Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana katalizatora w Audi A4 B7 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie nie wiem jak w 2.0 ale dzisiaj wymieniałem kata w 1.8t i katalizator fabryczny jest ... metalowy

Opublikowano

Mojemu mechaniorowi gość co skupuje katalizatory też powiedział, że w ALT jest metalowy. Mam pytanie jakie jest napięcie w 2 sondzie lambda w alt??

Opublikowano
  • Autor

Z tego co pamietam to od 0-1 V . Na pierwszej szerokopasmowej 0-5V. Sonda za katalizatorem powinna wskazywac stale napiecie, jesli skacze oznacza to ze katalizator niedomaga.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak ktoś ma 2.0 ALT i skrzynię multitronic to montaż emulatora tylko od góry. Jeśli ktoś będzie zakładał ze skrzynią multitronic to radził bym kupić prosty emulator, kątowy (ten mosiężny) jest za duży i nie można wkręcić w kata, trzeba wyłamać żebro aluminiowe w skrzyni.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Założyłem u siebie mosiężny emulator kątowy, bez rozwiercania. Zrobiłem ponad 1100 km i odpukać:wallbash: brak błędów. Wcześniej check miałem średnio co 200 km.

Opublikowano
Założyłem u siebie mosiężny emulator kątowy, bez rozwiercania. Zrobiłem ponad 1100 km i odpukać:wallbash: brak błędów. Wcześniej check miałem średnio co 200 km.

Właśnie o to chodziło

Nawet jak się pojawi co 2000km to lepiej niż 200km

Opublikowano

u mnie sie zapal co 50km ;p a emulator woze ze soba hehe nie ma kiedy zalozyc

Opublikowano

po 50 km? musisz mieć mega cierpliwość ;) ja bym wyszedł z siebie i stanął obok jak by mi co 50 km check wyskakiwał.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Założyłem emulator i jestem po przejechaniu 100 i narazie jest ok:wink: a przed założeniem był standard 100km i check. Zobaczymy co będzie dalej:decayed:

---------- Post dopisany 16-07-2014 at 22:39 ---------- Poprzedni post napisany 28-05-2014 at 20:42 ----------

Panowie jeżeli macie problem z tym cholernym checkiem to proponuje wyjąć drugą sonde z katalizatora delikatnie oczyścić ją palem i przedmuchać sprężonym powietrzem, ja jestem po takim zabiegu i mam przejechane 1.5tyś km i checka brak:kox:a tak zawsze był po przejrchaniu 100 paru kilometrów:hi:

Opublikowano

To może nie jest to problem katalizatora, a sondy, która przez branie oleju, zwyczajnie się brudzi (starzeje) i proste czyszczenie/wymiana załatwi temat?

• 5 tygodni później...
Opublikowano

po zalożeniu emulatora zrobiłem ponad 4 tys. km - checka nie widac

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Po kontakcie z BENY'm, wielu próbach naprawienia emulatorem błędu 2 sondy i przy okazji kata ogarnąłem jednego mechanika, który komputerowo z silnika usunał 2 sondę. Póki co zrobione kilkadziesiąt km, checka brak, błędów też brak.

Jest opcja że ten irytujący check nie będzie wyskakiwać. Koszt 300zł + 50zł paliwo bo auto musi chodzić kilka godzin przy zgrywaniu i wgrywaniu sterownika silnika.

Dam znak jak sprawa będzie się rozwijać ale jest nadzieja :)

Opublikowano

Jakie kilka godzin, przecież softa wgrywa się na zgaszonym silniku, chyba że jakieś czarodziejskie metody. :eusathink:

Zgranie i wgranie to czasy około 4 minuty.

Edytowane przez edekxp

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No mówię co mi tłumaczył :P

Dobra Pany,

temat 2giej sondy na silnikach wolnossących chyba został ogarnięty !! :)

Póki co żadnego błędu nie ma, wszystko śmiga elegancko, żadnego checka nie ma.

Jeszcze jutro jadę w dłuższą trasę to potestuję ale jeśli teraz nie wyskoczył to raczej wszystko gra.

Czas trwania zabiegu - 4h. Byłem przy całym zabiegu, włącznie z odłączaniem ECU z silnika, wgrywaniem nowego softu bez 2giej sondy, testowaniem wszystkiego.

Chłopak jest ogarnięty w temacie Audi ( pracował w serwisie 7lat )chociaż czasem trochę roztrzepany ( jeśli chodzi o osobowość ) :P

Nr do niego: 661 - 913 - 008 Sławek. Powołajcie się na Michała z Sieradza to wiele mu wyjaśni ;)

Teraz tylko do ogarnięcia został mi wariator ale to nie czas i miejsce na to ;-)

Pozdro i szerokości!

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

panowie może przejdziemy do sedna sprawy bo 14 stron jest a konkretów mało.

1. czy modyfikacja elektryczna z pierwszej strony tego posta zdała egzamin bo wypowiedzi tu wiele ale żadnych konkretów ???

2. ilu osobą pomógł emulator ???

3. ilu osobom pomogło rozwiercenie emulatora (podobno z 3min do 7min) ???

4. skąd jest czarownik sławek co usunął programowo sąde nr2 ???

Opublikowano

Jak byś przeczytał te 14 stron to większości pytań nie zadawał byś

1 mod z pierwszej strony jest dobry w BMW Audi jest "czulsze " i to nie przechodzi. Poza tym jest wiele silników różne sondy więc nawet jak by działało to wszystkim na pewno by to nie dogodziło

2 Więcej jest osób którym nie pomógł

3 Z jakich 3 min do 7 ?? chodzi Ci o minuty czy milimetry ? jeśli o to drugie to kwestia przepływu jak byś sprecyzowało jaki Ci chodzi konkretnie silnik to może Ci ktoś by odpowiedział

4. W każdym większym mieście znajdziesz czarownika który usunie programowo sondy lub sondę w zależności jaki silnik koszt na tą chwilę w okolicach 500 zł

Opublikowano

kolego nerwowy przeczytałem te 14stron jakby co.

3.chodzi o milimetry a silnik alt

4.jak na razie to pan sławek jest pierwszy co usunął sonde nr 2 z alt.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

mi emulator pomógł, zrobiłem ponad 6 tyś od założenia i checka brak ;) zakładałem bez rozwiercania ;)

• 1 rok później...
Opublikowano

Dziś wstawiłem tłumik przelotowy od Gruchota zamiast puszki z kata. Jestem zaskoczony, że przy przebiegu 500-600 tys. kat w stanie bardzo dobrym, w ogóle nie pokruszony ani wypalony. Część oczek - nie duża, może jakaś 1/7 - przypchana takim pyłem.