Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż zmieniarki 6 CD RNS E

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam już prawie wszystko przygotowane pod montaż zmieniarki, tak jak powyżej (fajna sprawa):wink:

Moje pytanie: jakie śruby, wkręty, a może nity... zastosowaliście podczas montażu?

Czy trzeba coś przerabiać z oświetleniem schowka? (przesuwać, obniżać)

Dzieki i pozdrawiam

Opublikowano
Witam, mam już prawie wszystko przygotowane pod montaż zmieniarki, tak jak powyżej (fajna sprawa):wink:

Moje pytanie: jakie śruby, wkręty, a może nity... zastosowaliście podczas montażu?

Czy trzeba coś przerabiać z oświetleniem schowka? (przesuwać, obniżać)

Dzieki i pozdrawiam

Ja zamontowałem identycznie jak "pocas".... Trzyma si ei wyglada super :) Musialem tylko tyl kieszeni dociac bo jakos nie bardzo chcialo to wejsc do schowka... srubki ...hm... sam nie wiem jakie wsadzilem...tak na styk coby przeszly przez otworki w szufladzie. Z oswietlaniem nic nie kombinowalem...zostalo fabrycznie :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie jaki kabel zastosować do połączenia zmieniarki z concert II?

Pomoże ktoś?

Opublikowano

jeżeli ktoś jest chętny mam do sprzedania taką rameczkę funkiel nówke zapakowaną od nowości bo kupiłem dwie ale sie okazało że brat zrezygnował z montowania zmieniarki i mam jedną do odsprzedania :) jak coś to pisać na pw

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Jak to jest, z zmieniarkami każda zmieniarka do a4 seryjna podejdzie pod radio np Audi Concert albo RNS-E? Bo zastanawiam się, czy jak kupie teraz zmieniarkę to po zmianie Concerta na RNS-E będzie wszystko działać?

Opublikowano

Ja miałem wcześniej zmieniarkę pod chorusem i po zmianie na rns też działała ale są jakieś pod RNS-d i te nie fungują podobno

Opublikowano
Jak to jest, z zmieniarkami każda zmieniarka do a4 seryjna podejdzie pod radio np Audi Concert albo RNS-E? Bo zastanawiam się, czy jak kupie teraz zmieniarkę to po zmianie Concerta na RNS-E będzie wszystko działać?

jeżeli planujesz kupić rnse to kup zmieniarke pod rnse , jest kilka modeli i pod rnse musi być konkretna. Napisz do SIEMIANA , on ma funkiel nówki sztuki za bajeczne pieniądze

Opublikowano

oko dzieki kolego ;)

Opublikowano

Mam u siebie ori miejsce na zmieniarkę i planuję kupić zmieniarkę. Jaki przewód mam do niej dokupić i gdzie go dostanę? Radio Concert 2.

Chciałbym taką: Zmieniarka cd audi a4 b6 b7 nowa!! (3364810402) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Chyba, że ktoś ma na forum :)

Opublikowano

Kabel kupisz na allegro koszt około 50-80pln potrzebny ci będzie 1mb.

Opublikowano
Mam u siebie ori miejsce na zmieniarkę i planuję kupić zmieniarkę. Jaki przewód mam do niej dokupić i gdzie go dostanę? Radio Concert 2.

Chciałbym taką: Zmieniarka cd audi a4 b6 b7 nowa!! (3364810402) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Chyba, że ktoś ma na forum :)

nie bierz z allegro tylko napisz do kolegi SIEMIAN , możesz sie powołać na mnie , on ma za 200 zł i stan igła nówka sztuka, i to jest pewne źródło bo pół forum ma od niego i ja również i stan fabrycznie nowy

Opublikowano
Kabel kupisz na allegro koszt około 50-80pln potrzebny ci będzie 1mb.

Możesz mi pokazać, o jaki kabel chodzi?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam kilka pytań odnośnie tego wątku bo przymierzam się do zamontowania zmieniarki, a że nie mam ogólnej wiedzy z zakresu elektroniki to:

1. Mam radio Concert II fabrycznie bez zmieniarki w aucie czy każda zmieniarka pod to radio będzie pasować jak pisaliście wcześniej pod RNS-E nie wszystkie pasują?

Chodzi mi ogólnie o taki wygląd chyba najbardziej atrakcyjna. Będzie działać?

540x405_zmieniarka_audi_a_b_1124628.jpg

2. Do tego oprócz samej zmieniarki muszę dokupić:

https://car-tronic.pl/kabel-zmieniarki-cd-vwaudi-mini-iso-12pin-18m-p182.html oraz

https://car-tronic.pl/kieszen-radiowa-podwieszanaiso-22075175-czarna-p1289.html

Kabel to jest do tego radia tak? Czarny wtyk do zmieniarki niebieski do radia.

image.jpgimage.png

3. Procedura montażu:

a) Wyciągam radio tymi kluczykami (pewnie własnej roboty)

B) Podłączam niebieski wtyk kabla do radia

c) Odczepiam boczną zaślepkę schowka od strony drzwi i odkręcam 5 śrub i cały schowek wychodzi?

d) Montuje kieszeń ze zmieniarką do schowka, tam wywiercam też dziurę na kabel i ładnie prowadzę go od radia, a czarny wtyk do zmieniarki?

e) Składam wszytko i działa?

4. Mam multifunkcyjną kierownicę czy zmiana utworów będzie działać?

5. Jak odbywa się zmiana płyty na zmieniarce czy na radiu jakoś?

6. Czy trzeba będzie coś kodować VAG-iem czy to będzie działać bez tego?

Opublikowano

Pod rns-w pasuje większość zmieniarek. Względem concerta będziesz musiał zmienić kabel z tego co pokazaleś na taki z końcówką 12pin. Żeby łatwo to zamontować kup sobie przejściówke rozdzielającą kostkę mini iso.

Po montażu może okazać się że trzeba będzie zmienić kodowanie w radiu.

Sterowanie w multi działa. Jak nie masz sterowania fabrycznym BT to zmienisz płytę i utwory. Jak masz to tylko utwory.

Opublikowano
Pod rns-w pasuje większość zmieniarek.

A co to RNS-W :) Wybacz niewiedzę ale dopiero się uczę jak wpisałem w google to mi wyskoczyło "Rodzina na swoim" :)

Względem concerta będziesz musiał zmienić kabel z tego co pokazaleś na taki z końcówką 12pin. Żeby łatwo to zamontować kup sobie przejściówkę rozdzielającą kostkę mini iso.

Ten co pokazałem nazywa się "Kabel zmieniarki CD VW,Audi Mini-ISO-12pin 1,8m" to chyba 12 pin nie? Możesz pokazać jaką przejsciówkę?

Po montażu może okazać się że trzeba będzie zmienić kodowanie w radiu.

eeeeh kurde, nie mam sprzetu zeby to zrobić ale może się uda i bedzie działać bez tego tak?

Dzieki za wszelką pomoc

Opublikowano

Pisze z telefonu i tapatalk nie załadował.

Opublikowano

OK wiem że źle się pisze posty na telefonie :) Edytowałem troche posta żeby był porządek wypowiedź przerzuciłem wyżej

Opublikowano

Kabel który pokazałeś jest pod concerta i ma złącze mini iso 8pin. W opisie jest podane 12pin ale to dotyczy kostki przy zmieniarce.

Do RNS-E potrzeba taki kabel https://car-tronic.pl/kabel-zmieniarki-cd-vwaudi-quadlock-12pin-12pin-18m-p184.html lub odpowiednią przejściówkę bo i tak musisz zmienić całe złącze z iso na iso2.

Kup sobie taki adapter bo inaczej będziesz musiał przekładać piny z kabla do kostki w instalacji bo jest cała.

https://car-tronic.pl/rozdzielacz-mini-iso-do-wtzielonej-i-zoltej-audivw-p176.html

Co do kodowania to na 99% trzeba będzie zmienić. Ale to zrobi ci ktoś z okolicy za czteropak albo za wartość trzech czteropaków kupujesz kabel kkl od viakena i sam sobie to robisz.

Co do zmiany płyty i utworu wszystko robisz z panelu radia luk kierownicy. Przyciski na zmieniarce służą tylko do wkładania i wyjmowania płyt.

Opublikowano

Wiesz ja laikiem jestem w elektronice i dla mnie to trochę czarna magia, ale zaczynam kumać powoli o co chodzi dzięki za cierpliwość. Do mnie trzeba łopatologicznie w takich sprawach :D

Kabel który pokazałeś jest pod concerta i ma złącze mini iso 8pin. W opisie jest podane 12pin ale to dotyczy kostki przy zmieniarce.

Ok rozumiem

Do RNS-E potrzeba taki kabel https://car-tronic.pl/kabel-zmieniarki-cd-vwaudi-quadlock-12pin-12pin-18m-p184.html lub odpowiednią przejściówkę bo i tak musisz zmienić całe złącze z iso na iso2.

Z tego co wiem RNS-E to to duże radio z nawigacją, a ja mam małe Concerta II, ale rozumiem że do RNS-E i mojego radia trzeba taki sam kabel.

Kup sobie taki adapter bo inaczej będziesz musiał przekładać piny z kabla do kostki w instalacji bo jest cała. https://car-tronic.pl/rozdzielacz-mini-iso-do-wtzielonej-i-zoltej-audivw-p176.html

Pewnie dzieki za poradę

Co do kodowania to na 99% trzeba będzie zmienić. Ale to zrobi ci ktoś z okolicy za czteropak albo za wartość trzech czteropaków kupujesz kabel kkl od viakena i sam sobie to robisz.

To też jakieś wyjście jest musze nad tym pomyśleć, ale narazie jestem zbyt mała płotka żeby sam sie za to brać :D

Co do zmiany płyty i utworu wszystko robisz z panelu radia luk kierownicy. Przyciski na zmieniarce służą tylko do wkładania i wyjmowania płyt.

No to fajnie właśnie o to mi chodziło :)

Czyli żebym nic nie pop***il :)

Zmieniarka może być ta co pokazałem na zdjęciu wyżej nie ważne jaka wersja dokładnie (jaki numer fabryczny) powinna działać tak?

Kupuje ten kabel https://car-tronic.pl/kabel-zmieniarki-cd-vwaudi-quadlock-12pin-12pin-18m-p184.html oraz tą przejściówkę https://car-tronic.pl/rozdzielacz-mini-iso-do-wtzielonej-i-zoltej-audivw-p176.html

Wszytko podłanczam, montuje i składam no i VAG-iem muszę to potraktować :)

Patrz jaki schemat zrobiłem chłopie hahaha mam nadzieje że dobrze :)

Untitled_1.png