Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kierownica powietrza przy kolektorze ssącym w A4 B6 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak widac na rysunku wyzej kierownica zmienia dlugosc dolotu. Tak jesli bedzie uszkodzona moga byc bledy mieszanki.

Opublikowano

Dziwna sprawa robiłem dziś test i na postoju, otwarta maska jedna osoba patrzy druga ciśnie pedał .. te ustrojstwo w środku może z 2 razy się schowało do dołu i potem na wysokich obrotach stało w górze... wrócę do domu to zapodam filmik. Jeśli jest coś nie tak to zobaczycie :)

Opublikowano

wyglada na dzióre w membranie albo gdzies na wezyku. Po takiej przygazowce dzwignia powinna opasc na sam dół a u ciebie ledwo ja szarpie. Rozłóż gruszke i sprawdz membrane. Gruszka wcisnieta jest na zatrzask.

Opublikowano

Ale panowie to trzeba jej mocniej depnąć to wtedy się otworzy do końca, a jak już się obroty unormują to ona się zamknie. Weź jeszcze raz zobacz i dodaj gazu gwałtowniej tak do 4 tys i puść a zobaczysz ze się otworzy cała. Z tego co słyszę bardzo delikatnie dodawałeś tego gazu. I na moje oko kierownica powietrza jest w pełni sprawna tylko po prostu za mało gwałtownie dodawałeś gazu :)

Opublikowano

Witam, panowie powie mi ktoś bo ciężko znaleźć, wszyscy mówią o długim i krótkim kolektorze i klapkach w nim, wiadomo jak działają ale czy ktoś wie w takim razie po co są podobne klapki ale między kolektorem a głowicą praktycznie przy samej głowicy, bo też przełączają kanał góra dół ale po co? i co tym steruje?

Opublikowano

W 2.0 ALT sa tylko jedne klapki , ale widze ze ty masz silnik 2.0 FSI wiec tam moze byc juz inne rozwiazanie . Podaj jaki masz model silnika to sie sprawdzi w etce.

Opublikowano

2.0 fsi awa

Opublikowano

awa.jpg

o ktore klapki ci chodzi ??

---------- Post dopisany at 09:47 ---------- Poprzedni post napisany at 09:34 ----------

awa2.jpg

pozycja numer 2 na pierwszym zdjeciu to rozdzielacz paliwa

Opublikowano

witam.podpinam sie do tematu. co jakis czas wywala mi na kompie błędy od mieszanki i sondy i powietrza. mialem sprawdzane komputerem wszystkie parametry i wykresy sondy i przeplywki i jest dobrze a błędy ciagle wywala co jakis czas. wyczytałem na forum że to może być wina kierownicy powietrza i robiłem właśnie test. zdjąłem ta obudowe żeby było widać dźwigienke i dodawałem gwałtownie gazu żeby zobaczyć czy ta dźwignia reaguje. no i nie reaguje wcale. Zdjałem tą obudowe gruszki i wyciągnąłem sprężyne żeby zobaczyć membrane ale nie bardzo widzialem czy jest peknieta czy cos.. i teraz moje pytanie czy te błędy mi wywala przez to że ta dźwignia jest ciągle w górnym położeniu i sie nie rusza? i co moge zrobic żeby ją naprawić?

Szukałem na alledrogo takiej membrany ale nie bardzo ją znalazłem i może ktoś mi pomóc?

i Czy coś się stanie jeżeli wyciągne tą spreżyne i ustawie dźwignie w polozeniu dolnym i zamkne to wszystko bez sprężyny?

z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Opublikowano

Tak. Błędy wynikają z tej własnie przyczyny. Jeśli dźwignia Ci nie pracuje, to masz pewnie pękniętą membranę w podstawie gruszki. Musisz więc wykręcić tą gruszkę i jak będziesz miał ją w ręce, to spróbuj zaciągnąć powietrze króćcem, którym zasysa podciśnienie. Membrana powinna letko pociągnąć w dół dźwignię. Jeśli zasysasz powietrze bez oporu membrany (membrana nie idzie za zasysanym powietrzem), to membrana uszkodzona. Można kupić nową kompletną gruszkę z membraną i dźwignią za 550zł w ASO lub szukać takiej całej gruszki na alledrogo lu szukać z całym kompletnym kolektorem ssącym. Ważnym jest pytanie, jakie należy zadać sprzedającemu, czy gruszka po ściągnięciu dekla ma całą nie pękniętą dźwignię oraz czy membrana pracuje podczas zasysania powietrza króćcem.

---------- Post dopisany at 15:19 ---------- Poprzedni post napisany at 15:17 ----------

Koszt na przysłowiowym alledrogo od 100zł do 350zł za cały kolektor z gruszką.

Opublikowano

Ja jezdze z otwarta kierownica powietrza juz pare miesiecy i nie mam zadnego bledu ze skladem mieszanki itd.Moze kolega ma inna przyczyne.

Opublikowano

gruszka musi działać poprawnie bo inaczej auto nie jedzie jak powinno.cieżko kupic sama gruszke jak juz to z kolektorem ale trzeba uwazać bo wiekszość to albo membrana albo dzwignia uszkodzona.trzeba dokładnie obejżeć membrane moze gdzieś jest małe rozcięcie.jesli chodzi o dzwignie to bardzo prosto ją naprawić drutem wiązałkowym (chodzi bez zarzutu).trzeba ruwnież zwrócić uwage na wężyki podcisnienia czy nie pekniety albo załamany

Opublikowano

na pierwszym rysunku 2 i na drugim rysunku 9 to jedno i to samo a dlaczego nazwane jest to rozdzielaczem paliwa skoro są to jakieś klapki przepływu powietrza a paliwo rozdzielaczem idzie prosto do wtryskiwaczy w głowicy no chyba że się mylę, ale raczej tak jest więc pytanie co robią te klapki ? co prawda jest to w pewnym rodzaju rozdzielacz bo wtryskiwacze są przypięte do tych klapek od dołu ale klapki same w sobie są oddzielnym elementem, więc pytanie do użytkowników co to i po co jest i ewentualnie jakie błędy i odczucia w jeździe mogą powstawać jeśli ten element jest uszkodzony bądź pracuje nieprawidłowo.

Opublikowano

Patrzac na rysunki i schematy wydaje mi sie ze dziala to jak druga przepustnica. Z tym ze ta jest juz bezposrednio przed zaworami.

Opublikowano

Może ktoś opisać jak zdjąć membrane.. chodzi wam o dół kierownicy powietrza ?? i co to za gruszka ? nie jestem mechanikiem ani zdolny jakoś mechanicznie i obawiam się że nawet jak zdejmę to nie założę :D

Opublikowano

No to nie dotykaj.

Opublikowano

no właśnie i w tym problem, że nie wiadomo dlaczego są te klapki ale domyślam się że muszą być sprawne bo w jakiś sposób współpracują z klapkami w kolektorze ssącym( w końcu po to je zbudowali), dzięki za podpowiedzi.

Opublikowano

witam wszystkich. dziś zdemontowałem kierownicę powietrza i okazało się że jest pęknięta gumowa membrana i mam pytanko czy jest sens bawić się w klejenie jak tak to najlepiej czym i ile to wytrzyma czy szukać używki np allegro a może kupić po prostu nową z serwisu? pozdrawiam

Opublikowano

Ja kupiłem za 150zł z qllegro i jeżdżę od roku. Myślę, że jest to pozytywne rozwiązanie problemu z mniejszym wydatkiem niż w ASO za 550zł.

Opublikowano

a cały kolektor czy tylko tą gruszkę?