Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Honorowe krwiodawstwo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

41.220 ml od 1991 r. ostatnio od 3 lat tylko osocze bo mam grupę krwi AB +

Opublikowano
  • Autor
41.220 ml od 1991 r. ostatnio od 3 lat tylko osocze bo mam grupę krwi AB +

Ja też mam grupę AB RH+ i bez problemu biorą krew. Gratuluje wyniku :good:

Opublikowano

ja dosyć źle wspominam swój pierwszy raz w stacji krwiodastwa... Pięlęgniarka zerknęła na moją budowe, i powiedziała, że z reguły biorą za pierwszym razem 200 czy 250ml,już nie pamiętam dokładnie, ale ja moge śmiało oddać 450... Pod koniec pobierania prawie straciłem przytomność, 3 pielęgniarki się zleciały, przechyliły mi fotel, poleżalem chwilke głową w dole i kazały mi wypić jakiś magiczny napój, po którym wszystko ustało i moglem znowu stanąć na nogach :decayed: No ale mam nadzieje, że to, co zdążyłem oddać komuś pomogło :wink:

Opublikowano

Ja pomimo kilku oddanych razach, pewnego dnia poszedłem na oddanie, pogoda była do kitu, wakacje, ale dzień jakiś zimny i pochmurny, niskie ciśnienie, i byłem mocno niewyspany, nie zjadłem też nic tamtego poranka

Wszystko było git do momentu kiedy woreczek się napełnił, i pielęgniarka długo nie przychodziła odłączać mnie od ssaka, zaczęło mi to jakoś psychicznie przeszkadzać i zaraz czułem jak odlatuje, 2 razy mnie cucili bo 2 razy odlecialem po kolei, za trzecim razem już bym lądował w szpitalu na erce, a potem po 2-3 miesiącach znów poszedłem oddawać i cały czas jest git do tej pory

Tak więc nie ma reguły na mdlenie, ja nigdy nie bałem się widoku krwi a tu nagle takie jaja

Wystukane z Pegasusa

Opublikowano

no tak to jest jak się idzie na czczo, reguła jest by dużo wypić i nie duże śniadańko wszamać, im masz lepiej nawodniony organizm tym lepiej się spuszcza :polew:

pozdrawiam

Opublikowano

Ja ma. Juz brazowa odznakę ale mialem zastoj przez rok bo powrocie z majorki przez rok nie moglem oddawac bo tam podobno malaria panuje

Opublikowano

Darkman. Gratuluje wyniku!

Ja dzis 600ml plytek oddalem, do ksiazeczki wpisano 2250:)

calkiem szybko poszlo,sama donacja trwala jakies niecale 50minut

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Co myślicie o dawcach szpiku

Opublikowano

tzn co chcesz wiedziec kolego:wink:

Opublikowano

Zamierzam nim zostać

Opublikowano

dawca szpiku rozumiem jezeli w twojej okolicy jest akcja to idziesz i rejestrujesz sie w moim przypadku pobierali probke krwi ale teraz to raczej patyczkiem pobieraja wymaz z jamy ustnej

jezeli nie ma akurat akcji szukania dawcy szpiku w twojej okolicy to rejestrujesz sie w necie ( ja jestem w dkms) np. Fundacja DKMS Baza Dawców Komórek Macierzystych Polska

i przysylaja ci odpowiedni formularz i powiedza co i jak

ze swojej strony zachecam kolego :wink:

ja jestem narazie tylko na liscie dawcow szpiku ale mam nadzieje ze kiedys bede mogla komus pomoc

Opublikowano

ja oddałem już łącznie 7 litrów ale oddaje teraz osocze raz w miesiącu po 600ml. Mam już legitymacje ZHDK czyli Zasłużonego Honorowego Dawcę Krwi. Jeżeli posiada sie taką legitymację to do wszystkich lekarzy jestescie rejestrowani poza kolejnościa.

Leki są dużo tańsze w aptekach.Aby ją otrzymac trzeba oddac co najmniej 6 litrów krwi lub równowartość jej składników.

Opublikowano
ja oddałem już łącznie 7 litrów ale oddaje teraz osocze raz w miesiącu po 600ml. Mam już legitymacje ZHDK czyli Zasłużonego Honorowego Dawcę Krwi. Jeżeli posiada sie taką legitymację to do wszystkich lekarzy jestescie rejestrowani poza kolejnościa.

Leki są dużo tańsze w aptekach.Aby ją otrzymac trzeba oddac co najmniej 6 litrów krwi lub równowartość jej składników.

tez mam odzanke 3 stopnia :decayed: i teraz tez chodze oddawac osocze albo płytki :naughty: bo co miesiac mozna :decayed: a co do rejestracji to roznie bywa:wink: tzn czasem jest tak ze nie rejestrujesz sie i wbijasz po kims od razu co niestety łaczy sie z wyzwiskami ze strony mocherek stojacych przed wejsciem :decayed::decayed:

Opublikowano

Chwalcie się chwalcie, bo naprawdę jest czym.

Nie żartuję.

Pozdrawiam i dzięki wielkie.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Ja wczoraj oddałem. W sumie pękło 6300ml :wink:

Opublikowano

Witam:) To ja też napiszę. Do tej pory 12x450ml=5,4 l :) I w lutym kolejny raz, także do 6 l już niedużo brakuje:)

Opublikowano
  • Autor

Ja jestem w trakcie szukania info co i jak żeby otrzymać ten order honorowego krwiodawcy po oddaniu 6litrów krwii :wink:

Opublikowano

12.150ml czystej krwi. Odznaczeń troche nałapałem przez kilka lat, dodatkowo jeszcze za działalnośc w klubie HDK.

Ale i tak podziwiam swojego tatę, ponad 46l. samej krwi zaowocowało odznaczeniem zasłużony dla zdrowia pomorza, kryształowe serce, srebrny krzyz zasługi

Opublikowano
  • Autor

Gratuluję Tobie oraz Twojemu ojcu. Mnie osobiście pociągnął do oddawania krwii sam fakt że jestem kierowcą, uczestniczę w ruchu i niegdyś mogłoby się wydarzyć coś złego, nie koniecznie z mojej winy, a wiem że zapotrzebowanie na krew jest duże. Cieszę się że oddając krew mogę uratować komuś życię.

Opublikowano

Czy ten "Zasłużony Honorowy Dawca Krwi" ma jakąś inną książeczkę od innych ?

ja byłem jak narazie 14 razy i nikt mi o czymś takim nie mówił