VR6 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Opublikowano 31 Grudnia 2012 witam panowie , mam paki problem . Otoz pomykalem dosc szybko autostrada nagle zapiszczalo mi i wyskoczylo na liczniku takie cos : ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting jak sie doczytalem jest to czujnik zuzycia klockow hamulcowych . Jak wrocilem do domu zdjelem kola i popatrzylem na klocki od wew. i zew. strony to jeszcze jest tych okladzin sporo 5-8 mm , tarcza juz troche zuzyta ale klocki nie tra jeszcze blacha. Ztylu mam wymienione klocki tam czujnikow nie ma wiec wiem ze to przod. kostki podlaczone wiec co moglo sie stac?? czujnik abs?? czy moze to byc tak ze sam czujnik zuzycia sie uszkodzil? mam plan zakupu i wymiany tarcz z klockami ale jesli sie okaze jakas drobnostka to zawsze te kilka stowek zostanie
Tommy Gun Opublikowano 31 Grudnia 2012 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Pewnie utlenił się kabelek. Zobacz czy nie jest gdzieś przerwany...
hellbean Opublikowano 31 Grudnia 2012 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Tam nie ma żadnego specjalnego czujnika, polega to na przerwaniu obwodu (jak dobrze pamiętam) przy zużytych klockach. Jak kolega napisał na 90% masz gdzieś przerwę na kabelku, normalne w cudach VW.
wladi Opublikowano 31 Grudnia 2012 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Ja też miałem taką sytuacje, pierwszym razem pomogło zmostkowanie jednej z kostek przy klocku a teraz jak drugi raz mi się to stało to już niestety cały czas mi się świeci i nie można dojść gdzie przewód jest uwalony:kwasny:
VR6 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2012 Tam nie ma żadnego specjalnego czujnika, polega to na przerwaniu obwodu (jak dobrze pamiętam) przy zużytych klockach. Jak kolega napisał na 90% masz gdzieś przerwę na kabelku, normalne w cudach VW. chodzi o przerwe na kabelku idacego od klockow? dobrze kminie?
wladi Opublikowano 31 Grudnia 2012 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Tam nie ma żadnego specjalnego czujnika, polega to na przerwaniu obwodu (jak dobrze pamiętam) przy zużytych klockach. Jak kolega napisał na 90% masz gdzieś przerwę na kabelku, normalne w cudach VW. chodzi o przerwe na kabelku idacego od klockow? dobrze kminie? Dokładnie został przerwany obwód i wyskoczył błąd:wink:
VR6 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2012 czyli heble do wymiany ;] dzieki wszystkim za odp temat do zamkniecia:decayed:
hellbean Opublikowano 31 Grudnia 2012 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Dokładnie, tak jak Waldi mówi przeważnie na początku pomaga zmostkowanie w kostce, ale jak nie to musisz szukać dalej. Chodzi o obwód kabelka idącego do klocka. To działa na zasadzie, że klocek zużywając się przerywa obwód a Tobie się przerwał sam z siebie gdzieś wcześniej i wcale nie jest powiedziane, że wymiana klocków pomoże.
VR6 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2012 jesli to przerwa w tym kabelku to wymiana klockow powinna przyniesc efekty , hmm ale Ty sadzisz ze w ktorym miejscu wczesniej , przy klocku czy juz tym wezyku ktory idzie dalej , chyba czujnik abs?
Dev Opublikowano 31 Grudnia 2012 Opublikowano 31 Grudnia 2012 to nie czujnik ABS gdyby tak było zapaliłaby sie kontrolka na desce
hellbean Opublikowano 1 Stycznia 2013 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Spróbuj zewrzeć styki w kostce jeśli problem zniknie to możesz spróbować wymienić klocki, nie mniej ja obstawiam, że jednak to jest gdzieś dalej w tym kabelku co idzie od klocka. No i to na pewno nie ABS.
VR6 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2013 dokladnie tak jak pisales problem lezal w kabelku od klocka bylo tam lekkie przerwanie kabelka izolujacego ale czym spowodowane to nie wiem :] pozdrawiam all
pakotomasz Opublikowano 3 Stycznia 2013 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Dokładnie to samo było u mnie. Klocki zdrowe, a zaświeciła się kontrolka. Zlutowałem kabelek i po problemie:wink:
Vego Opublikowano 6 Stycznia 2013 Opublikowano 6 Stycznia 2013 a powiedzcie panowie gdzie szukac tej kostki i ewntualnie ktore kabelki trzeba zlutowac one sa gdzies przy kole?
SKIBA29 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Opublikowano 23 Stycznia 2013 u mnie jest to samo, jutro sprawdzę dokładnie przewody elektryczne, może i ja mam gdzieś przerwę na kabelku.
dieselmaniac Opublikowano 24 Stycznia 2013 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Ja też miałem taką sytuacje, pierwszym razem pomogło zmostkowanie jednej z kostek przy klocku a teraz jak drugi raz mi się to stało to już niestety cały czas mi się świeci i nie można dojść gdzie przewód jest uwalony:kwasny: kolego wladi, przerabiałem temat x razy, jeżeli nie widać uszkodzenia to najczęstszym miejscem gdzie dochodzi do przerwy jest rozwidlenie kabelka ABS i tego od zużycia klocków, parę razy spotkałem się z tym, że w otulinie zaraz na tym rozwidleniu kabelek się przerywa/załamuje od czujnika zużycia, nie widać tego na pierwszy rzut oka, trzeba dobrze wymacać..
SKIBA29 Opublikowano 7 Lutego 2013 Opublikowano 7 Lutego 2013 Sprawdziłem, u mnie był urwany przewód elektryczny przy samym klocku. Naprawiłem i teraz jest OK.
wladi Opublikowano 8 Lutego 2013 Opublikowano 8 Lutego 2013 Ja temat też już ogarnąłem musiałem zmostkować przy liczniku bo nie doszedłem gdzie może być przerwany kabelek:thumbup: memory five-wladi i wszystko jasne:)
Rekomendowane odpowiedzi