Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

2.0T czy 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież było że 2.0tfsi nie toleruje gazu:facepalm:

Niby gdzie to było?

Poza tym mam paru znajomych, co mają w takich silnikach LPG i jakoś o braku tolerancji nikt nie wspomina a wręcz przeciwnie. Ponadto - w przypadku zastosowania instalacji V generacji - moc silnika wzrasta. Tak więc nie wiem skąd wziąłeś takie INFO, że w tych silnikach LPG nie hula...

Nie będzie hulał nawet na najlepszych częściach - jeżeli ten mechanik co zakłada, ma tyle rozumu i pojęcia - co Kubuś Puchatek :hi:

Opublikowano

2.0tfsi + gaz to nie porozumienie, z instalacją lpg i tak spala benzynę ( na 4 wtryski gazu przypada 1 wtrysk benzyny, w celu chłodzenia wtryskiwaczy )

jeśli już ktoś tak bardzo chce gazować auto to niech wybierze 1.8t

Opublikowano

A 1.8T nie bierze benzyny? Bierze tak samo. A raczej więcej. Dlatego też powołując się na opinie i wiedzę znajomych oraz dwóch "gazowników" - to 2.0 pali mniej niż 1.8. Poza tym - wtrysk benzyny następuje nie w taki sposób, jak piszesz, ale tylko wtedy gdy jest najmniejsze obciążenie silnika. I średnio - pali 7-8 litrów LPG i niecałe 2 litry PB na 100 km. A jak nie chcesz, żeby paliło PB, to kupujesz tą instalkę za 8 tysięcy i masz wtrysk bezpośredni gazu w fazie ciekłej :wink:

Opublikowano

Danek75: Przeczytaj jeszcze raz mojego posta, dolicz te pół litra baku benzyny, które Ci umknęło, przemyśl i policz i wyjdzie Ci jak mi.

To było jakiś czas temu benzyna kosztowała w okolicach niecałych 5 a gaz 2.50.

Instalacje mogłem mieć źle wyregulowaną, nie przeczę aczkolwiek ilość razy jaką spędziłem u gazowników (niby polecanych) żeby ją dobrze wyregulowali poraża.

Problem jest też taki, że gazowników partaczy nie brakuje i to jest również duże ryzyko przy zakładaniu gazu.

Ja nie polecam.

Opublikowano
Poza tym mam paru znajomych, co mają w takich silnikach LPG

w TFSI? Kliknij pare forek jak to u nich wyglada:naughty:

Opublikowano

Ale co mam ci pokazac? Zdjęcia silników? Trochę za daleko mieszkają, żebym miał pojechać teraz i cykać foty :decayed:

Po prostu mają i nie narzekają :hi:

Danek75: Przeczytaj jeszcze raz mojego posta, dolicz te pół litra baku benzyny, które Ci umknęło, przemyśl i policz i wyjdzie Ci jak mi.

Nie umknęło - spoko. A pól baku paliwa, to styka latem na prawie dwa miesiące. Bo przy takich temperaturach, silnik już po chwili przełącza się na LPG. Gorzej jest zimą - ale coś za coś. Więc do miesięcznych kosztów na LPG, dodajesz 50-60 zł za PB (bo za więcej nie spali). Sam mam sekwencję, to wiem jak to się zachowuje.

Opublikowano

Dopowiem jeszcze ja.

B6 silnik BFB 1.8T i Q spalanie na miejscu miasto, krótkie odcinki 12l LPG, trasa np Chorwacja przez całe 1500km średnia 10l LPG, a tam jest tańszy 2.45zł

Butla duża chyba 68l, gazu wchodzi 60l, co do spalania PB trochę wiadomo idzie w zimie, a teraz tylko na zapalenie, mam staga i jest obcja ciepły start, czyli jak ciepły parownik to odpala na LPG.

Nie narzekam na LPG, dobrze chodzi, jedyna wada to koło zapasowe w bagażniku.

Koszty np 3000km wakacje.

LPG 2,5zł*10l/100 *30 = 750zł

PB=6zł*9l/100 *30 = 1620zł:shock3: - za tyle kasy nie pojechałbym swoim autem a zrobiłem 3600km.

Opublikowano

Zadam pytanie z ciut innej beczki:

Słyszeliście coś na temat przewidywanej podwyżki ceny LPG?

Jakiś czas temu było głośno o podwyżce akcyzy, którą wymusić chce unia i o okresie przejściowym, który zacząć się ma od przyszłego roku.

Mam nadzieję, że to bzdury.

Opublikowano

No ja mam diesla i tez zawsze tankuje do pelna ;] Jak juz sie martwic o silnik to lepiej brac diesla i lac rope, a nie benzyne i zasilac gazem, chociaz sam nie mam nic do tego paliwa, mam jeszcze punto mk1 na gaz i dzieki temu ze gaz to jezdzilem wszedzie i do roboty dalej smigam, zarobil na siebie pomimo tego ze pali kolo 9 l gazu :) Myslalem sam czy nie brac 1.8 t, ale jak ma mi palic 12 czy nawet 14 l gazu, to ja juz wole rope lac.

Knob - strasza tym juz od kilku miesiecy, gowno prawda :) Strasza by ludzie nie ladowali lgp i tyle :) Zreszta, jak podniosa cene to bedziesz smigal na pb :)

Opublikowano

I tak śmigam na benzynie, bo za mało jeżdżę aby gazować :)

Opublikowano
Po prostu mają i nie narzekają
tak po prostu...:decayed::hi:
Opublikowano

Mam 1.8T Quatro + "podtlenek" LPG. Bardzo sobie chwalę to rozwiązanie i szczerze polecam je innym. Dynamika bez zmian, problemów dotąd odpukać nie miałem, instalacja BRC, koło zapasowe w sprayu:). Gdybym kupował auto z myślą o montażu instalacji wziąłbym 1.8T, na 2.0 zastanowił bym się tylko wówczas gdybym mógł kupić w dobrej kasie auto z już zainstalowaną instalacją na bezpośrednim wtrysku.

Pozdro