opublikowano 28 Maja 2012 wymienic łożysko i z glowy to przeciez nie są wielkie koszta
audiKSP Opublikowano 29 Maja 2012 Opublikowano 29 Maja 2012 wymienic łożysko i z glowy to przeciez nie są wielkie koszta wiem wiem, chodziło mi tylko o to czy dałoby radę poczekać żeby zrobić to za jedną wizytą u mechanika. Tak byłoby dla mnie prościej. Ale jednak zdecyduję się wymienić od razu bo nie ma co czekać. A jakie polecacie łożyska? Dla mnie jedyną znaną firmą jest SKF. Jest jeszcze coś innego (oczywiście nie interesuje mnie żadna chińszczyzna, raczej górna półka)?
Frimuś Opublikowano 29 Maja 2012 Opublikowano 29 Maja 2012 SKF FAG Ruville Dokładna cena za te drugie to 225zl. Dobpiero co wymienialem i najlepiej oby 2 naraz (moim zdaniem) czas pracy to ok.6h z wyprasowaniem i wprasowaniem.
luknewa Opublikowano 7 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2012 Wymienilem łozysko na FAG i jest spokoj.
Raf_kk Opublikowano 10 Czerwca 2012 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Też mi cos zaczyna huczeć z tyłu, więc i mnie czeka wymiana łożyska...225to za komplet czy szt.?
Frimuś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Też mi cos zaczyna huczeć z tyłu, więc i mnie czeka wymiana łożyska...225to za komplet czy szt.? komplet na przednia os.
Rekomendowane odpowiedzi