Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Buczenie niczym latająca forteca B-17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od kilku dni moje auto trapi denerwująca przypadłość.

Tak od 40 km/h zaczyna się durne buczenie, porównywalne do dźwięku jakby nad autem leciał bombowiec. Buczenie występuje do ok. 120 km/h, zarówno na biegu jak i po wyluzowaniu.

Nie wiem czy ma to związek z wibracjami wydechu z którymi się zmagam bądź też tłumikiem. Ostatnio dosyć energicznie poruszałem końcówkami wydechu - może tutaj jest przyczyna ??

Nie ma też przypadłości, że po skręcie w prawo lub lewo wszystkie cichnie - buczy cały czas. Wczoraj nawet założyłem na chwilę felgi z innymi oponami i bombowiec leciał dalej.

Biegi chodzą jak w nowym aucie także skrzynię można chyba wykluczyć...

Ma ktoś jakiś pomysł ??

Opublikowano

Jeżeli są wibracje wydechu i zakładając, że nigdzie nim nie zawadziłeś to przyczyna leży w zużytych poduszkach silnika. W następnej kolejności uszkodzeniu ulega plecionka i skacze wydech.

Opublikowano

Pęknięty plastik wlotu powietrza - to była przyczyna. Później zobaczyłem że ktoś to próbował podkleić ale z marnym skutkiem. Zamówiony już w drodze.

Opublikowano

A może łożyska ? Miałem tak w jednym aucie to słychać było jakby helikopter lądował. :grin:

Opublikowano

No cóż zbyt wcześnie postawiłem diagnozę - owszem wymiana plastiku wlotu powietrza zmniejszyła buczenie aczkolwiek mam pewne podejrzenie.

Na początku przyszłego tygodnia będę zmieniał łącznik silikonowy kolektora i węża od dolotu.

Przechodząc do sedna sprawy - niedawno miałem okazję zamienić na chwilę opony z felgami, wszystko wyważone - buczenie nie ustało.

Co więcej zaobserwowałem że buczenie najbardziej słychać od 50 do 110. Gdy koła są na wprost buczy, gdy skręcam w prawo buczenie ustaje. Które to będzie łożysko ?? Jeżeli skręcamy w prawo to odciążamy raczej prawe koło, czy jestem na dobrym tropie ??

Opublikowano
No cóż zbyt wcześnie postawiłem diagnozę - owszem wymiana plastiku wlotu powietrza zmniejszyła buczenie aczkolwiek mam pewne podejrzenie.

Na początku przyszłego tygodnia będę zmieniał łącznik silikonowy kolektora i węża od dolotu.

Przechodząc do sedna sprawy - niedawno miałem okazję zamienić na chwilę opony z felgami, wszystko wyważone - buczenie nie ustało.

Co więcej zaobserwowałem że buczenie najbardziej słychać od 50 do 110. Gdy koła są na wprost buczy, gdy skręcam w prawo buczenie ustaje. Które to będzie łożysko ?? Jeżeli skręcamy w prawo to odciążamy raczej prawe koło, czy jestem na dobrym tropie ??

tak:wink:

Opublikowano

a nie bylo tak ze dociazone kolo wycisza sie jesli lozysko na nim kuleje? zreszta jak wymieniac to parami :):)

Opublikowano

Łożysko wymienione, mechanik coś tam zaczął filozofować że niby po zakręceniu kołem nie szumiało ale diagnoza była trafna - buczenie całkowicie zniknęło.