Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ile gazu mieści butla w kole.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja posiadam butlę 53L i tyle Mi wchodzi zamontowana jak u większości i jakoś wyjeżdżam do końca,obniżone minimalne ciśnienie gazu i włączona inteligentna obsługa spadku ciśnienia.

Opublikowano

Mi wchodzi równe 38 litrów gazu na całkowicie pustej butli.

Opublikowano

43 literki

Opublikowano

To ja się dopiszę

Kto mnie pobije :grin: 60L na pustą butlę - bulta 68L oczywiście w miejscu koła zapasowego nic poza podłogę nie wystaje

U nas w kraju może nie jest taka potrzebna, ale za granicą się przydaje

Całe Węgry przejechałem na butli zatankowanej przed granicą 520km i jeszcze był gaz :banan:

Na Węgrzech gaz kosztował około 3,70 zł

Opublikowano

38:)

Opublikowano
  • Autor

Zatankowałem na innej stacji, i znowu weszło ok. 35 litrów przy tych samych objawach, czyli szarpnięcie i migająca kontrolka. Szczególnie przy ostrym bucie i jeździe mocno pod górkę. Przy spokojnej jeździe idzie dalej na gazie.

Ten wielozawór faktycznie zamontowany jest bliżej tyłu i to chyba będzie to.

Opublikowano
Zatankowałem na innej stacji, i znowu weszło ok. 35 litrów przy tych samych objawach, czyli szarpnięcie i migająca kontrolka. Szczególnie przy ostrym bucie i jeździe mocno pod górkę. Przy spokojnej jeździe idzie dalej na gazie.

Ten wielozawór faktycznie zamontowany jest bliżej tyłu i to chyba będzie to.[/quote

Z tego co napisałeś to jest zamontowany do jazdy do przodu.

Bliżej tyłu to jak-bliżej tylnych siedzeń czy bliżej zderzaka.

Opublikowano
  • Autor

Ten wielozawór faktycznie zamontowany jest bliżej tyłu i to chyba będzie to.[/quote

Źle napisałem. :facepalm: Jest zamontowany bliżej przodu, czyli bliżej siedzeń.

Opublikowano

Źle napisałem. :facepalm: Jest zamontowany bliżej przodu, czyli bliżej siedzeń.

Chcesz powiedzieć że po zatankowaniu 35 litrów i ostrym bucie przełącza się na PB?

Jeżeli tak to masz problem z ciśnieniem, reduktor nie wyrabia, wtryski za małe dysze, zapchane filterki

Opublikowano

Tak czy inaczej my tu gdybamy a tymczasem kolega ryjeks powinien udać się do jakiegoś gazownika na sprawdzenie instalacji i ewentualne poprawki :wink:

Właśnie dlatego uważam że lepiej jest kupić auto bez gazu i instalację założyć we własnym zakresie :facepalm:

Opublikowano
[...] lepiej jest kupić auto bez gazu i instalację założyć we własnym zakresie :facepalm:

no dokladnie, ja tak planowalem swoja B5 kupic, ale kiedy sie w koncu pojawila okazja, ze sie ogolnie pojawila taka wersja jaka chcialem to mialem do wyboru - jechac po jedna z LPG 200km, lub po druga bez LPG 440km... - pojechalem oczywiscie po ta co 200km byla ode mnie. I cala Instalka oczywiscie do wymiany, bo byla przyszczedzona jak do jakiegos marnego 1.6. Ale za to mam Recaro u siebie a nie zwykla skore :-D

Opublikowano
  • Autor

Instalka chodzi dobrze do momentu gdy zniknie ze zbiornika ok. 34-35l wtedy przy jeździe pod górkę szczególnie lub/i pełnym bucie w okolicy 5000rpm (czyli największe zapotrzebowanie) zaczyna brakować gazu i kontrolka miga itd. Zatankuję w tym momencie wejdzie właśnie ok. 34-35l gazu i jest spokój do ww. momentu.

Wydaje mi się, że ta teoria z wielozaworem zamontowanym do jazdy na wstecznym ma sens.

Po zużyciu tych 34-35l można jeździć spokojnie i gazu nie brakuje, ewentualnie na stromych podjazdach zaczyna brakować.

Opublikowano
Instalka chodzi dobrze do momentu gdy zniknie ze zbiornika ok. 34-35l wtedy przy jeździe pod górkę szczególnie lub/i pełnym bucie w okolicy 5000rpm (czyli największe zapotrzebowanie) zaczyna brakować gazu i kontrolka miga itd. Zatankuję w tym momencie wejdzie właśnie ok. 34-35l gazu i jest spokój do ww. momentu.

Wydaje mi się, że ta teoria z wielozaworem zamontowanym do jazdy na wstecznym ma sens.

Po zużyciu tych 34-35l można jeździć spokojnie i gazu nie brakuje, ewentualnie na stromych podjazdach zaczyna brakować.

Na 100% źle zamontowana butla - do jazdy na wstecznym

Oczywiście mam to samo ale mam dużą butlę i rezerwa u mnie to 20l, ale około 150km zrobię z butem w podłogę, potem wiadomo - pi pi pi:wink:

Miałem sam odwrócić butlę ale otwór na przewody nie jest na środku butli, wiec trzeba byłoby wiercić następną dziurę w podłodze.

Na forum LPG jest patent aby wyciągnąć wielozawór i wymienić (lub przedłużyć) rurkę co pobiera gaz, aby pobierała z tyłu samochodu.

Dałem spokój nie przeszkadza mi to bardzo.

Spokojna jazda wyjeżdżę wszystko, ale z reguły kupuję gaz do pełna po zapaleniu rezerwy

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ja mam audi z 1.6 silnikiem i instalke landirenzo i butla w kole 55L a wchodzi mi tak jak teraz w zime na posty zbiornik 45-46L

Opublikowano
To ja się dopiszę

Kto mnie pobije :grin: 60L na pustą butlę - bulta 68L oczywiście w miejscu koła zapasowego nic poza podłogę nie wystaje

U nas w kraju może nie jest taka potrzebna, ale za granicą się przydaje

Całe Węgry przejechałem na butli zatankowanej przed granicą 520km i jeszcze był gaz :banan:

Na Węgrzech gaz kosztował około 3,70 zł

Jak Ci tam upchali tą butlę :decayed:

Może w B6 jest większa wnęka na koło zapasowe... u mnie siedzi 60L i to już max jaki wszedł do tej dziury, tankuję 52-54 litry i robię średnio 400 km, wszystko zależy od stylu jazdy :wink:

Opublikowano

w kombi jest taka podłoga troche wyżej.

auto już takie kupiłem i byłem też zaskoczony jak pierwszy raz zatankowałem do pełna

W B5 miałem 60L