Opublikowano 24 Listopada 20187 l 12 godzin temu, Kodzak33 napisał: Chciałem to zrobić i u mnie nic nie ma w bajcie 2, chyba że w binary zmienić? U mnie też nie było, zmieniłem w binarach
Opublikowano 24 Listopada 20187 l Ja mam tak w bajcie 2, może chodzi to o bajt 1 bo tam mam prawie pusto i w binary same zera?
Opublikowano 26 Listopada 20187 l Witam. Panowie może będziecie wiedzieć co zepsułem Otóż chciałem zakodować podgrzewanie lusterek. Niestety niechcący musiałem pomylić bity lub bajty. Teraz nie mam kierunków w lusterkach, nie działa centralny od wewnątrz, sterowanie szybami działa odwrotnie. Zamiast do góry to w dół i zamiast szyba kierowcy to pasażera itp. Podczas zamykania nie mrugają też kierunki, przy otwieraniu działają. Możliwe że włączyłem jakiś tryb angielski... Może wiecie jak to rozwiązać, albo które to bity i bajty...
Opublikowano 26 Listopada 20187 l 48 minut temu, krzychu30 napisał: Otóż chciałem zakodować podgrzewanie lusterek. Niestety niechcący musiałem pomylić bity lub bajty. Teraz nie mam kierunków w lusterkach, nie działa centralny od wewnątrz, sterowanie szybami działa odwrotnie. Zamiast do góry to w dół i zamiast szyba kierowcy to pasażera itp. Podczas zamykania nie mrugają też kierunki, przy otwieraniu działają. Możliwe że włączyłem jakiś tryb angielski... Może wiecie jak to rozwiązać, albo które to bity i bajty... Kolego szanowny, VCDS ma fantastyczną funkcję zapisywania logów, tzn zapisuje kodowanie "z" - stary kod przed naniesieniem Twoich zmian - "na" i tu wstawia nowe kodowanie Zapisuje także logi zmiany które nanosi się w adaptacjach. Sprawdź czy masz plik: CodingLog.CSV powinien znajdować się w: C:\Ross-Tech\VCDS-AKP\Debug Najlepiej wykonaj kopiuj i wklej całego kodu (long coding) i zapisz. Kolego powiedz jeszcze jakiej wersji programu używasz? Ostatnia która nie zawiera "błędów" to 17.1.3 i na taka proponuję zmienić jeśli masz wyższą/nowszą
Opublikowano 26 Listopada 20187 l Wersji nie pamietam... albo 17.1.3 albo 17.8.1 bodajże. Wroce do domu to sprawdzę dokładnie i dam znać. Ten skopiowany kod wkleić i zakodować sterownik tym kodem?? Edytowane 26 Listopada 20187 l przez krzychu30
Opublikowano 26 Listopada 20187 l 1 godzinę temu, krzychu30 napisał: Ten skopiowany kod wkleić i zakodować sterownik tym kodem?? Dokładnie, ewentualnie porównaj gdzie są różnice, i zmień tylko różniące bajty. Mimo wszystko sugeruję żebyś cały skopiował i wkleił. No i.... zacząłbym od sprawdzenia wersji VCDS i zmienił na 17.1.3 - jeśli mamy nowszą - ponieważ nowsze nadmieniają błędnie wiele różnych bajtów przy kodowaniu modułów. Daj znać czy udało Ci się. Edytowane 26 Listopada 20187 l przez lobot84 błędy
Opublikowano 26 Listopada 20187 l ok. Mam już vcds 17.1.3 Ale po przekopiowaniu nr. poprawnego kodowania sterownika drzwi lewych i prawych nie udaje się zakodować. Są 3 opcje po kliknię'ciu "wykonaj". Vcds prosi o numer urządzenia, producenta i jeszcze jeden jakiś. Po kliknięciu na "nie" pisze, że kodowanie przyjęte, ale po ponownym wejściu jest tak, jak było ? Ok. Poszło, mój błąd. Trzeba było po kliknięciu wykonaj, zaznaczyć tak, żeby moduł przyjął dane producenta (12345) itp. itd. Wszystko wróciło do normalności. Dziękuje za pomoc Edytowane 27 Listopada 20187 l przez krzychu30
Opublikowano 30 Listopada 20187 l Panowie mam pytanie: dlaczego pomimo zmiany w Byte 3 tj zaznaczenie wszystkich 3 opcji nie pojawiła mi się opcja świateł dziennych w menu car? Czy jest potrzebna oprócz tego adaptacja? Co robie źle?
Opublikowano 1 Grudnia 20187 l Włączanie i wyłączanie DRL z poziomu MMI [09 - Cent. Wybierz.] -> [Kodowanie - 07] -> Pomocnik długiego kodowania -> Bajt 3Bit 5 ustawiony na 1
Opublikowano 2 Grudnia 20187 l 18 godzin temu, pilKOZAK napisał: Włączanie i wyłączanie DRL z poziomu MMI [09 - Cent. Wybierz.] -> [Kodowanie - 07] -> Pomocnik długiego kodowania -> Bajt 3Bit 5 ustawiony na 1 Jak w Bajcje 3 jest tylko bit0 bit 2 i bit 7. Jak mam ustawic bit 5 na 1 ?
Opublikowano 2 Grudnia 20187 l to ustaw z 0 na 1 w ciągu binarnym, liczymy od prawej do lewej kolejność bitów 76543210 gdzie zero to bit 0, 1 to bit 1 itd... Edytowane 2 Grudnia 20187 l przez Gość dodanie grafiki
Opublikowano 2 Grudnia 20187 l Dzieki Mettenoos spróbuje dzisjaj tak zrobić może będzie ok dam znać . Pozdrawiam Zmieniłem tak jak mi radziłeś i dalej nie pojawiło się w menu? Edytowane 2 Grudnia 20187 l przez ziutek86
Opublikowano 4 Grudnia 20187 l Cześć, szukam jakiś informacji jak wyłączyć kontrole żarówek wstecznych (wymieniłem na ledy i wywala błąd spalonej) Poszperałem na forum i znalazłem dwie informacje. W skrócie: VCDS - 46 central convenience - security access 16 - 16017 (użyć tego kodu a nie tego z podpowiedzi) - adaptation 10 - kanał 181 i tu wartość powinna być 65535 -> zmieniamy na 61680 oraz: 46 Central Convenience > Security Access 16 > 16017 -> Adaption 10 > Channel 181 -> zmieniamy na: 62463 Który kod będzie odpowiadał za światła wsteczne? 62463 czy 61680? Orientuje się ktoś? Edytowane 4 Grudnia 20187 l przez dodo_1234
Opublikowano 4 Grudnia 20187 l W dniu 2.12.2018 o 12:55, ziutek86 napisał: Zmieniłem tak jak mi radziłeś i dalej nie pojawiło się w menu Jeśli zrobiłeś wszystko właściwie to nie mam pomysłu, rozumiem sterownik w binarach przyjął i zapisał zmianę 0 na 1
Opublikowano 10 Grudnia 20187 l W dniu 1.11.2018 o 17:54, wrclaguna napisał: chinczyk tak czasem ma...... muszę uderzyć się w pierś i przyznać ci rację. VCDS 12.12.3 nie potrafił zmienić kodowania, kupiłem 17.3.1 PL i bez problemu. Zastanawia mnie tylko dlaczego znajomego który ma warsztat mechaniczny oryginalny /rzekomo ?/ VCDS też nie potrafił zmienić kodowania pasów , czyżby jechał na chińczyku ? szkoda że nie zerknąłem jaka to wersja była
Opublikowano 10 Grudnia 20187 l W dniu 4.12.2018 o 14:17, dodo_1234 napisał: Cześć, szukam jakiś informacji jak wyłączyć kontrole żarówek wstecznych (wymieniłem na ledy i wywala błąd spalonej) Poszperałem na forum i znalazłem dwie informacje. W skrócie: VCDS - 46 central convenience - security access 16 - 16017 (użyć tego kodu a nie tego z podpowiedzi) - adaptation 10 - kanał 181 i tu wartość powinna być 65535 -> zmieniamy na 61680 oraz: 46 Central Convenience > Security Access 16 > 16017 -> Adaption 10 > Channel 181 -> zmieniamy na: 62463 Który kod będzie odpowiadał za światła wsteczne? 62463 czy 61680? Orientuje się ktoś? Cześć, przerabiałem temat w piątek. Diagnozę udało mi się wyłączyć kodując 62463.
Opublikowano 11 Grudnia 20187 l Witam. Zakodowalem dzisiaj skladane lusterka z pozycji mmi. Czyli zakodowalem w module 42, 46 i 52. Kodowania zostaly przyjęte. Zrobilem reset mmi i i w mmi w centralnym zamku uruchomilem skladanie lusterek. Po zamknięciu drzwi z pilota lusterka sie nie składają. Nie sprawdzalem we wtyczkach lusterek czy mam odpowiednią ilość przewodów. Jak wszedlem w 46 modul komfortu i w adaptacje to w kanale nr 1 (kluczyk nr 1) rozwinely mi sie podpowiedzi. W podpowiedziach w przedostatnim punkcie jest instalacja/aktywacja skladanych lusterek. Czy to znaczy że jeszcze trzeba zakodować kluczyk?
Opublikowano 12 Grudnia 20187 l Aktywowałem w swoim a4 lap timer jak w opisie i filmiku wcześniej tylko problem jest taki że nie pokazuje mi stopni temperatury oleju. Moge tylko czas okrążenia spr. Dlaczego? Mam mmi2high prawdopodobnie Edytowane 12 Grudnia 20187 l przez MugenMan
Opublikowano 12 Grudnia 20187 l Godzinę temu, MugenMan napisał: Aktywowałem w swoim a4 lap timer jak w opisie i filmiku wcześniej tylko problem jest taki że nie pokazuje mi stopni temperatury oleju. Moge tylko czas okrążenia spr. Dlaczego? Mam mmi2high prawdopodobnie Masz prawdopodobnie licznik z roku poniżej 2010
Opublikowano 12 Grudnia 20187 l Sprawdzałeś na rozgrzanym silniku, temperature oleju pokazuje dopiero od 60*C